Tak som sa dnes dostala k úplne novému tomu, čo vy všetci považujete za mobilný telefón a ja s odporom nazývam obrovské ploché čudo, čo sa mi nezmestí do vrecka. No offence. Po úvodnom ceremoniáli zahrňujúcom pseudopríjemnú znelku, verziu operačného systému a zbytočnej otázke o synchronizácii kontaktov mi toto milé (nie však malé) zariadenie ponúklo niekoľko užitočných rád, ako si ho prispôsobiť na svoj obraz. Aby som oddelila hovno od šošovice (či čo to každé Vianoce to zafúľané dievča v telke triedi), zašla som si zistiť niečo málo na internet.

Aké bolo moje prekvapenie, keď ma môj žltozelenočervený prehliadač so smutným smajlíkom upozornil, že nemám nainštalované žiadne rozšírenia, ktoré by ho isto iste vylepšili. Keď sa ma o niekoľko minút nato práčka sptýtala „Do you want to customize a washing program?“ Začalo mi niečo na celom tomto rozpoložení vadiť.

Keď bez mihnutia oka akceptujeme, že nový mobil, s ktorým sme sa ešte ani poriadne nezoznámili nám už dopredu hovorí, že je nedokonalý, ale prispôsobiteľný. Keď je teda prispôsobiteľný vzhľad pracovnej plochy počítača, či dokonca prací program, sme vôbec schopní priať veci také aké sú, síce bez vylepšení, no zato úplne jedinečné? Neprekročil náhodou tento fenomén aj hranice technológií? Nesnažíme sa podľa svojho vzoru poupravovať aj ľudí?

Zdá sa, že sme si už tak veľmi zvykli na možnosť pretvoriť si veci, s ktorými sa denno-denne stretávame na svoj obraz, až sme zabudli hľadať krásu v nedokonalostiach. Zdá sa, že v 21.storočí sa už nenosí veta „Mám ťa rád, takú aká si!“.Skôr, dobre poučení zo skúseností sveta technológií, často vsádzame na to, že ak sme dostatočne šikovní na poli prispôsobovania si technológií podľa nášho gusta, náš partner nám predsa odporovať nemôže.

Oplatí sa ešte čakať na partnera, ktorý sa nebude snažiť prepracovať náš firmware na ten, ktorý sa páči jemu? Nekončia všetky naše vzťahy práve z toho istého dôvodu prečo si odinštalujete prehliadač? Sorry, this is not customizable.

 Záchod
Komentuj
Napíš svoj komentár