Najpopulárnejším jedlom v krajine je pravdepodobne pizza. Pri počte podnikov na kilometer štvorcový dostávame koncentráciu, ktorú môže Mcdonald iba závidieť. Rezeň a vepřo knedlo zelo sú schúlené v kúte, kým armády nerozhodných stravníkov do seba tlačia zmes cesta, eidamu, nekvalitnej šunky a národného sebavedomia (bryndzová pizza bejbe).
Na prvý pohľad hotová idylka. Horiace drevo v peci, vínko v pohári, chutné jedlo.

Možno v paralelnom vesmíre. Realita je troška iná.

Je všeobecne známym faktom z legiend o Taliansku, že pizzu majú všade. Netuším či je to pravda, ale jedna vec je istá. Taliani majú zrejme troška odlišný názor na pizzu, ktorá sa podáva u nás. Tenké cesto absolútne bez chuti, na ktorého krájanie potrebujete karbobrúsku, omáčka z plechovky a na vrchu šampiňóny z konzervy (spomínal som, že nemajú žiadnu chuť?) a šunka, ktorá videla mäso len na obrázku. Jaj, a ďalšia špecialita na záver.. Celé to musí byť utopené v 30tke (tj. 30%) eidame, nech to pripomína to v Itálii.

Musím sa priznať, že si nepamätám kedy som jedol skutočne dobrú pizzu.
Takú z kvalitných surovín, kde syr bola kvalitná mozarella a nie nejaká odtučnená vec, ktorú môžete hodiť do hory osudu a aj tak prežije pomerne nedotknutá. Kde šunka fakt videla mäso, omáčka paradajky, ale hlavne pizzu, kde mám chuť zjesť okraje.

Pre mňa je totiž pizza hlavne o ceste. Nemá byť tvrdé ako kameň, ale príjemne mäkké, má mať komplexnú chuť a človek z neho má mať pocit, že kuchár si s ním dal prácu, obetoval mu čas a nevytiahol len mrazenú sra... vec z mrazáka.

Má mať kôrku, na ktorej aj keď nie je omáčka, človek ju ma chuť jednoducho zjesť (a zabudnúť na chvílku na to, že je tu ďalšia vec, ktorú bude musieť zamlčať pred svojím trénerom).
Toto snáď žiadna pizza, ktorú som na Slovensku (a v Čechách a v Maďarsku, aby sme boli féroví) nevidel.

Hovorí sa, že najlepšiu pizzu robia v Neapole v malej pizzérke menom Pizzeria e friggitoria. Podľa nich má pizza vyzerať takto:



Všimli ste si niečo?
Nejak to nevyzerá ako tá slovenskaá pizza. Je na nej viac cesta, žiari farbami, čerstvosťou a láka človeka k obžerstvu. Tomu sa hovorí recept na úspech.
Všimnite si to cesto. Nie je tenké, prefúknuté bublinami tak, že stlačia oblohu z pizze do neznáma (doteraz pizzu mizzu upodozrievam, že je to ich signature technika pečenia pizze a šetrení nákladov). Okraje vysoké, ale nie od množstva cesta, ale od tepla, ktoré cesto vytlačilo.

Keď už sme pri teple. Správna pizza sa pečie krátko. Pekelne krátko. 2 minúty pri 450 C°. A to je... problém. Môžete skontrolovať, ale vaša domáca rúra nad 250 C° pôjde zriedkakedy a keď aj náhodou áno, pri 300 C° končia aj tie najluxusnejšie kúsky.

Takže na jednej strane môžete byť spokojní, že Takáč a Jakabovič nebudú mať vo svojej mramorom vyloženej kuchyni lepšiu pizzu než vy. Teda pokiaľ si nenechajú postaviť pec. Oni na to majú, my nie.

Takže aké je riešenie?
Najjednoduchšie je piecť dlhšie. Táto metóda je mnou preferovaná, ale musíte si dať pozor na výber surovín. Výhoda krátkeho pečenia spočíva v tom, že suroviny nestihnú pustiť šťavu, tuk sa nestihne roztopiť atď. Pri pečení na nižšej teplote naopak, roztopí sa vám tuk, veci púšťajú šťavy a pizza je mokrá. Stalo sa mi to párkrát, riešenie je popravde dávať menej toppingu a potom sa to stíha odpariť. Alternatíva je, že odniekiaľ tie bonusové stupne v rúre naškriabete a skúsite pritom nepodpáliť barák.

Ako na to?
Opät sa obraciam na Hestona Blumenthala. Vďaka jeho odhodlanosti obetovať aj dom, prišiel na spôsob, ako sa dá naškriabať skoro 250 stupňov v trúbe.

A paradoxne to nie je rocket science. Zoberiete ťažkú liatinovú panvicu, dáte ju na plyn na 20 minút a máte dostatočne teplý spodok. Rúru vyturbujete na plné guľe, ale iba horný gril, mriežku, čo vám drží plechy dáte čo najvyššie a teraz: panvicu dáte pod gril, a s lopatkou akú majú v pizzérkach “slajdnete” pizzu na panvicu. Za dve minúty ste hotoví. Potrebujete iba 50-80 euro na lopatku, ktorú použijete 2x do roka a hasičák, keby to predsa len nešlo podľa plánov.

Oukej, ale poďme variť.
Môj recept je prekvapujúco podobný Hestonovmu. Je tu pár zmien ale fungujú. Môj recept je založený na tradičnom trojkrokovom spôsobe výroby chleba (pizza je chlieb).

1. Štartovacie cesto
Toto cesto začneme robiť 24 hodín pred prípravou samotnej pizze. Dobrá správa je, že je jednoduché. Zlá správa je, že je ľahké naň zabudnúť. A to by ste nemali. Toto cesto dodá pizze nádhernú komplexnú chuť, vďaka ktorej si už v živote nekúpite pizzu v pizzérke.

115ml vody
100g pšeničnej chlebovej múky
100g ražnej chlebovej múky
7 g droždia

Ako vidíte ingrediencie sú jednoduché. Len to zmiešame všetko dokopy (najlepšie drevenou varechou, nech sa od toho nelepíme), na yáver prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vonku kvasiť kým ho nepotrebujeme (alebo v chladničke podľa toho ako besne kúrite).

Pár poznámok k múke.
Musíte mať múku s vysokým obsahom proteínov. Chlebová múka je ideálna práve kvôli tomuto alebo múka označená ako typ ‘00’. Vďaka nim nám po pridaní vody vznikne lepok (asi, neviem presne ako sa prekladá Gluten). Lepok vytvorí po miesení akúsi mriežku, v ktorej zostanú uväznené bublinky vzduchu, keď dáte pizzu do trúby, vytvorí sa na povrchu cesta krusta a bublinky v ceste sa zahrejú a začnú sa rozťahovať. Lenže sú uväznené v mriežke, ktorá ich nepustí a tým pádom sa cesto nafúkne a bude Absolútne Úžasné.

Na to, aby sa cesto nafúklo a neprasklo, a vlastne aj aby sme ho vedeli vypracovať do známeho tvaru potrebuje mať jednu vlastnosť: elasticitu. Cesto musí byť dostatočne elastické, aby sa dalo tvarovať, ale nie natoľko, aby skočilo spät ako jojo. Tento efekt dosiahneme miesením v ďalšom kroku.

2. cesto, prvé kynutie
666g hladkej chlebovej múky
452ml vody
33ml olivového oleja
20g soli
10g čerstvého droždia

Aby sme si rozumeli, chlebové cesto chce čas. Cesto, čo kynulo len raz nemá dušu. Takže si čas nájdite a spravte to poriadne, inak mi budete nadávať, že je to celé na p...
Dôležitá vec pri pečení chlebového cesta je jeho teplota. Toto cesto má mať výslednú teplotu 23C°. Spôsob, ako túto teplotu dosiahnuť je jednoduchý. Teplota múky + teplota vody = 23C°.

Teplota múky?
Tá istá ako teplota vo vašej kuchyni. Teplotu vody vieme regulovať, takže nie je problém.
Do mixéra dáme všetky suroviny okrem soli a oleja. Na malej rýchlosti začneme miešať kým cesto nezačne ako tak držať pokope. Mixér vypneme a ideme si na 10 minút kuknúť telku ( zapálit, sex keď ste rýchli funguje tiež).

Táto fáza sa v pekárenských kruhoch nazýva autolýza. Umožňuje múke nasiaknuť vodu a hydratovať sa. Cesto potom bude mať oveľa lepšiu štruktúru. Tiež droždie v tejto fáze už začína pracovať a začína požierať cukry v múke a rozkladať ich na alkohol a kysličník uhličitý.

Po desiatich minútach spustíme mixér na strednú rýchlosť a pridáme soľ. Necháme premiešať dve minútky a potom začneme prilievať pomaly olivový olej. Cifra v recepte je len orientačná, pridávame v malých dávkach dovtedy, pokiaľ cesto nezačne vyzerať vláčne. Mixujeme približne 10-15 minút.

Cesto je hotové, keď vieme natiahnuť takzvané gluténové okno.
Proste si zoberieme kus cesta a opatrne ho natiahneme na tak ako sa len dá. Pointa je, že musíme cez neho vidieť svetlo z lustra.
Premiesené cesto dáme do nádoby vytretej olivovým olejom, prikryjeme a necháme hodinu a pol kvasiť alebo kým sa nezväčší objem, dvojnásobne. Hodina je podľa mňa absolútne minimum, aj keď objem cesto naberie za 30 minút, za tých extra 30 minút sa dejú zázraky a droždie vytvára chuť na počkanie (aj keď troška dlhé).

3. druhé kynutie
Cesto opatrne vykotíme na pomúčnenú plochu a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Vyformujeme guličky. Prikryjeme jemne naolejovanou potravinárskou fóliou. Teraz dobrá správa, toto kynutie trvá len 30 minút.

Takže po vykynutí si zoberieme guličky a zabudneme, že sme niekedy počuli o existencii valčeka na cesto. S ním by sme z cesta vymlátili akurát všetok vzduch a naša robota by vyšla nanivoč. Nebojte, nechcem po vás aby ste hádzali cesto do výšky a podobné akrobatické kúsky.

Cesto položte, dlaňou roztlačte a potom rukami natahujte (pozrite si video toto sa fakt neda opísať). Potrieme omáčkou, dáme topping podľa výberu. Skvelo funguje mozzarella, ruccola a anglická slanina. Špenát a mozarella. Mozarella, sušené paradajky a bazalka. Alebo salám (nie ten náš sajrajt, kvalitný salám). Šunka, šampiňóny (šunka znamená mäsový výrobok, nie sója, múka, mleté kosti a koža).

Ja osobne pečiem pizzu v predohriatej trúbe, ktorú vyhrievam aspoň pol hodku. Dávam do nej aj kus mramorovej dosky, ktorá sa za onoho času maskovala za dosku na krájanie, ale krájať sa na nej nedá. Zato bohovsky dobre akumuluje teplo.
Čo napomáha pizze piecť sa. Takže trúba na 250 stupňov, švacneme do nej pizzu a na spodok trúby dáme trocha vody. Para má za úlohu vytvoriť takú jemnú kôrku, podobne ako pri chlebe. Vzhľadom na to, že pizzu pečieme asi osem minút, nemusíte sa báť, že by vám vznikla hrubá tmavohnedá kôrka. Len tak akurát, aby troška chrumkalo.

Omáčka
Na origoš pizzu by mali ísť paradajky pestované na svahoch Vezuvu. Neviem si v tomto momente spomenúť, ako sa volá odroda týchto paradajok, ale podľa biblie majú byť jediné správne na pizzu a paradajkovú omáčku všeobecne. Samozrejme s ich zháňaním sa nebudeme zaoberať. Namiesto toho použijeme cherry paradajky.

500g cherry paradajok
strúčik cesnaku
steblo tymiánu
steblo oregana

Paradajky olúpeme.
Je to jednoduché, postavíme si hrniec s kopou vody na sporák a necháme zovrieť. Poriadne zovrieť, nie že tam začnete hádzať paradajky pri prvých dvoch bublinách. Na paradajkách spravíme malý zárez v tvare kríža. Keď paradajky dáme do vriacej vody, koža sa scvrkne, oddelí sa od mäsa a nám sa bude ľahko lúpať.

Paradajky nesmú byť vo vode viac ako 10 sekúnd, lebo sa začnú variť. Paradajky vyberieme a hneď ich dávame do ľadovej vody, aby sme zabránili vareniu. Olúpeme alebo to dáme robiť za trest rodine. Olúpané paradajky preložíme do sitka a sitko dáme nad nejakú nádobu, napríklad misku. Posolíme a ideme preč na 10 minút (už viete, čo máte robiť). Po 10tich minútach by sme mali mať na spodku misky vodu z paradajok. Nie veľa, iba za pár lyžičiek. To je dosť na to aby nám paradajky v tlakovom hrnci nezhoreli.

Takže do tlakového hrnca dáme paradajky, stonky pre koncentrovanú paradajkovú esenciu, cesnak, tymián, oregano a šťavu z paradajok. Prikryjeme, privedieme k plnému tlaku, stiahneme na malý oheň a 12 minút varíme. Po 12 minútach hrniec necháme vychladnúť, nech nám neuniknú arómy, otvoríme a vidíme, že paradajky pustili kopu vody.

Omáčka je v tomto bode riedka a vyzerá ako... grcka. Dáme hrniec na malý oheň a necháme omáčku zredukovať na hustú paradajkovú omáčku. Dokoreníme, osolíme a sme hotoví.


 Blog
Komentuj
 fotka
titusik  5. 3. 2013 00:25
Pánečku, ty toto robíš fakt v reáli bežne? Prosím, prosím, prosím, pozvite ma s @divinatoire na raňajky/obed/večeru :/
 fotka
eveve  5. 3. 2013 00:26
to tvoje cesto je príliš hrubé. Pravé talianske cesto nie je takéto...no recept je skvelý.



Na to vytvarovanie mám lepšiu metódu. Prstami sa krúži vnútri cesta, aby sa vytvorila tá "kôrka" a potom sa zatláča v strede...zoberie sa do rúk a ťahá sa aby bolo tenšie...ale pomaly aby sa nepretrhlo. (Ťažko sa to vysvetľuje, lepšie vidieť...) No to len hovorím
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 00:28
@titusik

jasne ze hej ked uz idem robit pizzu jedine takto

popraaaaavde mi tu @divinatoire nahovara nech sparvime nejaku akciu s birdzakmi

jej idea je taka zeby sa spravila nejaka sutaz, nemame to premyslene a moju megalonsku mysel uz napadla aj chata (ale to je premna zivotne riziko, este by ste ma tam ukamenovali)
 fotka
zajkousko  5. 3. 2013 00:30
heh, zajtra to pustím jednému kamošovi v pizzerke v Žiline, čo na to povie....

filip
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 00:31
@eveve

problem s pizzou je ze su obrovske rozdiely v 30km okruhu. tato pizza je modelovana podla neapolskej pizzerky a oni tvrdia ze ma byt taka. vid fotku vyssie, to je fotka z italie, tak teraz polemizujme ci je prava

inak samotne cesto kde je topping je tenke, aj ked to na fotke nevidiet. tie okraje sa len tak nafukli ze to vyzera mohutne

na tvarovani musim popracovat ale
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 00:31
@zajkousko potom daj vediet nieco mi hovori ze to bude tona reci preco sa to tak v produkcii neda
 fotka
eveve  5. 3. 2013 00:33
áno áno, všetky talianske jedlá sú vlastne v rôznych okruhoch iné a preto sa dajú robiť na všelijaké spôsoby. A pochopila som že táto je neapolská Ale cesto vyzeralo skvele aj keď si s ním pracoval. Si proste šikovný
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 00:35
@eveve dakujem
 fotka
gukol  5. 3. 2013 02:06
stačilo mi raz ísť do Neapolu a ukradli nám auto do 5tich minút Precestoval som celé Taliansko od Benátok po Sicíliu a pravdu povedať najlepšia bola v Ríme, malá pizzérka zastrčená v uličke, na nezaplatenie a pizza na Slovensku, ktorá stojí zato je pizza hamm.sk len donášková služba, ale najlepšia treba skúsiť.
10 
 fotka
vladqog  5. 3. 2013 07:00
Neviem, kde si jedol pizzu ty, ale u nas vo Vidlakove robi perfektnu pizzu (pravy) Talian a je jednoducho uzasna (a nema take hrube cesto ako ty)...
11 
 fotka
piter09  5. 3. 2013 07:04
nechcelo sa mi citat az do konca

ale ja som jedol tu na slovensku vela dobrych pic
12 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 07:15
@vladqog

Vsak nehovorim ze sa dobra nenajde. Len je to zriedkave. Inak to cesto sa zda byt hrube ale nie je. To len okraje sa tak pekne nafukli



@Piter09 skus si ten recept a porovnaj a daj vediet
13 
 fotka
piter09  5. 3. 2013 07:17
dobre, o par rokov ti napisem
14 
 fotka
divinatoire  5. 3. 2013 07:18
@vladqog Keby ten talian robil skutocne tak dobru pizzu, tak ti mozno hrubsie cesto vobec nevadi. Uprimne, az kym som nemala tuto, hrubsie cesta nechutili ani mne. Toto je vsak nadychane, prevzdusnene cesto a chutilo ako cerstvo upeceny chlieb.
15 
 fotka
matwejo  5. 3. 2013 09:01
ja som zatial mal najlepsiu u nas vo Zvolene v Rusticane, kde funguju tymto stylom:



» www.rusticana.sk/restauracia-zvo...



tak ako pisu, pizza pecena rychlo pri velkej teplote a ostane stavnata, nepouzivaju eidam ale mozzarellu do kazdej pizze ako syr a vyzera presne ako henta talianska, cesto relativne tenke ale okraje hrubsie nadychane (ako cerstvy chleba uplne) - vsak si daj jedla, pizze a tam tukni na fotku daku
16 
 fotka
vladqog  5. 3. 2013 09:01
@divinatoire nikde nehovorim, ze mi vadi hrubsie cesto, ta poznamka bola len na margo toho, ze hore pise, ze "tenke cesto bez chuti..." podla mna je jedno, ci je cesto hrube alebo tenke. Hlavne aby bol zachovany nejaky pomer, aby som nemal dojem, ze jem len suche pecene cesto...

A ty si tu nasu pizzu jedla? Ked hovorim, ze je vyborna, tak asi je. Keby nebola, napisem sem nieco ine/nenapisem nic...
17 
 fotka
divinatoire  5. 3. 2013 09:10
@vladqog tak z tvojho prveho komentu som to vyhodnotila ako kritiku, kazdopadne, som rada, ze si rad.
18 
 fotka
zajkousko  5. 3. 2013 11:29
bol som v Karolíne pizzéria u kamoša a ukázal som mu to...

no čo zasmial sa v malom nie je problém, lenže on robí denne okolo 600 pízz s personálom kuchyne, potom je tu aj stránka nákladov, napr. ta drť by zvyšovala cenu a jej príprava by bola nesmierne zdlhavá...

inak vždy platí, kvalitné potraviny v predpísanom množstve ako sa deklaruje je predpokladom dobrého, kvalitného výrobku ........filip
19 
 fotka
ridiculousnotion  5. 3. 2013 14:02
ja ťa obdivujem mňa obťažuje si spraviť aj praženicu nie ešte dva dni piecť pizzu
20 
 fotka
teriq  5. 3. 2013 15:59
@matwejo mne v Rusticane nechutí :/
21 
 fotka
antifunebracka  5. 3. 2013 16:53
kurva, malo nadavok: smiley:ale musim sa priznat, ze mne pizza strasne chuti... a to az do takej miery, ze zjem AKUKOLVEK bez problemov. aj keby bola spalena na uhol a posypana hovnami. proste nemam v tomto ziadnu sudnost. uz vela x sa stalo, ze sme s kamosmi jedli zlu pizzu, vsetci na nu pizzovali len ja som ju uplne bez problemov jedol a este mi aj chutila
22 
 fotka
bebekex  5. 3. 2013 20:18
dobre sa to citalo,aj ked tiez by som si asi nedala taku namahu. mas moj obdiv
23 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 20:37
@bebekex

Nie je to tak vela navahy, vacsinu casu len cakas
24 
 fotka
die  5. 3. 2013 21:40
jejda ked si otvoris nejaku restauraciu,ale nepredrazenu samozjreme,daj prosim ta vediet, vyzera to strasne dobre,aj ostatne jedla co sem davas fotky
25 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 22:57
@zajkousko vyhovorku naklady som cakal, ale podla mna to nie je dovod aby si podnik nevaril omacku. nikde nie je do kamena napisane ze musi pouzivat cherry paradajky. mozu pouzit klasicke a hned je to oukej, akoze ten host si plati a za nieco si plati tak nech sa prestanu vyhovarat na naklady. zvladaju podniky po celom svete len na slovenksu nie?

dobre jedlo je zdlhave na pripravu a kuchary su od toho aby si cas nasli. ked si ten cas najdu neapole musia si ho najst aj na slovensku. je to castokrat o lenivosti alebo zlom manazmente. som si spomenul na @frano ze oni musia posypavat taniere petrzlenom, a to je len spicka ladovca.
26 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 22:58
@ridiculousnotion



kokos vsak to trva menej nez si oholit nohy

je to konicek, bavi ma to proste

ty musis mat tiez veci ktore ta bavia a obetujes im cas
27 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 23:00
@die

neboj roztrubim to do eteru

a predrazenu urcite nie len nech to reflektuje naklady, ale menucka za 3ecka by som nepodaval
28 
 fotka
lanthorn  5. 3. 2013 23:01
@antifunebracka

dopice aky barbar
29 
 fotka
ratsanares  5. 3. 2013 23:45
je iba pár vecí, ku ktorým sa opakovane vrátim. tvoj recept na pizzu ma ale už dva dni neustále a neustále prenasleduje a ja zakaždým keď sem sadnem kúsok prečítam, alebo si pozriem to upokojujúce video... niekto nemá takú trpezlivosť ako ITman!



vždy si potom predstavujem kedy asi nájdem ten ozajstný čas niečo takéto pripraviť.

ale ja ho nájdem! nájdem a potopím celý Neapol aj so zlodejmi hodiniek v jedinom hryze z veľdiela, ktoré, zatiaľ, v tom najlepšom zmysle iba závidím.
30 
 fotka
lanthorn  6. 3. 2013 00:11
@ratsanares hehe uzi si a potom napis jak ot dopadlo
31 
 fotka
piotra  6. 3. 2013 00:17
Ak by na birdzstretku bola táto pizza, alebo kurz pre lamy alebo niečo podobné, tak by som bola ochotná prehodnotiť svoj postoj ku birdzstretkám, nech by tam bol ktokoľvek!

Nie fakt, ako klobúk dole, ja ak keby že mám možnosti, financie, čas a kuchyňu, ktorú môžem zničiť, tak sa do takýchto kúskov asi nepustím, aj keď toto vyzerá naozaj strašne mňam. Nie, toto raz proste musím skúsiť!
32 
 fotka
lanthorn  6. 3. 2013 00:28
@piotra uvidime co sa da robit
33 
 fotka
ridiculousnotion  6. 3. 2013 09:30
Veď preto hovorím, že ťa obdivujem

Ja by som na to jednoducho nemala nervy a radšej by som si direkt aj mrazenú dala
34 
 fotka
lanthorn  6. 3. 2013 10:09
@ridiculousnotion to by som si teda pozrel jak chrumes zmrazenu pizzu

Nebud leniva
35 
 fotka
ridiculousnotion  6. 3. 2013 10:47
Tak do rúry by som ju zas ešte dala Mňa proste varenie neberie, radšej budem hladná kým mi niekto niečo neurobí
36 
 fotka
lanthorn  6. 3. 2013 11:04
@ridiculousnotion

A ked nebudes byvat s rodicmi tak aky je plan b
37 
 fotka
ridiculousnotion  6. 3. 2013 15:19
Doma mi nikto nevarí Iba drahý

A ja si väčšinou nakrájam zeleninu a som spokojná
38 
 fotka
lucina223  8. 3. 2013 21:48
@antifunebracka nakúp mi suroviny,zožeň mi ospravedlnenku do školy na celý deň a ja ti pokojne takú pizzu spravím

inak autora chválim my robíme tiež pizzu podobne,len to nekysne celý deň,ale nad radiátorom tak hodinku-hodinku a pol plus omáčku robím z paradajok,cesnaku a vyššie spomínaných korenín bežne sa v rodine 4 plechy minú za deň
39 
 fotka
antifunebracka  10. 3. 2013 23:23
@lucina223 a helikopteru po teba nemam poslat? ale uz netreba kamoska v sobotu spravila uplne ze luxusnu pizzu pre celu rodinu 2 plechy zmizli do par minut a este teraz sa oblizujeme za usami (co je dost krkolomne)
40 
 fotka
lucina223  11. 3. 2013 13:29
@antifunebracka ale vieš že by ani nebolo zlé? teda keď niekto nebude mať tendenciu do vrtule mi hádzať lano
41 
 fotka
antifunebracka  11. 3. 2013 16:58
@lucina223 zaplatim ti vrtulnik a poviem, nech ta vysadi na antarktide
42 
 fotka
lucina223  11. 3. 2013 17:06
@antifunebracka za toto by si si zase zaslúžil never-finished pipe!
Napíš svoj komentár