Určite všetci poznáme situácie (prevažne na internete), kedy chceme pridať názor, postoj, argument, komentár k niečomu na nejakú tému. Po chvíli písania, alebo po konečnom znova-prečítaní (verím, že to všetci robíme), ho však vymažeme. Prečo?

Je to preto, že sa bojíme vyjadriť svoj názor? Je to preto, že názor nemáme? Je to preto, že chceme ostať aj v názorovej anonymite? Je to preto, že sa jednoducho nechceme vyjadrovať k určitej téme? Áno. Niekedy všetko. Niekedy jednotlivo. Niekedy v kombinácii.

Mne sa to v poslednom čase stáva často. Imigranti. Náboženstvo. Viera. Vojna. Homo lobby. Vegan lobby. Mäso lobby... Napíšem komentár. Buď ešte počas procesu písania a formovania niečoho rozumného, či pri následnom prečítaní a preformulovaní istých viet, ho nakoniec vymažem. Prečo? Nie, nie je to preto, lebo by som v argumentačnej vojne prehral. Nie, nie je to preto, lebo sa mi nechce. Nie, nie je to preto, lebo nemám na tému názor.


V poslednom čase si uvedomujem, že práve takéto unáhlené a nepremyslené (ale aj premyslené) odpovede a konania vedú do nie práve najlepších vzťahov s ľuďmi. A nielen v argumentačných vojnách, ale aj v normálnych debatách "ako sa máš". Je jednoduchšie napísať, že sa mám dobre, aj keď sa nemám. Je jednoduchšie napísať 5 riadkov prečo sa mám zle, ako 30. No ako vraví citát, od mne neznámeho autora, na nejakom "motivačno-demotivačnom obrázku "We don't listen to understand. We listen to respond.".

Nedeje sa to len na internete. Teda, nedeje sa to hlavne na internete. Na internete máme čas si komentár prečítať viackrát. Niekoľko minút, hodín, či dokonca dní na sformulovanie "argumentu". V realite musíme počúvať celú výpoveď, spracovať to, vcítiť sa do kože danej osoby, vytvoriť "odozvu", správne ho vyformovať, vyformulovať a vysloviť. Častokrát sa to nedarí. A častokrát stačí len mlčať. Aj na internete.

Pre dobro mojich vzťahov som sa teda rozhodol nezapájať do debát na internete, ktoré vedú do "argumentačnej" vojny, kde si ľudia ubližujú. Kde "môj argument je správnejší, ty by si sa mal podriadiť a prispôsobiť MNE". Ja, môj. mne, podľa mňa, pre mňa. Hoci je to ťažké, hlavne v dobe chcenej anonymity (čo mi príde divné, keď sa toľko rokov bojovalo za slobodu prejavu, ale to je na iný blog) je ťažké sa vcítiť do kože iného človeka.

Preto sa v poslednom čase snažím viac vcítiť do kože druhých. Čo oni preživajú. Ako to oni vnímajú. A preto môžu byť moje reakcie zvláštne, prípadne žiadne. Neviem to. Ale nechcem všade púšťať seba na prvé miesto.

Preto skúsme všetci, (aspoň v najbližších pár minútach) predtým než napíšeme nejaký komentár, ktorý môže druhým ublížiť, vcítiť sa do ich kože. Popremýšľať ako by som si sa cítil/a ty, keby ti niekto napísal niečo podobné, zasadené do kontextu tvojho života.


(Ďalší blog zo série výlevov názorov a myšlienok.)

 Záchod
Komentuj
 fotka
doyouhearme  22. 9. 2015 21:02
ono.. je to pravda, ale napríklad u mňa sa to prejavuje aj normálne, nie len na internete, že aj keď sa ma pýtajú čo mi je, (ak na mne vidno, že som smutná a podobne) neviem to takto vysvetliť, a mám stále pocit, že tým ľudí otravujem. už dlho sa mi nestalo, aby som rozprávala s niekým o SVOJICH pocitoch a o SVOJICH myšlienkach.

asi som odbočila od toho čo si chcel povedať, ale hej, súhlasím s tebou, občas je lepšie zdržať sa komentára.
 fotka
igorv  22. 9. 2015 21:04
@doyouhearme ja neviem čo som chcel povedať. Po druhom písaní (prvý pokus sa mi vymazal) a napísal som niečo iné. Po prečítaní som to zas zmenil, nemusí do dávať zmysel. Je to len zmeska myšlienok. Preto takých, lebo tým práve žijem. (Zas komentár bez pointy)
 fotka
georg21  22. 9. 2015 21:16


 fotka
georg21  22. 9. 2015 21:18
@doyouhearme
A práve o tom by mali byť skutočné priateľské vzťahy... rozprávať sa o pocitoch, myšlienkach... nie o tom, čo si oblečiem, čo prinesiem, kúpim...
Pripomenulo mi to jednu pasáž z knižky Malý princ.
 fotka
tarassaco  22. 9. 2015 21:23
Aha, človek mi vytrhol myšlienku a sformuloval ju do zrozumiteľnej reči :happy:
presne takto sa občas cítim, ale neviem, ako to vyjadriť...
či už vo verejných debatách alebo v súkromných rozhovoroch, kde som skôr ako @1
jednoducho rada by som napr. vyjadrila svoje pocity, myšlienky, atď., ale potom mám pocit, že toho človeka by to skôr istým spôsobom zaťažovala, a tak radšej mlčím
 fotka
efyks  22. 9. 2015 21:40
Súhlas...občas je človek, ale sám v rozpoložení, že to z neho vyleze ven ja hovorí náš Palko Haberák!

Ja tiež zvykne komentár zmazať a často ešte počas jeho písania, ale dôvod nie je ani jeden z vyššie spomenutých...dôvod je, že si poviem: "aaa načo???" a zmažem to. S ľuďmi, ktorí sú celkovo mimo sa nedá a tí inteligentní, ktorí sú len v omyle na to prídu aj sami
 fotka
milgamman  22. 9. 2015 22:58
pekne aj ked neviem ci som radsej nemala napisat nic
 fotka
dumbledore  22. 9. 2015 23:25
No problem for me.
 fotka
tasha5  23. 9. 2015 00:05
dneska som sa akurat tak trosku vyhadala v jednej skupine a pritom nic hrozne ale uz ma trochu urazal tak som len napisala par veci a ozaj o nic neslo ja som bola taa zla ale hej ked citam tie nadavky v komentoch, nechapem o co ako :ehm:
dobre sa to citalo, vie sa tam clovek najst , si premyslajuci
10 
 fotka
torpedo08  23. 9. 2015 01:15
no aj mne sa to stava s tymi komentarmi a neviem ani preco a neviem vlastne ani co viac k tomuto napisat cele je to skor len tak na zamyslenie nie na komentovanie
11 
 fotka
miaja  23. 9. 2015 02:48
úplne toto aj ja robím v poslednej dobe... kedysi som svoj názor bez problémov prezentovala a hlavne keď som vedela, že mám v niečom pravdu... no teraz to jednoducho nechám tak.. a ja konkrétne okrem iného aj preto, lebo nemá zmysel niečo povedať hlavne keď viem, že 90% ľudí je opačného názoru a len do mňa budú rýpať a chytať sa slovíčok pričom úplne odignorujú hlavnú myšlienku toho čo som napísala/povedala... no občas mi nedá sa nevyjadriť ale častokrát to nakoniec oľutujem no ale čo už... no myslím si, že by som sa mala začať vyjadrovať aspoň čiastočne - nemyslím na nete, to je nepodstatné, ale v reálnom živote... pretože nedá sa vždy len mlčať a nechať ľudí žiť v omyle, že s nimi mlčky súhlasím, alebo v omyle, že niečo vedia správne a pritom to nevedia (napr. keď si niekto myslí, že surová mäso zo psa urobí divokú krvilačnú šelmu, tak ich proste musím vyviesť z omylu) a teraz som práve napísala viac ako by som chcela, ale prezmenu to nevymažem a vyjadrím sa
12 
 fotka
piter09  23. 9. 2015 08:20
ked som videl ze "Zachod: Zdrzanlivost", myslel som, ze to bude o niecom inom
13 
 fotka
dumbledore  23. 9. 2015 08:31
@piter09 takisto
14 
 fotka
zusss  23. 9. 2015 15:10
Tak tak... Na internete mi pripadaju toe diskusie a argumentacne vojny totalne zbytocne... Preco by som sa mala natahovat s cudzimi ludmi a nieco (pravdu) si dokazovat,... V realite je podla mna dobre sa vyjadrit ak ta nieco trapi alebo s niecim nesuhlasis, najma ak sa rozpravas s ludmi, o ktorych vies ze nie su len internetovi hrdinovia za klavesnicou a maju v hlave nasrate
15 
 fotka
antifunebracka  29. 5. 2018 16:40
Tomu sa hovorí strach z konfliktov, tiež ho mám
Napíš svoj komentár