Niektoré veci v našom živote len poukazujú na krátku životnosť človeka. Mŕtve zvieratá na kraji cesty nám ukazujú, že stačí chvíľa nepozornosti a je koniec. V jednej sekunde žijeme a v druhej nie. Sú ale aj iné spôsoby na poukázanie smrteľnosti ako mrciny pri ceste. Mne sa oveľa viac páčia metafory. Ukazujú nám nielen smrť živých ľudí, ale aj smrť citov, spomienok, spojitostí. A nie tak ohavnou formou.
Metafora môže byť všeličo. Môže to byť oblak, hudba, dokonca aj niečo také obyčajné ako list. List, ktorý stereotypne padá zo stromu, keď zomrie a vracia sa to zeme, aby z neho mohli povstať nové metafory. Nové city, spomienky a spojitosti. Jeden takýto list mi leží na okne. Dala som ho tam v nedeľu. A je tam preto, aby mi vždy tento deň pripomenul.
Nedeľa. Nič viac o tomto dni nie je podstatné. Azda iba to, že bola noc. A v noci sa dejú rôzne veci. V túto pokojnú nedeľnú noc si jedno dievča a jeden chlapec vymieňali sny na schodoch pred zanedbanou budovou zanedbaného mesta a čím nesplniteľnejšie boli, tým väčšie porozumenie obaja cítili. A ako to býva, neskončili len pri porozumení myšlienkovom, jeho ústa našli tie jej a obaja sa lačne snažili nabažiť chuti nedele a veľkých snov toho druhého. Trvalo to veľmi dlho, kým pochopili, že sú v realite a že sú v tomto svete ako postavy novodobého románu, a že kvôli lojalite nemôžu povedať ani slovo o ich metaforách, o ich snoch ani o ich schodoch nikomu.A tak ju odprevadil domov a celú cestu držal ruku prepletenú s tou jej. A na konci nedele ju ešte dlho pobozkal s úsmevom na ústach.
Potom to dievča prišlo domov, vedomé toho, že jej pocit poblúznenia nevydrží dlho, položila jednu malú metaforu na moje okno.
A odvtedy každý deň pozerám na ten list na mojom okne, ktorý už zďaleka nie je taký ako v nedeľu. Je skrčený a je taký o ničom. Niečo mu totiž chýba a ja vôbec netuším čo by to mohlo byť.
Dnes je štvrtok. A zelená metafora mi ukázala, že je jedno ako sa cítiš v nedeľu, keď všetko sa raz zničí, zostarne, zvädne a zoschne. Všetko sa mení. City sa menia. 

 Denník
Komentuj
 fotka
prasaman  26. 6. 2014 14:37
Joj dievča.... už som sa zľakol..
 fotka
jajusqa123  26. 6. 2014 14:42
@prasaman až teraz mi došlo.. že to nie je vhodný názov
Napíš svoj komentár