Tento článok odporúčam len tým, ktorí sú ochotní počúvať cudzie, aj keď možno dosť trafené nápady. Pravdepodobne budem vylúčený akademickou obcou, ale na to teórie sú.

Zameriam sa na už dlhšie diskutovanú otázku, ktorá stále koluje. Ako skončí náš vesmír?
Sú dva predpoklady, ktoré nejaká tá čiastka z nás pozná.

1. Je to ten horší predpoklad. Vesmír sa bude rozpínať do nekonečna až sa prerušia všetky spojenia medzi prvkami, s ktorých je sám vesmír postavený.
V týchto teóriách sa spomínajú termíny ako "Hmota" , "Temná hmota" a "Temná energia". Posledná spomínaná zapríčiňuje vraj to, že sa náš vesmír rozpína stále ďalej.

2. Je tu predpoklad takzvaného Big crunch, alebo Veľké rozdrvenie. Táto teória bola považovaná v minulosti za hlavnú, teda presnejšie za výsledok existencie nášho vesmíru. Vedci predpokladali, že náš vesmír je len pokračovaním iných vesmírov.

Tá prvá teória je v tomto období pravdepodobnejšia. Vedci zistili, že sa od našej galaxie, Mliečnej dráhy, ostatné galaxie stále vzďaľujú. Niektoré objekty majú vraj už 99 percent rýchlosti svetla. Vraj za toto zrýchlenie nesie zodpovednosť "Temná energia". Dobre teda. Čo sa však stane, keď dosiahne plnú rýchlosť svetla a bude chcieť ísť rýchlejšie?
Tu narážam na jeden problém, ktorý som zatiaľ nevidel v žiadnej diskusii či v nejakej relácií na Discovery. Je to môj osobný názor.
Zopakujme si Einsteinovu rovnicu teórie relativity E=m.c.c (nemáme tu na druhú trebars, takže to musím vyjadriť takto). C je rýchlosť svetla, ktorá sa nemení, takzvanú konštantu. E je množstvo energie, ktoré daný objekt obsahuje. A dostávam sa k M, ktoré vyjadruje hmotnosť objektu.

Keď sa niečo snaží ísť rýchlejšie ako svetlo, jeho energia sa začne ohromne zväčšovať, čo znamená, že sa táto energia premení na jeho hmotnosť. S toho vyplýva, že daný objekt bude čoraz ťažší.
Prichádza logická otázka. Nenarastá náhodou s hmotnosťou telesa aj jeho gravitačná sila? To znamená, že sa tá masívne zväčší a začne priťahovať ostatné objekty vo svojom dosahu. Ak bude takýchto objektov viac, začnú priťahovať jeden druhého.

A teraz prichádzam ku svojej teórií. "Temná energia" sa snaží čoraz rýchlejšie rozpínať vesmír. Keď sa však dostane na hranicu rýchlosti svetla, nemôže ísť rýchlejšie. Ale keďže je to len energia, stále pokračuje vo svojej činnosti a tlačí na pomaly ťažšiu vrstvu "Temnej hmoty" a "Hmoty", o ktorých sa vie, že majú spoločnú vlastnosť. Majú gravitáciu. To znamená, že majú aj hmotnosť.

O "Temnej hmote" síce toho vedci veľa nevedia. Prechádza síce všetkým, ale na začiatku vesmíru formovala galaxie vlastnou gravitáciou. Na tie pôsobí však stále ďalej.

S toho vychádzam. Keďže ich hmotnosť stále rastie, rastie aj ich gravitácia. Na hraniciach stále sa rozpínajúceho sa vesmíru vznikne niečo ako kôra. Jej gravitácia bude čoraz väčšia. Keby ste si ju predstavili, z vonku by vyzerala ako mega planéta, inak sa to vyjadriť nedá, ale vo vnútri by sa nachádzali zvyšky vesmíru. Medzi inými hlavne masívne čierne diery, pozostatky galaxii. Tie by sa časom dostali k tejto "kôre" a prispeli by vlastnou gravitáciu. Po istom čase by sa táto "gravitačná kôra" začala rúcať. Stala by sa podobná situácia, ako sa deje v masívnych hviezdach pri konci ich života. Všetka hmota vesmíru by sa zrútila do seba a vytvorila by takú masívnu singularitu (čiernu dieru), ktorá by prekonala účinok "Temnej energie" a vlastne by sa ona samotná stala jej súčasťou. Teoreticky by sa mohol zastaviť čas a hranice vesmíru by sa začali posúvať späť a nakoniec by táto super masívna čierna diera zničila samu seba.

Tu sa dostávam ku druhej teórii, ktorá zahrňuje aj takúto čiernu dieru. Neviem síce kde k nej dospeli, k tej čiernej diere, ale dobre.

Takto som dospel k názoru, že vesmír speje pravdepodobne k jednému, sebazničeniu. Či už je to jednou, alebo druhou formou. Ja som skombinoval isté subjekty s oboch verzii a pridal všeobecné poznatky, o ktorých viem.
Ak sa k tomuto blogu dostane náhodou nejaký vedec a chce mi túto teórie vyvrátiť, rád si vypočujem jeho námietky, pripomienky a iné argumenty.
Prosím len o jediné, neberte mi túto teóriu, ak je správna.

Miroslav Panghy

alias

Kernoxermon

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár