Situácia v počasí ide podľa plánu. Aspoň, že jeden deň bude počasie férové k nám všetkým a prinesie na celé Slovensko sneženie, ktoré začne večer alebo v noci z utorka na stredu a potrvá celý deň v stredu, takže väčšina z nás sa v stredu ráno zobudíme do zasneženého rána a topiť sa nebude, pretože bude mrznúť celý deň a do večera ešte niečo aj pripadne. Očakávam zhruba 10 cm snehu na väčšine územia a ojedinele až do 20 cm snehu. Najviac na juhu Slovenska. Denné teploty ostanú tak ako dnes slabo pod nulou a bude fúkať mierny ale studený východný vietor.

Vo štvrtok bude počasie medzi dvoma tlakovými nížami pod vplyvom nevýrazného výbežku vyššieho tlaku vzduchu od juhovýchodu, takže by snežiť už nemalo, ale bude prevažne oblačné počasie a naďalej mrazivo aj cez deň. V noci na piatok začne od juhu opäť snežiť. Očakávam spočiatku silné až veľmi výdatné sneženie hlavne na krajnom západe a severeozápade Slovenska, kde by mohlo spadnúť za krátky čas až 20 cm snehu predtým ako sa oteplí nad nulu a zrážky sa zmenia na dažďové až do vyššich polôh okolo 1000 m. V sobotu by malo teplejšie a dažďivé počasie pokračovať s tým, že na krajnom západe sa k večeru dážď bude postupne meniť na sneženie a teploty klesnú k nule,takže par centimetrov snehu by ešte mohlo spadnúť kým sa celé zrážkové pásmo odsunie na sever a skončí v nedeľu.

Synoptická situácia je naďalej veľmi nejasná a komplikovaná čo sa týka našej západnej hranice, čiže hlavné mesto, záhorie, celá oblasť hraníc s Moravou a Rakúskom. Tam je ešte stále nádej,že by mohlo snežiť viac ako sa momentálne predpokladá konkrétne čo sa týka časového pomeru trvania zrážok. Všetko ďalej smerom na východ bude dážď a so snehom sa treba v tých oblastiach žiaľ rozlúčiť. Je isté, že tie najsilnejšie zrážky z celého týždňa prídu v piatok. Začnú snehom,ale ten sa rýchlo má meniť na dážď. Zrážky by mali trvať 24 hodín. Otázne je koľko hodín z toho budú v akom skupenstve padať. Čím dlhšie to bude sneh, tým je riziko kalamity väčšie v spomínanom priestore západného Slovenska a tým pádom aj úhrny koľko napadne budú vyššie. Od toho závisí aj koľko sa potom roztopí z toho. Najväčšie riziko však hrozí zo silného mrznúceho dažďa, ktorý môže spôsobiť silnú poľadovicu, autá pokryté hrubým pancierom ľadu ako aj cesty,chodníky, stromy, elektrcké dráty a podobne. Pretože kým sa oteplí tak pri zemi by sa mohol ešte udržať mrazivý vzduch pár hodín pred definitívnym oteplením nad nulu a tak by padajúci dážď na podchladenom povrchu okamžite mrzol. To by bolo aj pre už napadnutý sneh najlepšie nakoľko čo i len tenká kôrka ľadu na vrchnej časti snehu by pomohlo predĺžiť jeho trvácnosť pri následnom oteplení, nakoľko ľad sa topí pomalšie ako sneh.

Kto má veľmi rád sneh musí vydržať piatok a sobotu. Potom už oteplenie nehrozí a vyzerá to podľa dnešných modelov, že sa k nám na dlhšie konečne usadí pravá zima s celodennými mrazmi a v noci aj tuhými, keď teploty v dolinách a kotlinách ako aj na horách by sa mohli stať v noci a ráno pravidlom okolo -20 °C. Snehu pri takej suchej zime moc nepripadne ak vôbec, ale tam kde vydrží cez víkend tak sa určite udrží potom celý ďaľší týždeň ak nenastane nejaký nečakaný zvrat. Vyzerá to tak, že sa počasie dostane konečne do normálu a bude sa dať aj ľahšie predvídať, lebo tento kolotoč od predvianočného obdobia až doteraz je už celkom náročný pre mňa a unavujúci. Na druhej strane však musím povedať, že určite nie nudný.

Záver znie, tak ako som už pred pár dňami predpovedal, najprv nasneží (streda až stvrtok), potom sa roztopí (piatok, sobota) a na koniec opäť nasneží (nedela, pondelok) aj keď nie veľa a ochladí sa. Presnejšiu aktualizáciu na piatok a sobotu napíšem vo štvrtok, keď už budem mať jasno, kadiaľ rozhodujúca tlaková níž bude prechádzať. Dovtedy sa tešte, že pekne nasneží na takmer celom Slovensku.

 Blog
Komentuj
 fotka
kemuro  5. 1. 2010 16:14
u nás je bielo tretí deň
 fotka
harleystorm  5. 1. 2010 17:00
Neviem kde to sice je u vas ale moze byt. U nas v Bratislave nie je bielo uz dlho a teraz sa dockame a cele Slovensko pekne spravodlivo v stredu. Dakujem za info.
 fotka
hindzi  5. 1. 2010 17:11
Ahoj majstro. No moc si ma nepotešil, lebo za 2 dni to máme fuč. Je nádej že v sobotu bude potom ešte snežiť a mrznúť?
 fotka
teenager  5. 1. 2010 17:50
V sobotu nie, od 1000 m bude snežiť na západe a strede, na východe dokonca až od 1500 m, čiže dážď bude asi aj na Štrbskom plese.
 fotka
teenager  5. 1. 2010 17:51
A teraz som sa pozrel, žesi z Galanty, takže tam dážď. Sneženie asi až v pondelok, ale problém je to, že bude slabé.
 fotka
harleystorm  5. 1. 2010 22:22
@hindzi Nadej je stale, ze v sobotu vecer zacne opat snezit a ochladzovat sa na krajnom zapade,ale je velmi mala. Zalezi od toho ako rychlo sa tlakova niz premiestni. Dnes modely ukazuju a rataju s tym,ze sa troska pozdrzi v juhozapadnych alpach, kde sa aj zasekne a bude dost casu na to, aby k nam natahala od juhu a juhovychodu teply vzduch az z Afriky a potom jak sa zase cez vikend rozhybe na severovychod, tak na jej zadnej strane od zapadu prenikne chladnejsi vzduch ale zaroven najsilnejsie zrazky uz budu davno niekde v Polsku a daleko prec, takze snezenie potom bude uz len slabe, ale predsaj. Zima s nami ostane potom a nieco napadnut moze. Nebojim sa o sneh, ten pride, len skoda, ze nevyuzijeme cely potencial situacie co sa nam ponuka. U nas uz je 2 cm snehu v Bratislave teraz a krasne snezi
 fotka
harleystorm  6. 1. 2010 03:16
V Ba silne snezenie o 3:00 rano, uz 5 cm snehu za 4 hodiny.Pekne. No a jedna perlicka,niektore modely ukazuju,ze oteplenie nebude na krajnom zapade v piatok a sobotu,ale intenzivne snezenie, kalamita a okolo 0 °C. Aj v nedelu snezenie a zaveje potom! No ak by toto vyslo...Ale rano to uz v modeloch nebude,vsak uvidime,toto nebrat ale vazne,len ako upozornenie,ze vsetko este nie je stratene a mala nadej zas trocha narastla
 fotka
hindzi  6. 1. 2010 07:59
Ahoj. V Galante momentálne tiež bielo a asi 5 cm snehu a sneží.V Bratislava to vyzerá, že máte toho viac.Večer som z Ba cestoval z roboty a snežilo to viac ako u nás.Cez deň ak budeš mať novinky ohľadom ďalších dní tak napíš.
 fotka
hindzi  6. 1. 2010 12:44
Pozeral som shmu predpoveď a vyzerá to tak, že pršať má dokonca aj v nedeľu a pondelok. Takže prvotne optimistické predpovede, že v priebehu soboty to pôjde do snehu sú už bohužial minulosťou.
10 
 fotka
harleystorm  6. 1. 2010 23:35
@hindzi zalezi comu a komu veris. Skutocnost je taka,ze dochadza k slabemu az miernemu posunu celeho prechodu nize. Zial trasa je zla,takze ten dazd a oteplenie je iste, len nepride v piatok rano hned ale az vecer a o to co sa to posunie neskor smerom do soboty sa cele toto posunie do nedele...V kazdom pripade v piatok bude snezit v Bratislave s velkou pravdepodobnostou a u teba tiez. Az vecer ba dokonca v noci sa to zmeni na dazd,ale teplota moze stale ostat na nule!!!Takze bez topenia. No a to vecer co sa v sobotu malo menit spät na snezenie sa posuva o ten isty cas smerom do nedele takze v nedelu okolo obeda s tym rataj. No a v pondelok ti prsat nebude to sa neboj aspon ja to teraz tak vidim. Mozno nebudu dokonca ziadne zrazky ale teplo ti urcite nehrozi. Teploty budu nadalej okolo nuly s tym,ze buduci tyzden sa este viac ochladi,takze aj cez den by mohlo ostat pod nulou. Inak ako dnes nasnezilo tak na celom juznom Slovensku bolo slabo nad nulou ale topilo sa minimalne. Teplota bola az +2 °C a vsetko je tu pekne biele No a najvyssia teplota za piatok a sobotu ma byt +3°C. Takze len o stupnik viac co nie je taka katastrofa pre sneh. Katastrofa pre sneh bude silny dazd co by mohol padat. Nadalej sa vsak o sneh nebojim,lebo nieco na zemi mame teraz u nas az 10 cm. Dalsich 10 cm napadne v piatok kym sa nezmeni na dazd. Ten za sobotu roztopi tych novych 10 cm,ale dnesny sneh by mohol vydrzat aspon 5 cm. Potom v nedelu a pondelok dosnezi a na konci by sme to mohli mat asi tak ako dnes to mame,cize celkom dobra predpoved. Zem je zamrznuta, studeny vzduch bude na dosah,takze ja sa oteplenia tak velmi nebojim len toho dazda co moze sneh zmyt ako mydlo Bude len kratkodobe a prechodne. Cely buduci tyzden bude studeny. Nie ako na vianoce doslo teplo a na sneh a mrazy sme cakali pol mesiaca skoro az do dnes. A toto nehrozi teraz. Inak vytvara sa zase bazen studeneho vzduchu. Momentalne mam -4 °C u mna na meracej stanici.
11 
 fotka
hindzi  7. 1. 2010 08:23
No ak ti to s tým snehom víde tak ako hovoríš, tak potom chlapci s SHMU môžu vrátiť diplomy a teba, by tam mali vziať ako korunného meteorológa
12 
 fotka
hindzi  7. 1. 2010 12:03
Ahoj práve som pozeral aktuálnu predpoveď na SHMU. Takže zajtra by podla nich mohlo snežiť a potom v sobotu dážď a v nedeľu dážď čo prejde postupne na západe do snehu. V pondelok už len občastné sneženie. Ale nedeľné teploty asi ešte budú plusové tak moc tomu šancu na udržanie snehu nedávam. Som zvedavý čo dnes dáš ty
Napíš svoj komentár