Počasie sa konečne začína správať ako sa patrí k danému ročnému obdobiu. Práve na astronomický začiatok jari bude najteplejšie. Dnes vo štvrtok sa k nám otvára od západu až juhozápadu cesta na prílev teplého vzduchu zo Španielska, takže denné teploty vystúpia na najvyššie hodnoty doposiaľ v tomto roku. Na väčšine územia Slovenska tak budú na teplomeroch dvojciferné hodnoty okolo 10 °C, ale v nížinách, na juhu Slovenska a všeobecne v najteplejšich kútoch Slovenska očakávam najvyššiu teplotu už dnes +15 °C! K tomu nebude fúkať už ten nepríjemný silný a studený vietor posledných dní a bude svietiť aj slnko z jasnej alebo len polojasnej oblohy. Na pocit tak bude veľmi príjemne a teplo. Večer pôjdu teploty ale pekne dolu, pretože bude jasno, zem je ešte studená a aj vietor bude slabý, takže slabý mráz hrozí všade.

V piatok bude ešte teplejšie a oteplovanie bude pokračovať až do nedele, kedy bude vrchol tepla a potom sa bohužial začne opäť ochladzovať a budúci týždeň bude chladnejší a počasie bude veľmi premenlivé a viac nepríjemné ako príjemné. Našťastie také ochladenie ako bolo pár dní dozadu nepríde.
V piatok očakávam polojasné počasie, takže slnko bude a len občas sa skryje za mraky. Denné teploty budú vyššie ako dnes a očakávam v nížinách južného Slovenska až okolo +18 °C! Na ostatnom území budú teploty medzi 11 a 15 °C. Fúkať bude mierny vietor od západu, niekde bude len slabý. V noci sa už nebude tak ochladzovať a konečne prvá noc bez mrazu v nížinách.

V sobotu to vyzerá, že bude najteplejší deň z tejto prvej vlny jari. Taká Bratislava a vôbec celý juh Slovenska sa môže tešiť z ozaj vysokých teplôt na danú ročnú dobu. Miestami bude prelomená aj hranica 20 °C! To už je krásne teplo a podobne aj v nedelu. V sobotu však bude počasie krajšie ako v nedelu, pretože v nedelu sa bude od západu blížiť studený front a ten v pondelok toto pekné, teplé, jarné počasie ukončí.
Pár dní dozadu boli teploty podnormalne, teraz budú nadnormálne do konca týždňa a potom zase klesnú ale dostanú sa do normálu. Budúci týždeň potom krajný sever a hory sa opäť dočkajú snehu. Ostatné časti Slovenska dážď, premenlivá oblačnosť, vietor a slnka pomenej s teplotami maximálne do +10 °C ale prevažne v intervale +5 až +10 °C. V noci 0 až +5 °C.

Dlhodobé výhlady do apríla sľubujú, že jar sa opäť dostaví, takže so zimou (tou pravou s mrazom a snehom aj v nížinách) sme sa týmito dňami zrejme definitívne rozlúčili. Aktualizáciu predpovede napíšem asi v nedelu alebo začiatkom budúceho týždňa v pondelok. V prípade, že by boli dodatočné otázky, tak rád odpoviem v diskusii ku článku.

 Blog
Komentuj
 fotka
pershing363  18. 3. 2010 13:40
No ja uz citam len tvoje predpovede, meteo uz nepozeram
 fotka
harleystorm  19. 3. 2010 12:15
@pershing363 Dakujem ti,vazim si a dobre robis
Napíš svoj komentár