Dosť nevďačná téma ale čo už, nedalo mi to, keď som sa s týmto výrokom stretával (a stále stretávam) čoraz častejšie.

Škola - budova, ktorej účelom je učiť sa, mučiť sa, ale nikdy lúčiť sa.
Je plná náladových a často cholerických osôb - učiteľov prípadne profesorov. Tí majú za cieľ jediné. Navodiť nám rovnako psychopatické stavy akými často v danej chvíli oplývajú. V škole je to tvrdé - tvrdé lavice, tvrdé stoličky. A ešte keď na chrbte cítim pohľad všadeprítomného školníka - to má na mňa vplyv ako streľba z guľometu.

A to som sa nezmienil o atmosfére. Tá je nezameniteľná. Najlepšie sú profesorské hlody typu "poď k tabuli fešák, prešiel si konkurzom" alebo "no nehanbi sa Zajko - Bojko".V tom horšom prípade profesori zmysel pre humor nemajú.V tom prípade celej triede nálada okamžite klesá na nulový bod.

Začiatkom vyučovania sa dá napätie krájať. Každý doháňa, čo zameškal, samé stresy. Keď do triedy vojde profák, každý automaticky stuhne na mieste. Trieda sa razom mení na obrovské panoptikum. Po pár sekundách, ktoré sa zdajú ako večnosť, sa chod vracia do normálu.

Prvá, druhá, tretia hodina sú skôr relaxačné. Každý dospáva to, o čo bol ukrátený. Potom sa myšlienky prenášajú na veľkú prestávku - vidina slobody. A v tom profák zadrie: "Meškáme s učivom takže budeme pokračovať na prestávke. Je to pre vaše dobro, nie moje." Celá trieda sa razom dostáva do ďalšej fázy - hlbokej apatie ktorú len občas prerušia nepatrné impulzy, súvisiace s myšlienkami na obed.

Akonáhle končíposledná hodina nastáva anarchia, kráľovstvo divočiny atď. Má to veľa názvovno ani jeden nevystihuje tú situáciu dokonale. V priebehu 3 sekúnd trieda zíva prázdnotou a všetci sú radi, že prežili ďalší k smrti nudný deň.

A preto si kladiem otázku: Načo nám je škola? Teda okrem toho žeje to zaručený liek na nespavosť. Chápem, pôvodný nápad vzdelávať sa je fajn, ale rozhodne nie takýmto spôsobom. Nechcem ale kritizovať náš školský systém, od toho sú iní. Preto výrok "Škola - základ života" je pre mňa pravdivý, ale rozhodne to nie je vidina lepšieho zajtrajška pre našu generáciu, preto v dohľadnej dobe budú (aj sú) prázdniny jedinou svetlou stránkou tejto veci. Veď na každom konci je dobré to, že niečo nové začína.

 Blog
Komentuj
 fotka
petronellka  20. 7. 2008 14:49
na co nam je skola?aby sme sa doma tolko nenudili
 fotka
mafianka751  20. 7. 2008 18:06
na co nam je skola? netusim...myslim ze na to aby sme vedeli citat pisat pocitat a ostatne howadiny
Napíš svoj komentár