Po sérii celkom pokojného zimného počasia prichádza zmena. Tá zmena bude ale od základov a pomerne výrazná a vlastne novinka v tejto zime, nakoľko sa črtá zmena cirkulácie na cyklonálny severozápad. Pôvod bude v arktickej oblasti, takže silnejšie oteplenie nehrozí a vzduch bude veľmi studený hlavne vo vyššich výškach. Bude stekať od Grónska a severného ľadového oceánu priamo celu cestu tisíce kilometrov nad morom až na kontinent Škandináviu a pobrežie Nemecka. Arktický vzduch sa však transformuje smerom na juh ponad 10 stupňov teplým morom,takže v najnižších vrstvách atmosféry (prízemné pole) bude oteplené cez deň z pôvodných -40 °C až na hodnoty okolo nuly a slabo nad do +3 °C a čo je najpodstatnejšie, že sa obohatí vlhkosťou, takže prinesie výdatné snehové zrážky do strednej a severnej Europy na konci týždňa a začiatkom budúceho. Mrazy sa zmiernia, inverzia sa rozpadne a nastane normálnejšie počasie, na horách veľa snehu s mrazom a v nížinách len slabý mráz,ale taktiež sneh a hlavne silný vietor, ktorý v kombinácii so snehom, čo uź leží na zemi a novým čo dopadne zvýši riziko snehovo-veternej kalamity,lebo už teraz upozorňujem na víchricu na horách a aj na rovinách veľmi silný nárazový vietor od piatku.

V pondelok na celom území pribúdanie oblačnosti od západu, večer na krajnom západe slabé sneženie. Veľmi chladno ráno s teplotami od -10 do -20 °C!!! Cez deň taktiež veľmi mrazivo s teplotami len okolo -5 °C ako maximum, na východe a severe ešte chladnejšie. Fúkať bude len slabý vietor, na západe a hlavne v Podunajskej nížine ako aj na záhorí postupne silný ľadový juhovýchodný vietor, ktorý bude pocit chladu výrazne znásobovať, takže odporúčam sa hrubo obliecť. V noci na utorok sneženie zosilnie, ale ostane len na západe, hlavne krajnom západe.

V utorok bude sneženie pokračovať. Nedostane sa však ďalej ako je stredné Slovensko a možno ani tam nedôjde. Opäť najlepšie šance na sneh a najviac bude v Bratislave a okolí. Predpokladaný úhrn okolo 5 cm. Ojedinele je možné aj 10 cm, ale to skôr výnimočne a ako prekvapenie. Teploty celý deň hlboko pod nulou medzi - 7 až -3 °C a naďalej nepríjemný vietor od východu. Sneženie bude slábnuť večer.

V stredu sa dostaneme na chvíľu na jeden deň pod vplyv tlakovej výše, snežiť už nebude, oblačnosť sa zmenší a očakávam prechodné silné ochladenie hlavne na východe s teplotami aj cez deň len okolo -10 °C! Na západe bude teplejšie o 5 stupňov. Ráno môže byť najstudenšie z celej zimy, pretože očakávam až -25 °C v dolinách a kotlinách severného Slovenska. Inde od -10 do -20 °C.

Vo štvrtok od severozápadu prechod studeného frontu so snežením a silným vetrom. Budú sa tvoriť snehové jazyky a záveje. Teploty v nížinách porastú z -5 °C na nulu a na horách ostane ako bolo, prípadne sa ešte viac ochladií. Až do pondelka očakávam veľmi premenlivé a veterné zimné počasie s častým sneženním, v sobotu aj intenzívnym a na horách po celý čas hrozba víchrice. V severných regionoch Slovenska a celkovo na horách bude sneženie veľmi výdatné a konečne sa dočkajú poriadneho snehu, lebo napadne až pol metra! Aj v nížinách môže niečo napadnúť, ale otázne je či nepôjdu teploty cez deň nad nulu, lebo ja vravím, že určite áno aspoň na +1 alebo + 2 °C. V noci bude však mrznúť všade od -2 °C do -10 °C. Fúkať bude veľmi silný, nárazový vietor od severu a budú problémy.

Ak by sa potvrdili materialy a modely, tak v sobotu môže juh a juhozápad Slovenska zasiahnuť okraj tlakovej níže od juhu so silným snežením, silným vetrom a mrazom aj cez deň, takže inými slovami, je tu zvýšené riziko kalamity v podobe veľkého množstva snehu, snehových jazykov a závejov. Mohlo by spadnúť až okolo 20 cm snehu a keďže už niečo na zemi máme aj teraz, pribudne niečo v utorok, tak potom ešte ďaľších 20 cm bude veľa spolu a môže spôsobiť vážne problémy hlavne vďaka silnému vetru, ktorý bude zo všetkého najviac vnímaný a cíteny meteorologický jav koncom týždňa. Zima sa v žiadnom prípade nekončí!

 Blog
Komentuj
 fotka
pershing363  25. 1. 2010 02:37
Supeeeer Teraz neviem ci sa tesim z tvojho pocasia alebo zo zimmneho pocasia Milujem zimu a sneh
 fotka
marttina  25. 1. 2010 02:47
a my tu trosku dalej? staci aj dva tri riadky keby sa ti chcelo mi do tsky. dakujem
 fotka
hindzi  25. 1. 2010 08:05
Majstro tak toto keď ti víde, tak staviam snehuliaka, oblejem ho špenátom a dám mu meno Harleystorm Česť a sláva nášmu dvornému meteorológovi.
 fotka
miroh  25. 1. 2010 08:28
huráááá nech len sneží a sneží , kalamita tu už dávno nebola .

Hindzi špenát prinesiem ja - máme ho v mrazáku dosť a dajako ho jesť nemusím
 fotka
harleystorm  26. 1. 2010 01:44
@marttina tvoje prianie bolo splnene, pozri novy clanok.
 fotka
harleystorm  26. 1. 2010 01:48
@hindzi a @miroh a @pershing363 opatrne s tym optimizmom, u mna vladne tiez len opatrny optimizmus, lebo tak ako sme zazili dva krat naposledy pozitivne prekvapenie, ze nasnezilo viac ako malo, tak teraz dnes to bude zrejme menej a aby sa to iste nestalo cez vikend... Sance vsak nie su zle, je to na 50 %. Co je vsak najdolezitejsie a aj to sa da oslavovat, ze sneh co mame sa nam neroztopi, prsat nebude a vydrzi dalsi tyzden, takze uz dva tzydne so suvislou snehovou pokryvkou by to bolo potom a môže len ak tak dopadnut k tomu este nieco.
Napíš svoj komentár