Dnes som vycestoval na celý deň z Bratislavy do Rakúska a popoludnie som strávil vo Viedni. Bol som veľmi zvedavý, že koľko snehu tam majú, keďže je to len 60 km od našich hraníc a pár dní sme boli na ostrej hranici medzi snežením a dažďom. V Bratislave stále sneh máme aj keď len zbytky ale dá sa povedať, že sneh je. Ihneď na hranici už na poliach dokonca v Petržalke už bola súvislá snehová pokrývka do 2 cm. Každým kilometrom smerom od hraníc v Rakúsku doslova snehu pribúdalo. Už Hainburg (13 km od Ba) má okolo 10 cm súvislej snehovej pokrývky. Polia krásne biele bez toho,aby bolo vidno zem či trávu. Povedal by som, že iný svet vzdialený stovky kilometrov od Bratislavy. No a pri Videni už bolo jasne vidieť stopy po kalamite. Po okrajoch ciest boli nahrnuté kopy snehu a aj na strechách boli celkom pekné vankúšiky snehu.

Omnoho dramatickejšia situácia je v Čechách. Tam je snehu omnoho viac a pol metra snehu aj v nížinách nie je žiadna výnimka ale pravidlo. Už na záhorí je to podobné ako v Rakúsku. Tým chcem povedať, že keby tlaková níž zvolila 50 až 100 km východnejšiu trajektóriu, tak západné Slovensko by bolo zasypané snehom okolo 30 cm a aj zvyšok Slovenska by bol biely. No škoda, prepásli sme asi najväčšiu šancu celej tejto zimy čo sa týka snehu v nížinách západného Slovenska. Pretože sneh, ktorý spadol teraz sa udrží pravdepodobne až do konca mesiaca. Tam kde nič nie je, tak je nádej, že napadne niečo a udrží sa vo februári menšia. Vtedy už dni sú minimálne o celú hodinu až hodinu aj pol dlhšie, slnko naberá na sile, má vyššiu výšku na oblohe a začína sa otepľovať. Najstudenší mesiac je spravidla január. Takže kľudne môžem na počasie nadávať, lebo len predrbávame čas či šance na peknú zimu a čím neskôr príde, tak o to viac slabá bude.

Pripomeniem to takto na príklade. Keby došla rana zimy s teplotami -20 °C v januári, tak tá istá zima by bola vo februári už len -10 °C a v marci možno len -5 °C alebo nula. Sneh by sa cez deň pri slnečnom počasí viac topil, jeho trvácnosť by bola menšia a o marci ani nehovorím. To je už taká zima na silu ako sa vraví. Áno, je ju cítiť, ale nedokáže sa udržať a prevláda už viac teplo ako zima, teda jar sa nedá pomýliť a nevšimnúť si, že klope na dvere a to nekompromisne.
Blížime sa tak ku vrcholu zimy. Ten je v strednej Európe na prelome mesiacov január a február. Potom už chladnejšie zväčša nebude a nebýva. Ak by však nastali nejaké špecifické a priaznivé podmienky, tak aj počas nasledujúceho mesiaca by nám zima mohla ešte ukázať svoju pravú a najväčšiu silu. Túto možnosť stále nevylučujem a v tichosti dúfam, že nastane. Je však menej pravdepodobná.

O týžděn kto vie, možno budem už upozorňovať na vpád arktiku alebo snehovú kalamitu. Taktiež predčasný príchod jari aj keď len dočasne nie je zo stola. Preto sa na dlhodobé výhliadky nedám a budem sa venovať na týždeň dopredu.
Len pre zaujímavosť, strednodobé výhliadky sú také, že nečrtá sa žiadna veľká zmena oproti tomu čo tu máme dnes či posledné dni a s tým vieme žiť. Je zima, aj keď bez snehu, ale stačí jeden malý frontík a pri týchto teplotách by mohlo padnúť pár cm snehu a hneď to bude všetko ináč vyzerať. Najbližšia šanca na to bude v nedeľu a pondelok. Ak nebudeme mať vyslovene smolu ako naposledy tak nám trocha snehu zrejme napadne.

 Blog
Komentuj
 fotka
hindzi  15. 1. 2010 08:38
No bodaj by ti to vyšlo a keď nie tak si kúpim slnečné okuliare s bielymi sklami.
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 12:01
@hindzi a mame problem, cez den je uz nad nulou dnes a pri oblacnom pocasi sa v noci neochladzuje, takze sa zacinam obavat, ze sneh sa neudrzi ak sa neschladi...asi to poriesime tymi slnecnymi okuliarmi s bielymi sklami
 fotka
siss  15. 1. 2010 12:47
ty nemáš čo robiť????? alebo ja neviem..neviem akože kade po BA ty chodiš, ked tu vidíš sneh, lebo to čo ja vidím sa snehom nazvať nedá...a snehová pokrývka 2cm v Hainburgu...mmm pochybujem...hrozneeeeee
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 13:29
@siss troska nechapem prvu vetu...To, ze som bol v Rakusku uz nebudem pisat preco som tam bol a neviem co ma spolocne s tym, ze nemam co robit. Praveze mam co robit a preto som tam aj bol! Nahod mi tvoju email adresu do Ts a poslem ti foto z Ba ak mas zaujem dnesne aktualne a vidiet sneh. Ja mam v zahrade sneh, mam aj na ulici. V Hainburgu je okolo 10 cm snehu a ak si tam bola vcera alebo par dni skor, tak uz po prekroceni hranice by ti udrelo do oci to biele co z kazdej strany na teba ziari. Vravim je tam suvisla snehova pokryvka 10 cm a polia su uplne biele. Sadni do busu alebo auta a chod do Petrzalky na hranice Berg a sama uvidis. Tak mam rad, ked mi niekto ide pisat a ani tam nebol! Pisem tu o tom, ak ti to nahodou nedoslo, ze na akom malom uzemi ake VELKE rozdiely. Ak byvas v meste tak je jasne, ze sneh nevidis lebo je roztopeny, odhrnuty. Staci sa pozriet na travu medzi panelakmi, chod do Karlovej Vsi, Dubravky, Devinu, na hrad a okolie, na kolibu, do Petrzalky a otvor laskavo oci a zacni citat pozorne, lebo pises "pokrývka 2cm v Hainburgu...mmm pochybujem...hrozneeeeee" Ani reprodukovat nevies co citas! Pochybujes o 2 cm, ja pisem o 10 cm a 2 cm mam v Ba dokonca!To je hrozne, co si napisala!
 fotka
siss  15. 1. 2010 13:34
bývam v petržalke a pozerám sa z okna a chodim po vonku a sneh nikde nevidim? jak to je možne?? cele hranice a začiatok rakuska vidím z okna, tak tam nemusim chodiť aby som videla sneh...hej hej to s tými 2cm v Hainburgu som sa pomylila ale v petržake 2 cm snehu určite tieš nie su...
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 14:02
@siss Pisal som: "Ihneď na hranici už na poliach dokonca v Petržalke už bola súvislá snehová pokrývka do 2 cm". Keby si byvala tak ako pises a vidis hranice tak vidis aj sneh. Suvisly sneh aj na Rakuskom kopci. Ak pozeras smerom na Kittsee tam nic nie je mas pravdu. Ja vravim ale smer Wolfstahl. Takze neviem kde ty pozeras, ale aj v meste a celej Ba su zvysky snehu. Za tym si stojim a tvoj prvy komentar, ze nie je sneh je zavadzajuci, lebo zvysky su a ked nevies ako vyzera sneh a nevidis ho, tak niekde je problem. Vcera som bol s kamoskou vencit psa v Petrzke a veru sneh je. Ako pisem zvysky a flaky a to je sneh a aj v meteorologickej terminologii sa presne definuje ako nesuvisla snehova pokryvka. Jej hrubka moze byt od 1mm az do nekonecna v pripade nejakych zavejov na nejakom mieste ked je nafukane. Takze v Bratislave je sneh, aj ked len zvysky, na hranici su uz 2 cm a za hraniciou kazdym km rastie az v Hainburgu i vo Viedni je 10 a viac cm. Poviem ti to po lopate, je tam viac snehu ako tu bolo pred vianocami ci teraz pred tyzdnom dokopy!
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 14:10
No vidim, ze budem musiet ist zobrat techniku, pofotit, nahodit na web, dat sem link, dokaz (dnesna tlac) pred objektivom, aby bolo vidiet, ze to co pisem je pravda. Fakt ja pisem fakty aj miesta presne kde co, ale komentare typu nemam co robit, strasne, nic nie je, neverim a podobne budem mazat, lebo vypovedna hodnota je nulova. Zero tolerance potom aj odomna. Sorry.
 fotka
siss  15. 1. 2010 14:22
» www.birdz.sk/editovat/fotoal...




ak toto nazývaš snehom v pohode....
 fotka
hindzi  15. 1. 2010 15:12
Pekná slovná prestrelka
10 
 fotka
hindzi  15. 1. 2010 15:21
Vieš čo to dalo roboty odhádzať toľko snehu, len aby ti dokázal, že tam nie je
11 
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 15:44
@siss » www.birdz.sk/webka/harleysto...




ak toto nenazyvas snehom v pohode...
12 
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 15:45
@siss o chvilocku si pozri aj moje video som ti nahodil.
13 
 fotka
hindzi  15. 1. 2010 18:28
Chlapy to ja fasa výmena názorov. Dobre, že sta sa nehádali o tom či v BA sú pise hovná. To by potom bola iná fotogaléria
14 
 fotka
harleystorm  15. 1. 2010 20:59
@hindzi psich hoven je tu plna p*ca. To je pravda ale fotit ich nebudem Uznam cica nema sneh ked kukne z okna aj ked zvysky si nemozem pomoct ale stale vidim a ja zas ked vyjdem von sneh mam a vie to aj ona, takze debata fakt o nicom. Potom mi este pisu ludia komenty hodne retardov!!! Ze mam v zahrade nahrnuty sneh...no jo, niekomu nenahrnuli rozum ani v dospelosti...
Napíš svoj komentár