Internet pred dvoma rokmi zažil azda jednu z najväčších revolúcií od svojho vzniku. Podobne ako bol príchod CD a DVD revolučným, rovnako revolučným sa stala aplikácia, ktorú vytvoril Mark Zuckerberg – Facebook. Prešlo niekoľko rokov od jeho slovenskej lokalizácie a s poľutovaním musím konštatovať, že jeho čaru podľahlo obrovské množstvo ľudí. Prečo bohužiaľ? Čítajte ďalej.

Facebook vás má. Systém vás má.Ľudský život sa presúva do kyberpriestoru. Bežne sa stretávam so situáciami, kedy napr. po skončení hodiny moje dve kamarátky odchádzajú z triedy a namiesto toho, aby si zašli niekam posedieť na kávu, si jednoducho povedia, že večer si „pokecajú na Facebooku“. Podobné stavy nastávajú aj pri bežných komunikačných stereotypoch, ktoré menia svoju formu a úroveň. Namiesto toho, aby sme sa dotyčného opýtali, ako sa má, či nepotrebuje s niečím pomôcť, alebo sa len porozprávať, mu len jednoducho okomentujeme status na FB. Zaujímavým javom je však to, že ako je možné, že takejto forme komunikácie podľahlo tak veľa ľudí vrátane rôznych vekových skupín (od malých detí, cez tínedžerov, dospelých ľudí či dôchodcov). Odpoveď je jednoduchá. Všetko je na jednom mieste. Potrebujete nejakú informáciu o tom, kde niekto z vašich známych pracuje, alebo kedy má narodeniny? Odpoveď je na Facebooku. Chcete vedieť, či dievča, ktoré sa vám páči je zadané? Odpoveď je na Facebooku. Nechcete sa s niekým rozprávať? Zablokujete ho niekoľkými klikmi a riešite tak svoj konflikt nepriamo, pretože nie každému sa chce vstupovať do konfliktných situácií.

Keď som sa jedného kamaráta, ktorý patrí už do tej staršej vekovej skupiny opýtal, že čo ho láka na Facebooku, odpovedal mi, že sú to hlavne hry a kontakt s ľuďmi, s ktorými sa už dávno nerozprával. A to ma zaráža. Namiesto toho, aby osobne týchto ľudí vyhľadal, prípadne im zatelefonoval, rozhodol sa pre túto jednoduchšiu cestu, pretože online komunikácia je preňho jednoduchšia. Vďaka online komunikácii sa aj z introvertov na internete stávajú úplne iní ľudia. Je to však správne? Nie je to len pretvárka a hranie sa na niečo, čo v skutočnosti nie sme?

Hry. Zabudnite na Call of Duty, Medal of Honor, alebo Quake. To už nie je v móde. Dnes fičí niečo úplne iné – farmárenie. Hra, ktorej podstatou je neustále klikanie a zbieranie úrody bez možnosti nejakej väčšej interakcie. Práve hry typu FarmVille, FrontierVille alebo Happy Aquarium sú jedným z dôvodov, prečo sa na Facebook každú chvíľu musíte vracať. Nasadíte zeleninu? O 4 hodiny ju musíte prísť pozbierať, lebo inak vám zhnije a podstatne vám to môže stažiť postup v hre. Neukážete sa jeden deň na hre simulujúcej akvárium, nenakŕmite rybičky a zdochnú vám. V tomto ja vidím obrovskú nevýhodu. Zatiaľ čo v časoch mojej puberty vládli svetu hry typu Call of Duty, v ktorých ste bojovali proti Nacistom a pozíciu ste si mohli kedykoľvek uložiť a znovu spustiť, dnes tomu tak nie je. Tento priestor od nás vyžaduje čoraz väčšiu interakciu a „pauznúť“ takúto hru je jednoducho nemožné. V praxi som sa už stretol aj s javmi, keď si mladá 20-ročná slečna nastavovala na mobile budík, aby vedela kedy má prísť pozbierať úrodu a nasadiť ďalšiu. Ďalším extrémom bolo, že spolubývajúci sa uprostred noci prebudil zo sna, zapol notebook a prihlásil sa na Faccebook, pretože zabudol svojim psom a mačkám v hre upratať miestnosť plnú výkalov a „čo by si tie chúdence počali?“. Aj toto môže byť čiastočne odpoveďou na to, prečo sa ľudia pravidelne na tento populárny portál vracajú.

Čo mi však najviac prekáža je vec na ktorú som narazil pred niekoľkými dňami, keď som vážne premýšľal nad zrušením svojho účtu na Facebooku. Pokiaľ ste natoľko silní a dokážete sa oslobodiť spod vplyvu tejto sociálnej siete napriek tomu dosiahnutie úplnej slobody nie je jednoduché. Keď si totiž zvolíte možnosť Zmazať účet, k jeho úplnému zrušeniu už nikdy nedôjde. Prečo? Ak si totiž chcete zrušiť účet on sa síce deaktivuje, no v prípade, že by ste si to rozmysleli existuje stále možnosť návratu k vášmu účtu a vašim kontaktom. Dokonca aj keď využijete špeciálnu možnosť nachádzajúcu sa vo FAQ Facebooku stále časť vašich osobných údajov ako napr. meno a priezvisko, e-mailovú adresu alebo telefónne číslo bude mať Facebook k dispozícii vo svojich zálohach, ktoré vykonáva denne. Len prednedávnom sa okolo toho rozpútala veľká kauza, keď s príchodom nových profilov na FB sa prišlo na to, že údaje, ktoré ste do nich museli poskytnúť poskytol Facebook tretím stranám. To znamená, že vaše e-mailové adresy a vaše telefónne čísla boli predané napr. niektorej z reklamných agentúr, ktoré vám vyvolávajú na mobily a ponúkajú rôzne služby.

Teraz sa skúsim pozrieť trochu do budúcnosti, tento pohľad bude možno trochu vedecko-fantastický, ale sledujúc súčasné trendy vývoja aj celkom reálny. Po čase nebude ľuďom stačiť Facebook, ale budú sa dožadovať virtuálnej reality v ktorej by mohli chodiť online nakupovať, stretávať sa s kamarátmi v chat miestnostiach, chodiť na online prednášky a pod. Svet sa presunie do kyberpriestoru úplne a čoraz častejšie ho budeme dobrovoľne využívať a vstupovať doňho. Keď sa nad tým reálne zamyslíme, už aj teraz je tomu tak aj teraz. Takmer všetci sme napojení do siete a časť nášho života prežívame v kyberpriestore. Ale pozor. Film Matrix je možno len fikcia, no ak sa nad tým zamyslíme, náš život by sa dal prirovnať už teraz k životom ľudí uväzenených v „Systéme“ a na niekoho, kto v ňom pripojený nie je sa pozeráme ako na čudáka alebo na úplne nespoločenského človeka. Občas sa objaví nejaký ten Neo, ktorý nám ukáže, že prostredie internetu môže slúžiť aj na zlé veci, no ten je označený za kriminálnika. Stačí ak sa pozrieme na nedávny prípad prieniku do databázy firmy Azet a zverejnenie niekoľkých tisícov hesiel na internetovej stránke prostredníctvom hackera. Samozrejme bolo podané trestné oznámenie, no šanca, že sa niekedy zistí, kto za tým naozaj stál je malá. Tento človek nám však ukázal to, aký zraniteľný je kyberpriestor. Nepripomína vám to niečo?

Pomaly ale isto sa dopracovávam k situácii, že sa rozhodujem tom, že zruším účet na Facebooku a iných sociálnych sieťach a spácham tak kybersamovraždu. Je samozrejmé, že aj na mňa sa budú mnohí ľudia dívať ako na čudáka, ale v konečnom dôsledku to pre mňa bude príjemnejšie ak sa dokážem oslobodiť spod jeho vplyvu a stanem sa aj ja jedným, kto bude bojovať proti „Systému“ – Neom. A čo vy? Rozhodnutie je na vás. Ak si vezmete modrú pilulku, ostanete v kyberkrajine zázrakov. Červená vás oslobodí. Ktorú si zvolíte?

 Blog
Komentuj
 fotka
greendgirl  26. 3. 2011 13:04
pripomína mi to pesničku ... "keď sa raz ráno prebudíme a svoje oči otvoríme,zistíme že sme konečne všetci úspešne zapojeníííííííííí"
 fotka
stodvacinkar  26. 3. 2011 13:25
Nevidím dôvod na náreky o stratenej "identite". Sme ľudia, niektorí viac spoločenskí, iní menej. A aj keby som chcel zájsť s tým starým kamarátom, ktorého som nevidel od strednej školy, na pivo, čo z toho keď ja som na opačnom konci republiky. Tak mu aspoň napíšem cez fb ako sa má. Chyba je, keď niekto nahrádza komplet medziľudské vzťahy facebookom. Fb by mal byť len doplnkom, nie substitútom.
 fotka
nikorka  26. 3. 2011 13:43
aj ja mám pocit, že o pár generácií budú ľudia nalepení na zadku a jedným klikom sa rozhodnú, že nakúpia. ďalším, že idú domov, zapnú si "režim spánku" s najlepším výberom snov, iným klikom sa ocitnú v práci,a jaj,nezabudnime na ten najdôležitejší ! FB vždy online ! :/
 fotka
sisel  26. 3. 2011 14:09
Pekný článok, ale.

Fb sám o sebe nie je zlá myšlienka. To ľudia ju začínajú využívať nesprávne a prehnane.

Keď niekto vie v zdravom množstve a spôsobom využívať rôzne sociálne siete tak nemá problém.

Ja som tiež uvažovala o zrušenia účtu, ale tiež, toto je jediná forma ako si udržať kontakt s veľmi dobrými priateľmi na druhej strane republiky, tým pádom, že som permanentne bez peňazí a nemám kredit aby som im zavolala alebo ich navštívila.

K vyššie uvedeným príkladom, podobné extrémy poznám aj ja, nie je to zdravé, ale to je už debilita tích ľudí.
 fotka
kamzik87  26. 3. 2011 14:13
@sisel - máš pravdu, všetko je to len o ľuďoch, ale myslím si, že aj majitelia FB (ktorými su v súčasnosti myslím rusi) si uvedomujú vplyv tejto sociálnej siete. A ak ovšetko užitočné v histórii ľudstva (napr. štiepenie atómov), bolo zneužité, tak môže byť zneužitý aj facebook. Stačí sa len pozrieť na to, ako sa Facebook integruje do všetkých mobilných zariadení, či operačných systémov (napr. Ubuntu, Mandriva, alebo pripravovaný Windows 8). Všetko to smeruje k tomu, že sociálna sieť bude zneužitá a systém nás ovládne. Je to prostriedok ako udržať ľudí vo virtuálnom svete namiesto toho reálneho.
 fotka
sisel  26. 3. 2011 15:30
Problém je zase len v ľuďoch a nie v sieti samom.
Napíš svoj komentár