Počasie na Slovensku vyšlo z bežných kolají už na konci jesene, kedy sa opäť vrátilo leto a potom celkovo bolo teplo celú jeseň až do polovice decembra, kedy na par dní došlo k výraznému ochladeniu a vzápätí na vianoce k brutálnemu otepleniu až o 30 stupňov za tri dni čo je už samo o sebe veľkým extrémom. Mesiac november som prežil na Floride a v strednej Amerike, takže počasie som sledoval aj tam a aj tam sa nesprávalo podľa zaužívaných kolají. Na Floride pokračovalo veľmi teplé počasie celý november s teplotami okolo 30 °C. K tomu bolo extrémne sucho. Mnohé močiare a jazerá boli tesne pred vyschnutím. Ďaľší extrém je, že Florida nezažila žiaden hurikán v roku 2009. Také niečo môžeme hľadať niekoľko desiatkov rokov dozadu. Už to mi dalo tušiť, že sa tam niečo zlé udeje v zime. A tak sa aj stalo. Predpovedal som tam mojim známim, že zima prinesie presne opačný extrém a to veľmi veľa dažďa a chladu, ktorý pre tropickú floridu je predsaj niečim výnimočným. A tak sa aj stalo a deje.

Florida leží na krajnom juhu až juhovýchode Usa medzi dvoma veľmi teplými moriami karibským na východe a mexickým zálivom na západe. Celorocňe vládne teplé letné počasie, v lete vyslovene tropické s vysokou až extrémne vysokou a neznesiteľnou vlhkosťou vzduchu s každodennými búrkami popoludní a večer.
V zime je tam ako u nas na jar alebo na začiatku leta s teplotami okolo +20 až +25 °C. More má teplotu celý rok na kúpanie okrem januára a februára. Na juhu pri Miami sa však dá kúpať celý rok nakoľko teplota vody aj v najchladnejšom období neklesá pod 21 °C čo je ešte stále celkom príjemne teplá voda. V lete je teplota mora až príliš teplá okolo 30 °C, takže ani neochladí a je to akoby ste sa kúpali vo vani. Najteplejšia voda je v mexickom zálive v auguste, kedy dosahuje až neuveriteľných 32 °C. Teploty vzduchu sa však aj uprostred leta držia v rozumnej miere do maximálne 35 °C, ktoré sa v lete pravidelne každý rok objavujú aj u nás na juhu Slovenska. Pre mňa teda ideálna klíma a nič lepšie nepoznám.

Teraz však zima zavítala až neuveriteľne hlboko južne na Floridu. Už tretiu noc za sebou v noci teploty klesajú aj v takomto tropickom polostrove v karibiku pod nulu. Dnes ráno bolo aj v centrálnej Floride na západnom pobreží Mexického zálivu - 7 °C!!! To sú rekordné hodnoty, niečo čo sa vyskytuje raz za pol storočia. Obyvateľia floridy aj moji kamaráti niektorí nikdy vo svojom živote ešte nevideli vonku sneh ani ľad ani námrazu. Teraz mi volajú, že čo sa to pre Boha deje s počasím...že či toto je to globálne otepľovanie, ktorým strašia stále dokola a podobne. Florida je najväčším producentom citrusového ovocia v Usa. Rastie tam subtropická a tropická vegetácia, palmy, žijú tam aligátory, papagáje a mnoho iných živočíchov, pre ktoré je už aj teplota okolo 5 stupňov nad nulou nebezpečná a nula je smrtelná. Najjužnejšie mesto Miami má aj cez deň jednociferné teploty a dokonca aj na Bahamách teploty klesajú v noci na jednociferné čísla. Úplný extrém je aj Kuba, kde dnes ráno namerali len dva stupne nad nulou. No a akoby to nebolo všetko, tak na Floride začne snežiť a mrazy by mohli byť až -10 °C čo je absolútny rekord a ešte nebolo nikdy pozorované v histórii merania teploty. Hrozí akútne ohrozenie životov obyvateľstva pri pobyte vonku, pretože bezdomovci napríklad v Orlande či Miami alebo Tampe nepoznajú okrem kraťasov a tielok nič iné. Aj zvieratá zahynú a minimálne polovica pomarančových plantáži bude takto zlikvidovaných. Je to obrovská škoda tak krásnej a čistej krajiny, ktorú doslova milujem a je mojim druhým alebo povedzme tretím domovom po Toronte v Kanade.

Okrem Floridy trpia aj iné štáty Usa treskúcou a vražednou zimou. Texas napríklad celodenné mrazy, niečo čo sa tam normálne nevyskytuje. Na hraniciach s Kanadou teploty cez deň dosahujú maximálne -25 °C a v noci je okolo -35 °C. K tomu fúka silný vietor a pocitová teplota je ešte nižšia. Ešte severnejšie v Kanade je okolo -40 °C a to aj cez deň! Pri takýchto teplotách je už pobyt vonku nemožný. Doslova! Omrzliny na tvári do 5 minút a dlhší pobyt sa končí smrťou ako pre človeka tak aj domáce zvieratá. Navyšie v okolí veľkých jazier silne sneží a na niektorých miestach je už 2 metre snehu aj v nížinách.

Európa vôbec nezaostáva! Už asi mesaic sužuje občasné silné sneženie zvyčajne teplú bezsnehovú západnú Európu a to hlavne Veľkú Britániu. Teploty sú veľmi nízke na ich pomery a v ďaľších dňoch sa naši západný susedia dočkajú veľkej snehovej kalamity a závejov. Niečo z toho dostaneme aj my i keď len zlomok z toho.
V Škandinávii už tretiu noc klesajú na niektorých miestach v noci teploty až pod -40 °C. Najnižšie to bolo - 44 °C v Nórsku čím prekonávame Kanadu alebo Usa. Tento vzduch začne budúci týždeň prúďiť aj nad Slovensko, takže tuhé mrazy hlavne v noci zavítajú aj k nám. Vzduch sa smerom na juh transformuje, takže také hodnoty samozrejme nedosiahneme.

Tretí región sveta je Ázia konkrétne Čína. Rekordne nízke teploty tam neboli už 50 rokov. Energetike hrozí totálny kolaps. Zásoby uhlia do tepelných elektrárni sú ešte na dva dni. Nové zásoby nestíhajú a aj prevoz z oblastí kde sa ťaží je obťiažny nakoľko dochádza na zľadovatelých a zasnežených cestách či kolajniciach k haváriam a uviaznutiam surovín a tovaru. Prestali kúriť vo verejných budovách, teplo je obmedzené aj do domácností a ľudia začali viacej kúriť elektrinou čo len urýchluje príchod totálneho energetického kolapsu najľudnatejšej krajiny sveta.

Takže táto zima to myslí s nami veľmi vážne a aj u nás môžeme počas tejto zimy očakávať extrémy v podobe kalamity alebo záplav a prudkých výkyvov v teplotách. Počas piatka treba rátať so silným snežením, večer a v noci na sobotu mrznúce zrážky a poľadovica, v sobotu dážď a problém s vodou pri topiacom sa snehu a v nedelu opäť sneženie od západu a v pondelok zmrznutie vody, snehovej kaše a silný vietor so závejmi. Na kludnejšie počasie si budeme musieť počkat.

 Blog
Komentuj
 fotka
hawran  8. 1. 2010 21:09
Toto sa vážne deje po svete? No pekne
 fotka
harleystorm  9. 1. 2010 00:58
Zial ano toto sa deje a situacia je velmi vazna!
 fotka
marttina  9. 1. 2010 02:30
erm precitam asi zajtra, prilis dlhe na tuto pokrocilu hodinu vratim sa slubujem
 fotka
harleystorm  9. 1. 2010 16:26
@marttina tak ok precitaj inokedy lebo toto nie je na dobru noc
 fotka
marttina  10. 1. 2010 16:31
docitane. s tym snehom a kalamitou v uk mas pravdu, chudaci nevedia co robit

a inak: zaujimave. nechces robit nieco ako birdz pocasie? to bych aj citala lebo televizor nepozeram, noviny necitam a na nete sa mi pocasie pozerat nechce

@tomas mozno mame sukromneho meteorologa na birdzi vsimas?
 fotka
miroh  13. 1. 2010 08:39
čauko čo si na dovolenke keď nepíšeš nič nové?

Ma to tu začalo baviť čítať a zrazu nič...asi sa to ustálilo s tým počasím keď nič nové...
 fotka
harleystorm  13. 1. 2010 11:40
@miroh Nazdar. Nie som na dovolenke, len mam strasne vela prace, takze nemam cas na pisanie momentalne, ale aj tak to nevadi, lebo presne ako pises, pocasie sa ustalilo a nic nove nebude. Cele nasledujuce dni a cely tyzden uz od pondelka teraz je stale rovnake pocasie a aj bude. Nuda. Zamracene, cez den aj v noci slaby mraz a mozno sem tam nejaka stratena vlocka snehu. Rozdiel medzi nocnymi a dennymi teplotami maximalne dva stupne hore dole.
 fotka
hindzi  13. 1. 2010 19:15
Sevas majstro, SHMU aj ČHMU hlásia na nedeľu popoludní sneženie a aj na pondelok. Čo ukazuje kúzelná guľa tebe?
Napíš svoj komentár