Počasie sa konečne dostáva tam kde sa má dostávať a to je do ustálenejšieho stavu s jarnými teplotami. Apríl sa nám končí a s tým prichádzajú aj teplé prvomájové dni.
Už cez víkend bolo krásne a teplo na celom Slovensku. Najteplejšie bolo, je a bude naďalej v klimaticky najteplejších oblastiach južného a západného Slovenska. Od záhoria, cez Podunajskú nížinu, juh stredného Slovenska končiac Východoslovenskou nížinou bude tento týždeň každý deň okolo +20 °C, pričom v druhej polovici týždňa na juhozápade očakávam dokonca príchod leta, aspoň popoludní to tak bude vyzerať s teplotami od +23 do +26 °C!!!
O letnom dni sa v meteorológii hovorí vtedy, ak počas dňa teplota vystúpi aspoň na +25 °C a vyššie. Takéto dni sa zvyčajne prvý krát objavia na Slovensku už v apríli, ale v máji už určite. Noci sú v takomto období ešte chladné a na severe ešte dokonca studené s možnosťou prízemných mrazíkov.
Pondelok bude ešte krásne počase ako bolo cez víkend pokračovať. Popoludní a na večer sa však počasie na západnom Slovensku pokazí, bude pribúdať oblačnosť od západu vďaka priblíženiu studeného frontu s prehánkami a búrkami. Stred a východ Slovenska bude tento front ovplyvňovať až v noci a čiastočne aj v utorok. Cez deň však bude naďalej veľmi prijemne teplo s teplotami okolo +20 °C. Najteplejšie na juhu stredného Slovenska alebo na východe v nížinách. Oblačnosť a front pravdepodobne nedovlia teplotám na západe vystupiť na viac ako bolo v nedelu to je do +22 °C. Vietor len slabý južný, na západe popoludní a hlavne k večeru silnejší od západu, ktorý prinesie ochladenie.
V utorok bude spočiatku ešte na celom Slovensku zamračené s prehánkami alebo občasným dažďom. Ten bude od západu ustávať a oblačnosť sa začne zmenšovať. Najkrajšie počasie bude takto v utorok naopak na západe a najhoršie na východe. Na celom území bude asi o 5 stupňov chladnejšie počasie teda od +15 °C do +20 °C. Vietor mierny od severozápadu.
V stredu sa začne nad Slovenskom formovať centrum tlakovej výše, ktorá zabezpečí až do kocna tohto týždňa prekrásne slnečné, suché a teplé jarné počasie. To začne na juhu v nížinách od piatku potom pripomínať už čoraz viac leto ako jar, keďže teploty postupne môžu prekročíť popoludni aj hranicu +25 °C, ktorá je limitom na to, aby sme mohli povedať, že sme zaznamenali niekde letný deň. Od rána až do večera jasná obloha, slabý vietor alebo bezvetrie a teploty od +17 do +21 °C.
Vo štvrtok, piatok, sobotu a nedelu to isté počasie, teda jasno až prechodne polooblačno bez zrážok a každý deň o niečo teplejšie. Vo štvrtok +18 až +22 °C, v piatok +20 až +25 °C, v sobotu +22 až +26 °C a v nedelu +20 až +24 °C. Vietor slabý až mierny a prevažne od juhu až juhovýchodu.
Tieto teploty sú na dané ročné obdobie nadpriemerné až výrazne nadpriemerné. Priemer pre Bratislavu a nížiny je okolo +17 °C, sever Slovenska +13 °C.
Tento prehlad týždňa bude v prípade potreby aktualizovaný, nakoľko víkend ešte z dnešného pohľadu nie je úplne v suchu a pravdepodobnosť predpovede na nadchádzajúci víkend dopredu na 5 a viac dní je len okolo 40-50°%. Zatiaľ to však vyzerá, že počasie vydrží celý tento týždeň a ani budúci týždeň nevyzerá na nejaké ochladenie a dažde. Práve naopak, jar nám bude chceť akosi odskočiť rovno do leta, čo však po mojich skúsenostiach nebude stabilné a skôr či neskôr sa potom budeme musieť vrátiť do normálu, pretože leto v máji je priskoro.

 Blog
Komentuj
 fotka
millie  26. 4. 2010 14:33
Presne toto som potrebovala vedieť. Ďakujem.
Napíš svoj komentár