je cosi po polnoci aj a som prave dopozerala jane austen book club,

ako ste si mohli vsimnut ti, co citali aspon letmo moj profil, ste zistili ze som v austenovej uplne zahrabana a coskoro sa z nej ani nedostanem.

o com som to vlastne chcela pisat v taku neskoru hodinu? p p pravdaze, ludia a jane austenova, je to nechutne ako vsetci skatulkuju jane austenovu ako spisovatelku rovnajucu sa daniele steelovej, s ktorou popravde ma len velmi malo spolocne dalo by sa povedat ze JEDINE co mau spolocne je to ze ich ludia poznaju ale necitaju. je primitivne ze ludia co vobec necitali jane austenovu ju povazuju za spisovatelku primitivnych a opakujucich sa do nekonecna podobnych pribehov, ktore pise steelova.

ake je jednoduche opovrhovat niekym, o kom nevedia ani makke F. nevedia kto to bola jane austenova, co si prezila, o com su jej knihy. hlupi a lenivi ludia ju zaskatulkovali ako autorku cervenych romanov.

preco osobu co bola na svoju dobu taka psychicky vyspela a nepatrila do ich sveta s nazormi a postavenim k zivotu, dnesna doba nici a opovrhuje nou. bola to osoba, ktora nechala svoju dobu daleko za sebou, osoba ktoru svet nechape, a nechce jej rozumiet, pretoze jednoduchsie je zopakovat po niekom nejaku vetu, ako urobit si vlastny nazor na daneho cloveka.

vravi sa ze geniov nik nechape. mozem povedat ze jane bola v svojej dobe geniom, ked vedela premyslat tak, ako premyslala. jasne ze do neustalej reality ju tlacilo okolie a vychova.

uvedomuju si ludia co ta zena prezila ked zacala pisat? uvedomuju si muzi ake tazke je byt zenou? ake tazke je sa vysporiadat s tym ze niekoho povazuju za menejcenneho? preco prave muzi maju byt ti co vsetko ovladaju? len kvoli tomu ze su silnejsi? su potom schopnejsi? rozhodnejsi? inteligentnejsi? preco je take tazke sa presadit v tomto svete ak ste zena? preco zeny musia byt tie hlupe, opovhnutia hodne, tie domace putky, tie co nemaju vlastny nazor, preco muzi povazuju zeny za hlupe a o sebe si myslia ze su najlepsi a bezchybni?

cim to je, cim to je?

ROVNOPRAVNOST

ake krasne slovo. aky uzasny vyznam ma toto slovicko,

rovné, rovnaké práva, rovnaká oprávnenosť: majúci rovnaké právo:

hovorime o rovnopravnosti muzov a zien, muzi vidia len to ze chceme byt ako oni, ale NEVIDIA PRECO chceme byt ako oni...

to je take tazke sa zamysliet preco?

domace nasile pachane na zenach ( pocul niekto o nasily pachanom na muzoch?) spolocensky rebricek, postup v kariere, platove ohodnotenie, ucta, respekt,

len preto ze som zena som nieco menaj ako muz? preco muzi chcu mat vzdy navrch? byt ti, co chcu vsetko a vsetkych ovladat a mat ich pod palcom a neumoznit im nic len obycajne prezivanie v nechutnej stoke reality.

okej kazdy extrem je zly. vid feministky.
raz ma nazvali frigidnou feministkou. potom picou s nosom hodnym plastiky a inokedy Filmuskou.

krasne pohladenie pre dusu cloveka co zboznuje pozeranie filmov v ktorych sa pokusa najst aspon kusok reality a sna do ktoreho moze aspon na kratku chvilku utiect pred nechutnou stokou ktora ho obklopuje po cely cas vnimania svojho bytia na tomto svete.

 Je to možné?
Komentuj
Napíš svoj komentár