Vrchol zimy máme za sebou. Je veľmi pozoruhodné ako dlho sa stále drží sneh. V Bratislave a okolí je to už vyše mesiaca so súvislou snehovou pokrývkou, čo je skutočne niečo neobvyklé a bolo tu naposledy v roku 2001-2002.
Nasledujúce dni už budú teploty cez deň každý deň nad nulou v rozpätí od +2 do +6 °C. V noci bude naďalej slabo mrznúť. Sneh sa bude topiť spočiatku len pomaly, lebo už cez víkend sa ochladí a na horách bude aj snežiť. Celkovo sa počasie nastaví na teplejšie západné až juhozápadné prúdenie, kde sa budú striedať teplejšie vlny s chladnejšími. V tých teplejších sa môže teplota na juhozápade a juhu dostať opäť po dlhe dobe do dvojciferných hodnôt, teda teploty okolo +10 °C prípadne aj viac. V chladnejších do +5 °C. Na horách očakávam, že snehu bude naopak pribúdať, hlavne v tých vyšších polohách. V nížinách sneh zmizne úplne všade do konca tohto mesiaca, ale príchod jari nevidím ani v marci zatiaľ, pretože nie tak ďaleko sa udržuje veľmi studený vzduch a dokonca momentálne najstudenší vzduch celej zimy. To je Škandinávia, kde tróni veľmi rozsiahly bazén studeného vzduchu, kde teploty aj cez deň nevystupujú nad -20 °C a v noci klesaju k -40 °C!!! Tento vzduch sa bude pokúšať ešte raz namieriť smerom na juh,teda k nám a tak hrozba zimy tu ešte dlhšiu dobu bude strašiť. Jar ale taktiež ďaleko nie je, pretože v Taliansku alebo Grécku či Španielsku teploty budú vystupovať až nad +20 °C. Pre nás to znamená počasie nikoho a ničoho, teda zlatá stredná cesta na hranici týchto dvoch kontrastov, kde býva zväčša veľmi premenlivé počasie bohaté na zrážky s potenciálom prudkých zmien v teplote vzduchu. Očakávajte každý deň možnosť dažďa, vetra a málo slnka.
Ak uvidím v modeloch nejaký náznak prudkej a trvalejšej zmeny (viac ako 3 dni) tak napíšem. Príchod jari je rovnako nepravdepodobný ako návrat zimy.

 Blog
Komentuj
 fotka
pershing363  18. 2. 2010 23:22
Uvidime co nas caka...ale dakujem za info, akurat dnes som bol na to zvedavy
 fotka
harleystorm  19. 2. 2010 11:39
AKTUALIZACIA 19.2.2010:

Predpovedné modely čoraz viac oteplujú, takže budúci týždeň pondelok,ale hlavne utorok môžeme s veľkou istotou na juhu Slovenska počítať s teplotami aj viac ako +10 °C. Koncom toho týždňa sa dokonca črtajú už skutočne jarné teploty až +15 °C, takže jar je na ceste. Aj keď úplne jar to nebude, pretože ako som už v článku hore spomínal, tak počasie bude v dvoj až trojdňových cykloch, takže dva dni chladno, dva dni teplo, tretí deň vždy prechodný teda s frontom a dažďom či vetrom. Najchladnejší bude tento víkend a potom už bude len teplejšie a teplejšie. Pri takejto situácii mi už začínajú na um chodiť možné záplavy hlavne v nížinách. Na poliach sa objavia čoskoro rozsiahle mláky. Vrchol zimy máme jednoznačne za nami a keď na pár dní pri teplejšom počasí naozaj vyjde aj slnko po veľmi dlhej dobe, tak na pocit bude naozaj už príjemne teplo a radosť z jari bude na mieste. V noci pozor, pretože mráz hrozí po celú dobu hlavne na severe aj keď len veľmi slabý.
 fotka
hindzi  19. 2. 2010 21:41
Majstro takže z toho čo čítam, sa tento rok na dovolenku cez jarné prázdniny vykašlem. Rozmýšlal som ešte na Štrbským Plesom, ale aj tam v tejto chvíli prší a budúci týždeň nevyzerá tiež moc dobre.
Napíš svoj komentár