Zo skúsenosti viem, že ľudia nie sú tvarovateľní, ľudí nezmeníš svojimi slovami, ľudia radšej počúvajú iba svojich mesiášov... ak nie si človek s presvedčovacími schopnosťami na úrovni vodcu fanatickej náboženskej sekty musíš pri okresávaní zla z ľudstva postupovať opatrne a obozretne. A ak už vôbec nemáš žiadnu šancu ľudí presvedčiť a neustále ti do tvojich vízií kecajú musíš byť tak trochu podvraťák a orientovať sa na sféry v ktorých si nedotknuteľný, povedzme umenie. Nasleduje vážne rozhodnutie:
po A: dáš ľuďom presne to čo chcú a očakávajú alebo
po B: spravíš presný opak, budeš nedotknuteľný, všemohúci a jedinečný, pri vchode do sály ťa budú oslovovať ako "one and only"

Čo sa stane v prípade možnosti A?
ľudia ťa začnú žrať, staneš sa slávny, zarobíš, možno vytvoríš vlastnú značku topánok alebo parfumu, budeš hviezda snobských večierkov alebo naopak urobíš zo seba vrecko peňazí pre charitu, zatiaľ to vyzerá celkom pozitívne, ale tvoje umenie s vysokou pravdepodobnosťou nemá hodnotu, v skutočnosti je to tzv. mainstreamový shit, stroj na peniaze a buďme úprimní, 80% tvojej tvorby naozaj nemá umelecký potenciál.

Čo sa stane v prípade možnosti B?
budeš mať úzky okruh obdivovateľov, obdiv ktorých však bude omnoho intenzívnejší, zároveň však budeš mať mnoho známych ktorí sa budú správať snobsky, budú sa tváriť ako keby zjedli koláč múdrosti a ich afektovanosť nebude mať obdoby...jasné budeš mať tvár, ale bude to tvár človeka, ktorý stráca skutočný svet.

Čo je teda umenie?
Umenie je vytvoriť niečo pre seba a zároveň pre ľudí, niečo čo sa im bude páčiť, ale načo za 2 mesiace nezabudnú. Umenie je vytvoriť niečo pre ľudí a nestratiť vlastnú tvár. A takých nie je veľa, práve preto si ich treba ceniť.

 Záchod
Komentuj
 fotka
zemina  6. 4. 2008 21:27
Zachovať si vlastnú tvár je niekedy dosť ťažké, ale v rámci undergroundového prebývania by to malo fungovať..
 fotka
missmonkey  6. 4. 2008 22:00
Umenie robíš vtedy, keď netvoríš pod zámienkou že z toho má byť umelecké dielo... Pokial to robíš zámerne, stane sa najpravdepodobnejšie možnosť A... To, že tvoje dielo, je skutočne umelecké ti povie iba sám umelec..
 fotka
defoee  6. 4. 2008 22:48
Podla mna to vidis dost ciernobielo, uz len tym, ze si to ohranicil na dve moznosti A, B. To ako zli "umelci" a dobri "umelci", dve kategorie ludi?

V tom pripade moze byt v kazdej skupine x ludi, ktori budu taki isti, cize v skupine "B" by boli vsetci nedotknutelni, jedinecni, vsemohuci a v skupine "A" mainstreamový shit. Cize ani jednu skupinu by som umelcami nenazyval a definovat "umenie" dvomi vetami mi pride fakt dost moralizujuce, kedze je nehmotne a neda sa nejako ohranicit.

(Neber to ako kritiku, skor ako konfrontaciu)
Napíš svoj komentár