Pred pár dňami Bratislavu trochu prekvapujúco zasypal sneh. Bolo ho na pomery hlavného miesta dosť, keď v priebehu 24 hodín napadlo takmer 20 cm snehu a pôvodne sa rátalo len s popraškom, neskôr pár cm a potom maximálne 10 až 15 cm.
Mali sme štastie v Bratislave a dá sa povedať obrovské štastie, pretože kúsok na západ od nás už vládol teplý vzduch a to čo bolo pred týždňom a pol dozadu v Rakúsku sme zažívali teraz tu. Na východ od hlavného mesta zrážky zase slábli. Takže kombinácia udržania inverzie a studeného vzduchu spolu s pásmom najsilnejších zrážok spôsobilo najvyššie úhrny snehu práve v Bratislave a na záhorí. O deň neskôr sa oteplilo už aj tu, ale zrážky už boli dávno preč a celá nádielka spadla ako sneh, kým vo Viedni nebol ani centimeter z toho, tak u nás až 20.
Včera a dnes zo snehu niečo ubudlo, ale lepšie povedané je, že sneh sadol a ubudlo len trocha, pretože denné teploty síce vystúpili výraznejšie nad nulu včera až na +5 °C a dnes na +4 °C, ale už popoludní začal nad západné Slovensko prenikať studený polárny vzduch a teploty začali rýchlo klesať, pričom ešte pred západom Slnka teplota stihla klesnúť pod nulu. Momentálne ochladzovanie pokračuje ďalej veľmi rýchlym tempom. Poobede a podvečer to bolo až 2 stupne za hodinu. Postupne to bude jeden stupeň za hodinu a v druhej polovici noci sa ochladzovanie zastaví, pretože od východu zasiahne oklúzny front s oblačnosťou aj krajný západ Slovenska. S ním príde aj slabé sneženie počas štvrtka a po niekoľkých dňoch bude v celej krajine panovať celodenný mráz a tak to ostane až do konca týždňa.

Vo štvrtok očakávam rozšírenie slabého sneženia aj na západné Slovensko, pričom vzápätí na východe bude ustávať a oblačnosť sa začne na východe večer zmenšovať a aj tam poriadne prituhne. Nočné teploty môžu na niektorých miestach klesnúť potom na -10 °C. Denné teploty medzi -1 až -5 °C. Prevažne slabý severný vietor. Predpokladaný úhrn snehu do 5 cm.

V piatok sa od severovýchodu rozšíri až k nám výbežok vysokého tlaku vzduchu z Ruska a prinesie suché, mrazivé počasie takzvanú ruskú zimu. Vzduch bude suchší pevninský, ktorý sa bude hlavne v noci veľmi ochladzovať. Denné teploty naďalej v intervale -1 až -5 °C. Najteplejšie na juhu a západe, najchladnejšie na severe a východe. Len slabý vietor. V noci na sobotu hrozia silné mrazy!

Cez víkend bude vládnuť naďalej suché a veľmi studené počasie. Po silných nočných mrazoch sa cez deň oteplí len málo a bude mrznúť aj cez deň. Pribudnú však hmly a nízka hmlová oblačnosť, ktorá sa na niektorých miestach môže udržať aj celý deň. To sú prevažne nížinaté kraje a doliny či kotliny. Na horách slnečné ale tiež mrazivé počasie. Najchladnejšie cez deň bude tam, kde bude hmla alebo nízka oblačnosť s teplotami maximálne okolo -5 °C ako denné maximum, inde okolo -2 °C. V noci to bude práve naopak, tam kde bude hmla a zamračené, tak sa teploty oproti dňu takmer nezmenia, alebo ostanú na rovnakej úrovni ako cez deň takže okolo -5 °C, ale na miestach kde bude jasno a snehová pokrývka bude mráz -10 až -18 °C!!!

Budúci tyždeň príde opäť zmena. Vplyv tlakovej výše od Ruska zoslabne a od západu ako aj od juhu nám začne počasie ovplyvňovať brázda nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európu a stredomorím. Tá oblasť je teplá a tak tento komplex prinesie slabé oteplenie, ale tiež zrážky vo forme sneženia, ktoré podľa dnešných prognóz vyzera dosť sľubne, že bude aj výdatnejšie. Otázkou ostáva ako ďaleko sa oteplenie dostane a či prenikne až k zemi alebo nie. V prípade, že nie a to aj predpovedám sa môže západ a juh opäť tešiť na snehovú nádielku.

Záverom môžem konštatovať, že zima ešte dávno nie je na konci. Práve naopak, vyzerá, že sa od nás sťahuje len na krátko a nie ďaleko. V Rusku vládnu mrazy aj na poludnie okolo -20 °C, to isté na Ukrajine,čo je už naozaj blízko a aj v Poľsku je cez deň okolo -10 °C. V noci klesajú teploty na -30 °C, v Rusku až na brutálnych -50 °C a na Sibíri nám meracie stanice hlásia smrteľné mrazy takmer -60 °C. Tento vzduch k nám začína prúdiť a aj keď sa k nám dostáva len jeho okraj, tak na teplotách to bude vidieť. Sú tu náznaky, že tento vzduch sa dostane ešte ďalej na západ a potom to môže znamenať pre Európu veľmi kruté mrazy a sneh a tým pádom vrchol tohto ročnej zimy. Samozrejme, že ten vzduch sa pri ceste na juh a západ prirodzene transformuje, teda oteplí, tým že sa posunie smerom do teplejších oblastí a bližšie k moriam, kde bude ohriaty, čiže - 40 či -50 °C v žiadnom prípade tu nehrozia, ale tých - 30 °C nie sú ani zďaleka vylúčené na Slovensku či v tesnom okolí. Takže situáciu pozorne sledujem a v prípade, že sa ruský chlad rozhodne zaútočiť smerom na západ ihneď bude o tom samotný článok. Zatiaľ sa však silnejšie k slovu hlási teplejší vzduch od západu na budúci týždeň a studený vzduch bude čakať na Ukrajine a v Poľsku. To je potom len na skok, aby sa vrátil. Takže počasie začína byť opäť dosť napínavé.

 Blog
Komentuj
 fotka
hindzi  20. 1. 2010 21:20
Halooo majstro konečne tvoje tradičná predpoveď. BA má teraz už -5 takže voda zo dňa už je ľadom. Presne ako si písal, aj napriek slnku poobede teplota začala prudko klesať. Verím, že nejaký poprašok napadne aj zajtra a doplní vlastne to čo sa roztopilo za tieto dva dni.No a som zvedavý či to čo spomínaš na budúci týždeň bude sneh alebo dážď.Trochu ma straší tento graf na ČHMU : » www.chmu.cz/meteo/om/tyden/... . Iný graf zasa hovorí niečo iné : » www.meteoinfo.sk/index.php?stran... No a tak ja bude sledovať tvoje update čo budeš dávať ty. Verím, že príde sneh a mráz ako sa patrí.
 fotka
pershing363  21. 1. 2010 13:37
Zase super mozem poprosit? posli mi TSku ked napises daco o pocasi
 fotka
miroh  21. 1. 2010 14:46
No konečne zima a dúfam že vydrží aspoň do konca februára . Od 16.2 idem lyžovať na oravu tak s blížiacim sa termínom to tu budem sledovať nonstop Takže možno ťa budem otravovať sa predpoveďami aj tými dlhodobejšími aj keď viem že sa nedajú trafiť na 100% - takže sledúúúj
 fotka
harleystorm  21. 1. 2010 16:55
@hindzi no vidis co to je, tak mal si dva grafy a vidis tie rozdiely. Tak si predstav ja ich mam dokopy 38 a vyber si myslim vazne.

V poslednej dobe vidis, ze sa shmu zhoduje s Chmu a to je preto lebo hranica tepleho a studeneho vzduchu nie je ani nad nami ani nad cechmi ale sme pekne spolu v tom obe krajiny. Dnes ta mozem potesit, update je taky, ze to ci to bude dazd alebo sneh je dnes uz takmer iste, ze to bude sneh a nic by sa na tom nemalo zmenit. Modely sa dramaticky zmenili v prospech zimy a to vyslovene krutej zimy. Napadnuty sneh vydrzi do konca mesiaca ako som uz pisal a este pripadne do toho. Mrazy sa udrzia, takze roztopenie nehrozi zatial. Zaverom ano mraz a sneh ako sa patri
 fotka
harleystorm  21. 1. 2010 17:22
@miroh nazdar, tak do konca februara nevydrzi urcite ta zima to ta musim sklamat, aspon nie v nizinach. Bude tam aj prerusenie a jarny nabeh, ale to az dalsi mesiac. Na Orave by si mal byt v pohodke. A neboj ja to sledujem kazdy den vsetko okolo pocasia. Zime a snehu zdar.
 fotka
harleystorm  21. 1. 2010 17:24
@pershing363 nazdar, poslem tsku ak nezabudnem a chapem to tak ked vzdy napisem nejaky novy clanok tak sa ti mam pripomenut Tak si ma hod do priatelov a tam sa ti ukaze, ze ci som nieco napisal nove, tusim to tak funguje. Maj sa.
Napíš svoj komentár