Iste ste si všimli posledné dni ako sa výrazne ochladilo. Dokonca už aj cez deň sú miesta, kde ani cez deň teplota nevyšla do plusu nad nulu ako napríklad v Bratislave včera bola len nula. V noci teploty klesajú vzhľadom na ročnú dobu (marec) dosť hlboko pod nulu. Sem tam aj snežilo a toto všetko bude pokračovať ešte celý budúci týždeň. Ani potom to nevyzerá ružovo a všetci čo už netrpezlivo čakajú na jar a teplejšie počasie budú musieť prejsť skúškou trpezlivosti, pretože podľa modelov to vyzerá na pekne podchladený celý mesiac marec. Dokonca by som si dovolil prirovnanie k pravému zimnému mesiacu aspoň mimo nížin južného Slovenska.

Cez víkend bude polooblačné počasie s ojedinelými snehovými prehánkami a nepríjemne studeným severákom. Hlavnou témou však opäť budú mrazy. V noci budú teploty klesať na celom Slovensku hlboko pod nulu na -5 až -10 °C a na miestach so snehovou pokrývkou, či na severe a v kotlinách až do -12 °C! Je marec a tieto teploty sú už niečim výnimočné, to si treba uvedomiť a hlavne to,že ich trvanie nebude len jednu či dve noci. Budúci týždeň je potom v znamení vlhkejšieho prúdenia od východu a na celom Slovensku bude snežiť. Hlavne na horách sa bude sneh aj držať a lyžiarske podmienky sa budú vylepšovať aj v nižšie položených strediskách, pretože teploty budú pod nulou od nadmorskej výšky 700 metrov aj cez deň. Denné teploty budú v nížinách cez deň slabo nad nulou 0 až +3 °C, inde 0 až -3 °C. Kedy bude snežiť a koľko a hlavne kde sa upresní budúci týždeň, kedy vydám novú predpoveď.

Aj strednodobé predpovede nesľubujú príchod jari. Práve naopak až do 20. marca by malo vládnuť skôr podchladené, chvíľami až studené počasie s ďaľším snežením na horách a studeným dažďom v nížinách, ktorý bude v noci namrzať a prechodne sa objavia snehové vločky aj na úplnom juhu v nížinách. K tomu nás pekne bude prefukávať neprijemne silný a hlavne studený severozápadný vietor, takže marec sa tohto roku zrejme zapíše ako pravý zimný mesiac. Zásoby studeného vzduchu sú nadpriemerné v oblasti polárneho kruhu a aj južnejšie, čo zabraňuje trvalému prieniku teplého jarného vzduchu z nižších zemepisných šírok. Čo je však pozoruhodné je,že zaľadenie baltického mora je tak silné a rozsiahle ako už nebolo 30 rokov!!! Vyše 50 lodí je uviaznutých v ľade. Okolité moria v Európe sú tiež silne podchladené a práve tie sa starajú o to, že Európa nemá tak studenú klímu ako Severná amerika. Po tejto studenej zime (u nás mesiac vkuse snehová pokrývka) nie je žiadnym prekvapením, že dozvuky budú ešte dlho trvať, možno až do mája. Aj tak však očakávam suché a horúce leto. Studený a vlhký marec tomu silne napomáha a štatistiky sú v tomto smere celkom jednoznačné. Naposledy to takto bolo v roku 2000 a vtedy Európa zažívala najteplejšie leto s obrovskými obeťami na životoch a rekordné sucho, ktoré začalo už v apríli spolu s letnými teplotami a trvalo až do októbra! Ja sa na teplo už každopádne teším a verím, že od apríla si ho už užijem. Tento mesiac ešte strpím aj keď s veľkými ťažkosťami. Jari zdar a zime s Bohom.

 Blog
Komentuj
 fotka
hindzi  7. 3. 2010 10:31
Neblázni, ja neznášam horúce leto. Keď je nad 27 stupňov som mimo prevádzkovej teploty.
 fotka
harleystorm  7. 3. 2010 19:17
No tak ja zas naopak milujem horko a toto mi uz lezie statne na nervy vonku. 27 stupnov bude minimum
Napíš svoj komentár