Pomerne dávno som sa rozprával s ..už ani neviem s kym, ale debatovali sme tak na tie nase kvazi "dôležite" otazky naroda a tak. V tom odznela aj ta osudova veta ...sme biedny národ... vtedy som o odbil len najakym zašomranim ale bola to myslienka hodna na zamyslenie. Skusme sa teda pozret do minulosti aby sme ako tak pochopili problemy sučasnosti.
Skusim sa zamerať skor na tie ekonomicke hodnoty kedže tie su dnes (žial) považovane za hlavny ukazovatel prosperity a narodneho bohatstva (hoci moja revolučna povaha my hovori niečo ine, ale to bude asi v inom blogu)
Ako take intro by som rad použil priklad Švajčiarska, tak schvalne, ako je možne ze z takej nehostinnej krajiny sa stala svetova bankova velmoc? Skusme si odmyslet napr. polohu, kedže aj my sme v srdci europy hoci bližsie na vychod čo tiež nieje zle, ďalej protestantizmus atd. akusme sa zamerat na narodne bohatstvo , ktore sa tu pokusim skumať. Švajčiari pokial vieme neoplyvali nejakym obrovskym nerastnym bohatstvom, určite nemali tolko narp. zlata ako spaniely z noveho sveta alebo napr. obrovske renty z kolonii ako napriklad Anglicko alebo Francúzko.
Ako je teda možne že v tejto krajine sa nahromadilo tolko fin.zdrojov že dokazali požičiavat druhym statom a pritom si zachovali vysoky HDP. (samozrejme musite my prepačiť že mnohe aspekty hospodarstva nehozladnujem lebo by som to musel pisat velmi dlho, unavne a obširne, ale každy aspekt mam na zreteli)
Preto sa zamerame na ten hlavny, kumulaciu narodneho majetku - predstavme si, suhrn vsetkych penazi, prace atd. vyprodukovanych v state, samozrejme aj opotrebovanie staviem atd. skratka, majetky, stavby, peniaze ktore by ste potencionalne mohli zdedit ako ich pravnuk atd.

Na toto principe si skusime popisat prečo niesme taky bohaty ako by sme chceli byt. Nejde mi o nejake odsudzovanie, resp.obvynovanie kiekoho alebo take niečo, skôr vsetko len zosumarizujem.

Takže, mame dobru polohu, v centre strednej europy, prechazali cez nas už odnedavna obchodne trasy ako jantarova cesta , soľna cesta atd. nemali sme sice more čim nam odpadol obrovsky priemysel ale zase nemožme mat vsetko.
Pozrime sa na polnohospodarstvo, nemali sme sice urodu 3x do roka ako v egypte ale určite sa u nas dalo vypestovat dostatok potravin pre vsetko obyvatelstvo, určite viac ako v napr. Irsku. Teraz si zoberme nerastne suroviny pri ktorych sa zastavim. V stredoveku sme boli najvyčšou banskou veľmocou, a nehovorim o strku alebo stavebnom kameni, išlo o zlato , striebro a med. sluste si typnut kolko ton zlata sa na slovensku vytažilo? a kolko ton striebra? to vsetko boli platidla, majetok ktory sa žial neukladal na slovensku ale v zahranici, prevažne v madarsku, ale presnejsie v uhorsku, kedže to čo sa vyťažilo zvečsa patrilo korune. ktora s nim nakladala a rozdelovala ho podla svojvole pre cele uhorsko a nie pre vtedajsie uzemie Slovenska.
Ďalšou nezanedbateľnou čiastkou su dane ktore sa taktiež odvadzali mimo nase užemie, resp. len časť z nich ostavala u nas. Keby sme mali vlastne kraľovstvo tieto prostiedky by zostali u nas aj keby boli minane napr. na vojakov ktory by dostavali zold ale peniaze by zostavali u nas. Na slovensku bola tiež jedna z najkvalitnejsích soli v europe, kvalitne remeselne vyrobky, vina, vonavky, sklo atd. skratka vyrobky spotreby. TO čo by sa zo slovenska vyviezlo by sa na slovensko vratilo vo forme majetku, penazi atd.
Opustime teda stredovek pridime tošku bližsie, čo tak novovek? Priemyselná revolucia. V tomto obdoby boly alfa a omega, železo a uhlie, možno to neviete ale na gemeri boli jedny z najlepsich bani na zelezo v celom uhorsku, a čo sa tyka uhlia na slovensku bolo dostatok dreva na vyrobu dreveneho uhlia, tiež na vyrobu papiera atd.
Poďme este bližsie, pred druhou svetovou vojnou mala narodna banka sotva 126 000, - korun v zahraničnej mene, čo je pri bankach naozaj len drobne a za 6 rokov sme sa vo vojnovych časoch dostali na 5 miesto na svete z hladiska ekonomickej prosperity, za 6 rokov nar. banka dokazala dokonca dotovat necisticke nemecko kedže doteraz su nam nemci v dlhu este 9, 45 mld. SK, - vo vtedajsej mene.
Taktiež vieme ako dopadla aj prva a druha vlna privatizacie, či komunisticka menova reforma atd.
To vsetko prispelo k "ožobračovania" ludi, aj ked nie doslova ale skratka malokto rodina ma zdedeny po predkoch 5 mil. v hotovosti a 5-6 nehnutelnosti atd. skratka z finančneho hladiska dedime menej majetku ako by sme vzhladom na mnohe faktory mohli,
myslim že je to na skodu nas vsetkych ale mali by sme si aspon uvedomiť jedno..... nech si každy spravy vlastny nazor prečo sme taky chudobny narod

 Úvaha
Komentuj
 fotka
delfi  1. 8. 2009 23:41
...sme národ , ktorý si v snahe "lepšie, či bohatšie žiť" zvolil vysoký štandard. A vzhľadom na to, ako bolo na dlh dobre, je pre slováka aj dlh dedičstvom...
 fotka
lordjogi  4. 8. 2009 20:06
ty si myslis ze v takej Velkej Britanii alebo Francuzsku si ziju ludia lepsie? Naozaj to tak nie je a myslim ze ti to potvrdi kazdy kto tam stravil viac ako pol roka na studiu
 fotka
kiklop  5. 8. 2009 16:10
určite nie vsetci, to je jasne, ak si si vsimol ten članok bol mysleny dost zoširoka porovnaval som tam skor narodne bohatsva a nie bohatstva jednotlivcov, aj ked v zavere som to mozno naznačil. Keby sa nebolo nic stalo z toho čo som odpisoval asi by bola životna uroven len o kus lepsia, ale určite by nas slovakov bolo viac ak vyjdeme z moderneho predpokladu že prvorade je zabezpečit rodinu a potom možeme vuchovat viac deti, a po druhe by bol asi lepsi trh prace, lepsie službz a tovarz ako aj infrastruktura atd. skratka vsetko čo zavysi od urovne "bohatstva" krajiny
Napíš svoj komentár