Všetko dobré v novom roku 2010 prajem a aj naše počasie nám praje podobne s takým jemným úškrnom veď počkajte okrem pekného si na vás nachystám aj ja nejaké prekvapenia v podobe toho škaredého. A presne to začne budúci týždeň. Konečne sa nám ochladilo v sobotu a na niektorých miestach aj sneží hlavne na severe Slovenska, kde sa stihla aj vytvoriť tenká snehová pokrývka. Na západe fúka silný nárazový vietor a teploty sú na celom územi okolo nuly. V nedeľu bude ešte chladnejšie s podobným rázom počasia ako v sobotu, večer však už vietor zoslabne. V pondelok bude prechodne kludné, malooblačné a mrazivé zimné počasie. V utorok začne snežiť. V stredu bude sneženie pokračovať ale začne sa aj oteplovať, takže sa sneženie začne meniť na dážď hlavne na juhu a východe krajiny. Štvrtok a piatok bude teplejší, veterný a daždivý. Na vikend opäť výrazné ochladenie a tento krát aj možnosť silného sneženia na celom územi. Takže keď to zhrniem budúci týždeň to začne snežením, prejde potom do dažďa a na konci týždňa bude opäť zima so snehom. Tento odstavec patril všetkým tým, čo sa im nechce čítať a stačí im to len takto veľmi zovšeobecnené. Nižšie sa rozpíšem podrobnejšie.

Cirkulačné pomery nad Európou sú opäť silne narušené. Mohutná tlaková výš sa stále udržuje nad Grónskom a Islandom. Okolo nej prúdi studený arktický vzduch smerom na juh do západnej Európy. Tento víkend sa dostal konečne aj k nám. Zateká však západne od Slovenska hlboko na juh do Španieslka, Talianska a celého západného stredomoria, kde teplota mora je okolo 17°C a kombinácia arktického vzduchu a teplého vzduchu v spodných hladinách atmosféry podnieti vývoj početných a v niektorých prípadoch intenzívnych cyklón, ktoré budú postupovať so svojimi centrami priamo do priestoru strednej Európy smerom na severovýchod a prinesú so sebou vzduch nabitý vlhkosťou a veľmi ostrými teplotnými rozhraniami. V závislosti od presnej trajektórie týchto tlakových níži sa bude odvíjať aj naše počasie na Slovensku. Práve naše územie bude ležať na tomto ostrom rozhraní dvoch veľmi odlišných vzduchových hmôt tak ako som už niekoľko dní dozadu písal čo vyŕazne komplikuje spraviť presnú predpoveď počasia a zabezpečuje zvýšený potenciál extrémov v podobe prudkých skokov teplôt (tak ako okolo vianoc, keď sa oteplilo na Slovensku za pár dní až o neuveriteľných 30 stupňov) a výdatných zrážok (aj to tu bolo okolo vianoc s povodňami). To všetko sa môže zopakovať aj keď tento krát len s jedným rozdielom, že najprv príde sneh, potom dážď a na koniec opäť sneh a mráz, čiže také povodne by nemali hroziť, riziko tu však je a preto na neho upozorňujem už teraz hlavne na piatok.

Studený vzduch, ktorý prenikol za studeným frontom, ktorý prešiel cez Slovensko v sobotu ráno sa pod vplyvom tlakovej výše v nedeľu a pondelok bude môcť hlavne v nočných hodinách ďalej prechladiť pri zemskom povrchu, kým vo výške sa už ochladzovať nebude. Toto bude kľúčové na to, či sa stihne utvoriť inverzia, ktorá by mohla oteplenie spomaliť hlavne na západnom Slovensku a tak predĺžiť dobu sneženia, kým aj tu sa zmení dočasne na dážď. Východ a juh bude na tom najhoršie, tam sa oteplenie dostaví najskôr a aj najdlhšie vydrží. Zrážky začnú v utorok ráno od juhozápadu a skončia až v nedeľu. To je veľmi dlhe obdobie, za ktoré očakávam nezanedbateľné úhrny zrážok. Z toho bude asi 4 dni sneh a 2 dni dážď s možnosťou 5 dní zo 6 sneženie na krajnom západe na hranici s Moravou po len 3 dni zo 6 dní so snežením na krajnom východe a juhu od Štúrova až po Čiernu nad Tisou. Zrážky samozrejme nebudú celý čas, ale každý deň by niečo malo byť. V prípade, že to bude tak ako to teraz vyzerá tak napadne veľké množstvo snehu hlavne na krajnom západe (záhorie, hranice s Rakúskom a Českom) a na horách severného Slovenska. Tieto oblasti by mohli v najlepšom prípade mať až 40 cm snehu do konca týždňa!!! Bratislava 20 cm a Podunajská nížina okolo 15 cm. Najmenej východ a juhovýchod Slovenska. Do konca týždňa by však mal byť potom sneh na celom Slovensku. Uvidíme.

Nedeľa od západu nevýrazná tlaková výš. Zlepšenie počasia, zmenšená oblačnosť, utíšenie vetra popoludní a vyjasnenie na noc s tuhým mrazom. Denné teploty na celom Slovensku slabo pod bodom mrazu od 0°C do - 4°C. Noc potom mrazivá od -5° do -10°C. Na miestach so snehovou pokrývkou pri vyjasnení až do -15°C.

Pondelok malooblačné počasie s podobnými teplotami ako v pondelok. K večeru od juhozápadu na západnom Slovensku pribúdanie oblačnosti.

Utorok bude od juhozápadu postupovať cez Slovensko teplý front so snežením, ktoré začne ráno a bude trvalé po celý deň. Teploty ostanú všade slabo pod nulou ( 0 až -2°C) a zosilnie východný vietor.

Streda vytvorí sa veľmi výrazné a ostré teplotné rozhranie na západnom SLovensku, kde bude intenzívne snežiť pri teplote okolo nuly. Zvyšok Slovenska ovplyvní ďaľší teplý front od juhu, ktorý prinesie dočasné oteplenie a popoludní spočiatku sneženie, ktoré sa začne pomaličky meniť v najnižších polohách na východnom Slovensku v dážď. Vietor by nemal byť silný, takže neočakávam problémy so závejmi tam kde bude snežiť.

Štvrtok bude prechodne menej zrážok, budeme na prednej strane ďaľšej tlakovej níže, ktorá sa vyformuje nad Talianskom a práve táto je tá, ktorá by mala priniesť oteplenie na jeden až dva dni. Cez deň oblačné počasie a večer od juhu zamračené s dažďom, na krajnom západe sneženie. Teploty cez deň v nížinách slabo nad nulou od 0 do +4 °C. Nižšie hodnoty na západe a vyššie na východe.

Piatok by mala prechádzať najsilnejšia tlaková níž cez nás a očakávam najsilnejšie zrážky, ktoré budú aj na západe už dažďové a na celom Slovensku hrozia povodne s topiaceho sa snehu! Najmenej to pocíti opäť západ, kde už v večer sa stihne dážď opäť meniť na sneh a k už uctyhodne vysokej snehovej pokrývke sa pridá do víkendu ďaľších pár centimetrov a začne fúkať silný vietor, ktorý spôsobí problémy so závejmi na víkend potom. V tom čase by mohlo na záhorí a na hraniciach s Českom ležať až 40 cm snehu aj v nižších polohách! Inde od 5 do 25 cm snehu čo je dosť tiež dosť slušné.

Cez víkend očakávam prerušenie série prechodov tlakových níži od juhu a ustálenie počasia pri mrazivých teplotách a bude vládnuť pravé zimné počasie. Ochladenie vyzerá teda na dlhodobejšie čomu sa určite poteší každý milovník zimy a snehu.

Vo všeobecnosti bude celý týždeň extrémne na hrane, pretože napríklad Česká Republika a Morava či Rakúsko bude po celú dobu v studenom, mrazivom arktickom vzduchu a naše územie už v teplom vzduchu hlavne východ krajiny. Preto najnižšie teploty, najviac zrážok a snehu nájdete čím ďalej budete na západe. Najviac postihnuté budú Čechy a Rakúsko, kde už teraz predpovedám kalamitnú situáciu a čiastočne z toho si niečo odnesie aj okolie Bratislavy, celé Záhorie a Považie, kde budú najsilnejšie zrážky a najviac snehu. Stačí však posun prechodu tlakovej niži len o niečo viac východne a potom to hrozí celému Slovensku alebo o niečo viac západne a potom všetko čo uvidíme bude len dážď, teploty nad nulou a povodne ako na vianoce. Moj osobný odhad je, že najprv sneh, potom chvíľu dážď a zavŕši to výdatné sneženie s výrazným ochladením na koniec.

 Blog
Komentuj
 fotka
hindzi  2. 1. 2010 22:06
No tak na toto som čakal a verím, že sa aspoň čo sa týka toho dažďa sekneš Ťažko povedať ako to bude v mojom bydlisku, lebo sme aj dosť na západe aj aj na juhu. No hádam takto o týždeň už budem písať z mesta pod snehovou perinou.Ak budeš vidieť priebehu týždňa nejaké zmeny tak to prosím okomentuj aspoň takto cezu komentáre. Ďakujem.
 fotka
harleystorm  2. 1. 2010 22:27
@hindzi Neboj nemas sa coho bat. Sneh budes mat urcite a vsetci ho budeme mat do konca buduceho tyzdna. Presne kolko cm ti vsak nepoviem. Ako pises si dost na zapade ale aj juhu. V predpovedi som ako juh myslel juh od Šturova blizko madarskej hranice dalej az na ukrajinsku hranicu Cierna nad Tisou. Zapad sa mysli aj Galanta aj Trnava aj Trencin aj Zilina i ked ta je uz na severe ale ak si slovensko v strede pretnes na dve polky od dola hore tak ti vyjde krasny zapad a vychod Takze ty nie si nejaky juh ale najlepsie to geograficky vystihuje poloha - juhozapadne Slovensko a to bude na tom so snehom tiez celkom dobre takze neboj mas sa na co tesit a urcite budes pisat z mesta pod snehovou pokryvkou najneskor v stredu. Sneh budes mat na 100 % a uz v utorok,najneskor v stredu sa ho dockas a prave mala perlicka co sa crta teraz v nocnych modeloch je, ze nieco moze prist este zajtra v noci z nedele na pondelok, tak som zvedavy. Podla mna sa jedna o nejaku chybicku a odchylku, ak to tam bude aj zajtra tak je to ale iste a napisem sem do komentov. Aj ja by som si prial,aby som sa s tym dazdom mylil, ale zatial je velmi pravdepodobny na ten stvrtok alebo piatok, dovtedy je vsak este vela casu a vselico sa moze zmenit. Snehu a zime zdar!
 fotka
hindzi  3. 1. 2010 08:51
Počuj ako je možné, že včera o 12:00 vydalo shmu výstrahu 1.stupňa prakticky na celé Slovensko (okrej juhu stredného) a nenapadol ani centimeter. Je mi jasné, že inde trocha nasnežilo, ale určite nie v takej miere, že to bolo na výstrahu čo i len 1.stupňa. Čo sa týka budúceho týždňa mám tomu rozumieť tak, že v utorok stredu nasneží, štvrtok piatok sa to roztopí a cez víkend opäť bielo?
 fotka
harleystorm  3. 1. 2010 11:37
@hindzi Tak ako vidim opäť som sa nemylil ;-D Ano shmu vydalo vcera o 12:00 vystrahu a je to mozne. Oni predpovedne modely jednoducho nadcenili alebo niekde sa stala chyba. Ja som ti hned pisal, ze zabudni nic ti nehrozi a vacsine co mala vystrahu tu okolo nic nehrozi a nebude ani sneh. Opakujem pre vsetkych este raz, ze nereprezentujem shmu, ani nie som vystudovany meteorolog, ani moje zamestnanie nie je meteorolog, ale povazujem sa za meteorologa, lebo som sa s tym narodil, ze ma zaujima veda o pocasi a tak ju od malicka studujem najprv len sledovanim, neskor citanim co som ste chapal a neskor som potom presiel vlastne na knihy teorie co sa ucia na vyske v tomto odbore, pricom dalej som mal jednu obrovsku vyhodu oproti tym studentom, ze ja som do pocasia uz od detstva zazrany fanatik, takze kym oni studovali 5 rokov teoriu ja som ju uz mal podlozenu viac ako 10 rokmi praxe meraniami a pozorovanim. V sucasnosti uz asi 5 rokov necitam nic a povazujem sa za dost dobreho v tejto oblasti a trufol som si robit predpovede uz aj verejne,nakolko aj ludia okolo mna ma rychlo uznali a potvrdili, ze niekedy az neuveritelne presne viem co bude.

Cize pocasie oficialne je len moje hobby, ktoremu sa venujem cely zivot a aj budem. Keby ma to zivilo, tak si myslim, ze by som celkom slusne vyzil z toho, pretoze by som sa nechal pozvat do medii, televizii a kde sa len da, rad by som to robil. Nuz ale pokym nemas na to papier tak si ta nikdo nevsima a nejavi ziaden zaujem, az kym naozaj niecim nezaziaris. Potom ked si spoja, ze nie som v tom vystudovany, ale som minimalne tak dobry alebo lepsi ako priemerny meteorolog, tak uz aj mas nieco navyse nejake velke plus co sa uz zacina diat a planujem sa nejak aspon niekde presadit. Myslim si, ze sa najde dost ludi co by toto schvalilo vcetne teba a odporucilo. Uvidime. Jedno ma vsak naplna velkym optimizmom, ze aj v case najkomplikovanejsich situacii v pocasi na ako taku spolahlivu predpoved mi to celkom vychadza, kde uz aj profici sa mylia.

Co sa tyka buduceho tyzdna tak rozumies tomu spravne. V utorok a stredu nasnezi, stvrtok piatok sa roztopi a cez vikend bielo, s tym, ze ten vikend ber este troska s rezervou, lebo je to daleko a este len teraz mame vikend a v takychto situaciach je spolahliva predpoved na maximalne 3 dni dopredu. Inak to je 5 dni, ked je vsetko v normale. To ci sa vsetko roztopi v stvrtok a piatok zalezi od toho kolko najprv nasnezi, potom kolko do toho naprsi a jak vysoko vystupi teplota. Vcera to este vyzeralo, ze nenaprsi toho vela a teplota vyjde len na +2°C tu u nas co je celkom v pohode. Dnes sa na to mrknem a keby nejaka zmena iste napisem aktualizaciu.
 fotka
hindzi  3. 1. 2010 12:23
Ahoj, ak niekedy budeš mať viac času tak by si tak laicky, aby to pohltilo aj tých čo to menej žerú, mohol napísať ako a kde berieš podklady k tvojim predpovediam. Vďaka.
 fotka
harleystorm  3. 1. 2010 12:53
Planujem nieco take spravit, lenze bez nejakeho uvodneho zaskolenia a vykladu je to pre beznych ludi uplne spanielska dedina a zbytocne. Nic viac ako ciary na mapach so znakmi, vypoctami a ciselnymi hodnotami neuvidia. Jak sa vravi treba to vediet citat a rozumiet kazdej jednej velicine, potom si to pozhromazdovat dokopy, urobit obraz a vydat predpoved. Tieto podklady co pouzivam ja su sice volne dostupne a nie tak kvalitne a rozsiahle ako co maju k dispozicii shmu a profesionalne meteorologicke ustavy, kde od statu ide kopa financii, takze maju najlepsie vybavenie a pristoroje ako aj udaje. Napriek tomu si celkom vystacim s tym co mam a ked budem mat vlastny serial aspon vo forme videoblogov, tak tam niektore modely ukazem a vysvetlim. Vsetko zalezi od toho kolko budem mat casu na to.
 fotka
hindzi  4. 1. 2010 11:50
Zdravím no čo ako to vidíš po novom na najbližšie dni s teplotami a zrážkami?
 fotka
harleystorm  4. 1. 2010 13:08
@hindzi Zatial som ticho nechcem robit paniku, lebo to co vidim sa mi nechce verit Pozri si aj shmu, ze az teraz potvrdzuje co ja uz niekolko dni dozadu som pisal, ze zapad, teda krajny zapad by mohol snezit az uplne dole skoro cely tyzden;-D Co sa tyka topenia a tepla tak piatok na isto co sa tyka ostatneho Slovenska. Utorok slabe snezenie, poprasok az par cm snehu, streda k tomu dalsich 5-15 cm snehu, stvrtok 5 cm a potom piatok sobota je potencial co nechcem kricat lebo sa mi nechce verit nenormalne uhrny dalsich 35-60 cm snehu. Zvysok Sr len dazd pravdepodobne Toto nie je moja predpoved,len rovno pisem co ukazuje dnesny model! Moja predpoved pride zajtra,musim postudovat a klucova bude dnesna noc na to co bude cely tyzden. Ak ostane dlhsie vyjasnene, poriadne sa vychladia spodne vrstvy atmosfery v noci a potom v utorok rano sa to zatiahne,aby sa cez den moc neoteplilo tak budeme mat pekny bazenik studeneho vzduchu, ktory by sa mohol udrzat. Ak sa vsak nevytvori bude problem a o to vyssie riziko dazda potom neskor pocas tyzdna.
 fotka
hindzi  4. 1. 2010 13:15
Podla teba by v piatok a v sobotu mohlo snežiť aj tu? to by bolo super. Tak sa treba modliť nech to jasné počasie vydrží čo najviac v noci.
10 
 fotka
hindzi  4. 1. 2010 17:58
Ahoj no podľa toho čo všade čítam tak to na sneh vyzerá fakt možno len na Záhorí a ja budem asi už pod vodou.Tých 35-60 cm snehu s tým rádaš kde?
11 
 fotka
miroh  4. 1. 2010 19:12
no pozerám, že sa zamračuje a vzduch sa moc neschladí, studený bazén asi nebude. Ak bazén tak v piatok u Hindziho za domom .

Mimiochodom je to moj brat .
12 
 fotka
harleystorm  4. 1. 2010 23:11
@miroh nazdar ano videl som, ze si uz pisal, takze viem aspon od koho si Bratia, bohuzial co vyzeralo dobre sa dodrbkalo, piatok a sobota aj krajny zapad dazd a teplo nad nulou. Takze zle No ale pri takomto niecom presne poviem az v stredu najskor, lebo to co ma priniest toto oteplenie a dazd este nikde nie je ani sformovane, cize zatial je iste len to, ze nam nasnezi a ostane zima aspon do stvrtka. Snezit zacne zajtra (utorok) ale len slabo. Az v noci na stredu a v samotnu stredu bude silnejsie snezit. Cele zapadne Slovensko, takze aj Galanta okolo 10 cm snehu bude na zemi co je na zaciatku vcelku slusne. V noci na stvrtok ustavanie snezenia, vo stvrtok pauza a dalsia prilezitost na vytvorenie bazenu studeneho vzduchu pri zemi, ten bude este dolezitejsi ako ten dnesny. Ale bude mat lepsie sance, lebo uz bude na zemi sneh a nad snehom sa pri vyjasneni velmi prudko ochladzuje. Cakam mrazy az okolo -10 C. V piatok rano spociatku snezenie, potom mrznuci dazd a neskor dazd a teploty okolo +5°C podla dnesnej predpovedi aj v sobotu, takze co napadne sa moze velmi rychlo stopit. V sobotu vecer by mohlo opat zacat snezit ale uz len slabo a mozno to nebude stacit ani na snehovu pokryvku a ostaneme so zelenou a hnedou farbou na zemi . Co sa tyka 35-60 cm snehu tak toto pasmo sa stiahlo do Rakuska a Ciech az k Prahe a Linzu, takze nerealne a pisal som to ako najlepsi variant ak by nastal co je velmi malo pravdepodobne.Preto som napisal, ze nejdem robit paniku a ostaneme pri zemi. Sneh napadne, bude to pekne a nebude ho az tak malo. Bude stacit aj mne aj vam a tesme sa, aby aspon ostal. Dokonca najviac snehu v utorok a snehu spadne vychodne od Ba vo vasom okoli,tak s tymto som snad potesil. Aspon, ze toto mame uz celkom iste. Co bude koniec tyzdna nechajme na dalsie dni.
13 
 fotka
harleystorm  4. 1. 2010 23:19
@hindzi ano zamracilo sa uz velmi skoro vecer, takze ako asi sledujes teplota moc neklesa uz alebo vobec co je zle dost zle. Tam kde je jasno vidis ako je uz chladno. Nevadi, sneh mas isty, takze deti mozes pripravit v klude na sneh v stredu rano ked vstanu akurat je volno takze perfektne aspon toto sadne a vyjde pre kazdeho co si to cez sviatky neuzil. Padat zacne uz v utorok, ale len slabucko az v noci potom poriadne. Skoda, ze zima ide az teraz ked uz je po volne, sviatkoch a prazdninach. Piatok a vikend zatial nechaj tak a nestresuj Dufam, ze sa este nieco zmeni, ked nie tak streda a stvrtok si sneh uzi lebo ho mas isty.
14 
 fotka
hindzi  5. 1. 2010 08:31
No to si mi moc dôvodov na úsmev nedal. Sneh na 2 dni to radšej ani nemusí padať, ako keď sa potom budem dívať na to, ako tá krása behom ďalších dvoch dní zlezie.
Napíš svoj komentár