V posledných dňoch sa naše počasie ustálilo a nezaznamenávame žiadne zmeny. Po silných dažďoch všetok sneh zmizol a zvyšky sa udržali ešte na západnom Slovensku hlavne v okolí Bratislavy, na záhorí ako aj na považí. Slovensko je pod vplyvom mohutnej tlakovej výše nad Škandináviou a Ruskom. Od východu k nám prúdi chladný a vlhký vzduch, ktorý spôsobuje na väčšine územia zamračené a nepríjemné sychravé novembrové počasie s dennými teplotami okolo nuly a v noci slabý mráz. Pri miernom východnom vetre je však na pocit ešte chladnejšie. Na horách naopak je celkom príjemné a slnečné zimné počasie.
Toto sa udrží celý tento týždeň bez zmeny. Denné teploty pri oblačnosti okolo bodu mrazu, teda -1 až +1 °C a v noci slabý mráz do -5 °C. Len pri zmenšenej oblačnosti a snehovej pokrývke napríklad v kotlinách alebo na Orave, Liptove či Spiši môže prechodne mrznúť aj silnejšie v rozpätí medzi -5 až -9 °C. Vietor nebude veľkou témou a bude len slabý od východu.

Zmena nastane najskôr až v priebehu nedele, kedy k nám od západu postúpi teplý front a prinesie sneženie a dážď. Dnes je ešte priskoro povedať koľko to bude a kde bude dážď, ale silné to nebude, takže milovníkov snehu nepoteším. Potom budúci týždeň to bude tesné. Su dve varianty, ktoré sú rovnako pravdepodobné. Prvá je taká,že k nám preniknú teplejšie vzduchové hmoty z Atlantického oceánu a prinesú oteplenie a dážď, len na horách sneženie. Druhá varianta je taká, že počasie po kratučkom oteplení spadne do dnešných kolají, teda inverzný charakter bez zrážok, prevažne oblačno a teploty okolo nuly alebo slabo pod nulou, teda pretrvávanie suchej zimy skúpej na sneh.

Žiaľ návrat krutej zimy a veľa snehu je predbežne nepravdepodobný. Aj štatisticky sa po takomto obdobi ako sme mali teraz (narušená cirkulácia s prevahou pevninského vzduchu) prichádza obrat a teplejšie západné oceánske prúdenie, ktoré dáva zime zbohom a žiadnu šancu. Dúfajme teda, že to nenastane, lebo potom nám ostáva už len mesiac zimy a to nie je veľa. Vo februári sa môžeme začať tešiť na jar. Predpokladám počas toho mesiaca prvú fázu jari na pár dní už dnes.
V prípade, že zbadám niečo zaujímavé, tak napíšem update predpovede. Zatiaľ je však počasie nudné a ako meteorológ si túto dovolenku v počasi celkom dobre užívam, nakoľko asi mesiac to bol pekný masaker.

 Blog
Komentuj
 fotka
pershing363  15. 1. 2010 00:25
To tvoje pocasie je super fakt
 fotka
marttina  15. 1. 2010 00:27
a co takto predpoved tuto blizsie ku mne? akoze Londyn a okolie?
 fotka
marttina  15. 1. 2010 00:27
a ano som sebec a co? ked vsetci mozu vediet ake budu mat pocasie preco by som ja tiez nemohla vediet?
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 01:34
@pershing363 veľmi pekne ďakujem! Som rád, že to môžem písať tak, aby som nenudil. Ďakujem všetkým za podporu.
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 01:35
@marttina myslím si, že ani nie hodinu po tvojom komentáre pribudol článok, ktorý by ťa mohol zaujímať Nie si sebecká, práve naopak, pomohla si aj iným.
 fotka
pershing363  15. 1. 2010 01:49
@harleystorm A dufam ze budes pokracovat
 fotka
hindzi  15. 1. 2010 08:30
Majstro vidím, že ťa ťa kopla múza, Týždeň nič a potom 3 články. To ako keby si abstinoval a potom sa strieskal do kolien.)
 fotka
hindzi  15. 1. 2010 08:34
No môj tak podľa toho čo tu čítam tak nás čaká obdobie nudného čakania na snežienky.
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 11:57
@pershing363 neboj sa, ze nebudem pokracovat To nehrozí. Mna to drzi cely zivot a som do toho manik, takze pisat budem dalej a aj ked nepisem tak sa tomu venujem. Taktiez sa nejak musim svojim fanusikom odmenit a ty si sa nim stal.
10 
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 11:59
@hindzi Nasiel som si cas tak som ho hned vyuzil a ide pohyb tak napisem. Inak nebolo o com pisat, nuda. Snezienky byvaju uz vo februari, takze to cakanie nebude dlhe. Pokial bude chybat sneh a bude castejsie prsat ako naposledy, tak potom to vyleti. Zatial vsak mame pred sebou este mesiac zimy pre nasu oblast, tak uvidime co prinesie.
11 
 fotka
hindzi  15. 1. 2010 15:09
Podla SHMU sa nabudúci týždeň ochladí a zasneží a v tom sa vzácne zhodli aj s ČHMU. Uvidíme čo to dá.
Napíš svoj komentár