Mám taký menší problém...V podstate je už len mesiac do odovzdávania prihlášok na VŠ a ja stále neviem, čo chcem študovať...Chodím na bilingválne gymnázium,tak som rozmýšľala nad niečím s jazykmi,ale toho moc nie je ( A prekladateľtvo, tlmočníctvo je podľ
pozri si rôzne knihy, ktoré sú súhrnom odborov a vš na slovensku a v čechách.. niečo ťa tam isto zaujme..
každopádne je veľa ľudí, ktorí sú na škole kvôli rodičom aj tých, ktorí na vš nešli.. rozhodnutie je iba na tebe.. všade nájdeš odporcov aj zástancov vš..
mala by si robiť to čo ťa baví, a pobyt v zahraničí by iste prospel ak sa chceš zdokonaliť. mala by si ísť za svojím ak si myslíš že je to správne. "sebatýranie" nemá význam. presne ako vravíš, je to strata času aj peňazí
rob ako myslis, ale si z gympla a teda neveis nic konkretne, pokial nie si vynimocne nadana v nicom tak bez vysky to nema zmysle. samozrejme odist na cas do zahranicia a studovat az potom nemusi byt zl napad, ale ver tomu, ked raz vypadnes zo skoly tazko sa ti bude do lavic vracat.
a okrem toho, skol existuje milion, musis najst nieco co by ta aspon trochu zaujalo
čo konkrétne je podľa teba strata času na prekladatelstve?
ako rob si čo chceš, ale hovorím ti, šanca že sa po roku vrátiš na výšku je úplne najviac minimálna, osobne nepoznám ani jediného človeka, čo tak urobil.. ale narátala som sedem tých, ktorí to chceli, že dám si rok prestávku pojdem neviekam, budem pracovať atď. a potom pojdem na výšku..
vieš čo robia? z tých 7 štyria sú za pásom v nejakej fabrike, dvaja nemajú robotu vôbec a živia ich rodičia a jeden je v tom skvelom zahraničí, mukluje tam od rána do večera v nejakom sklade s albáncami a nemá ani na letenku domov..
akože je to tvoja vec, rob ako chceš, len ti hovorím jak to je..
je rozdiel neísť na výšku s odbornou školou, alebo ke´d ja neviem človek má hrozne obrovský talent na výrobu kovových predmetov, tak začne kludne aj po gympli podnikať a darí sa mu., ale nie človek s gymnáziom, čo nemá prakticky nič,,
ale nie, máš pravdu. prekladatelstvo je strata času
@h8u No napríklad to, že prekladateľku by som mohla robiť aj bez výšky, na to ti stačí certifikát, ktorý môžeš ziskať na základe pár testov...
A toho či by som po roku, dvoch išla opäť išla do školy sa nebojím, lebo ja študovať určite chcem, len neviem čo... Ja pre zmenu poznám veľa ľudí, ktorí išli študovať dokonca aj o 5 rokov neskôr a väčšina z nich je úspešnejšia ako tí, čo išli hneď po strednej, takže to ťažko povedať.
A áno, to je to, že človek s gymnáziom nemá v podstate nič...Je pravda, že dobrú prácu by som mala , aj keby na VŠ nejdem, ale predsa chcem niečo viac od života...Len asi potrebujem nejaké nakopnutie múzou, aby som došla k tomu, čo robiť..:/
@aduliik8 síce ti neporadím ako sa rozhodnúť, lebo samému sa mi podobná dilema nepodarila vyriešiť. Ale chcem pripomenúť že stále tu je možnosť z tej školy odísť keď ju už začneš, nikto ťa tam na silu držať nebude
@lenuli Mám možnosť ísť robiť k známemu do hotela..Recepčnú plus administratívne práce...Jasné nie je to bohviečo, ale aspoň by som si zdokonalila jazyk a čo to zarobila..
@pannikto No to je tiež pravda Len sa bojím toho,že to bude zbytočné zabitie času a peňazí :/
@aduliik8 cosiiiii, to je praveze super podla mnaa ja som na tom v podstate podobne, resp. s tym rozdielom, ze ja viem kam chcem ist na vysku, no zaroven viem, ze tento rok by som tam nemala sancu, potrebujem zdokonalit jazyk tiez len nemam velmi predstavu kde by som co mohla robit a tez rodicia by neboli za
Ja som sa ocitla v podobnej situácii, ale hlavne kvôli tomu, že ma hneď po strednej nikam nezobrali (za čo som doteraz veľmi vďačná, lebo už vtedy som si vybrala blbosť). Síce aj po roku som si vybrala blbosť, a tam ma aj vzali (vlastne nie je to až také zlé, len ma to strašne nebaví), tak snáď do tretice to vyjde
A ešte niečo, dosť ťažko sa vracia do školy, keď si človek zvykne na to, že má pravidelný príjem, odpadnú všetky školské povinnosti a má celé voľné víkendy!
Ja by som na tvojom mieste šiel preč a skúsil šťastie. Tiež nerozumiem prečo sa toľko ľudí tlačí na VŠ aj keď vlastne ani nevedia čo chcú študovať. Potom je tu plno absolventov ktorý skončili ale k tomu čo študovali nemajú žiaden vzťah majú sa problém zamestnať a keď sa už aj zamestnajú x ďalších rokov budu zhnusene vstavať do práce ktorá ich ničím nenapĺňa. Ak si dosť odvážna na to aby si to riskla tak do toho choď. Niečo ti to dá či už budeš úspešná alebo nie.
@aduliik8 kamoska isla robit takto na rok do usa au-pair, uplne sa zdokonalila v jazyku. navstevovala tam aj kurzy angliny a podnikania, čo jej platila hostovska rodina... a teraz je na vyske v anglicku
:/ Tak toto máš dosť blbé. Vieš ... keby si mala odbornú školu s nejakým zameraním tak je v pohode nejsť na výšku, lebo si môžeš dobre zarobiť aj bez nej. Ale s gymplom veľmi veľmi ťažko so zamestnaním, najskôr možno po známostiach, potom zistíš aký je svet iný, keď si zarábaš. Na školu sa ti už nebude chceť ísť, a za pár rokov skončíš pri manuálnej práci. Moja rada.. daj si prihlášky na výšku kam by si chcela ísť. Dostaň sa na VŠ, a cez letné prázdniny choď do zahraničia. Ale neriskoval by som také tie veci, že na rok do zahraničia a pod. To, že sa väčšina ľudí do školy už nevráti není len povera.
ja som bol na vyske mesiac, odisiel som odtial prec, prislo mi to ako strata mojho casu. Za ten cas som zarobil slusne peniaze, usetril som slusne peniaze a mozem si zaklopat, ze som samostatny, mam co chcem a pomaly, ale isto si zijem vo vlastnom. Moj prijem, ked zoberem aj bocne prijmy je nadstandartny na SK pomery, ale samozrejme musim si to odrobit. Takze VS nie je zarukou nicoho, ani miesta, ani prijmu ani toho ci si dobre prdnete. Je to len dalsia skola. A hlavne slovenska VS je vam dobra akorat tak na slovensku. Netvrdim, ze VS uplne odmietam, mozno si raz spravim, ale mam dovod? Zatail ho nevidim. Jedinu medzeru vidim v cudzom jazyku. Kto je sikovny, ma v hlave, vies sa otacat, neboji sa, vie. Skor rozmyslam nad tym ako moc su v plnke ludia prave bez tych VS - remesla. To je dnes a este len bude zlate dno.
Cely system je velmi zle nastaveny. Nas trh tolko VS vzdelanych ludi vobec nepotrebuje a pozrite kolko ich vychadza zo skol kazdy rok. Dnes ide na VS kazdí a kazdí hovori ako tam on preto nechodi. Neviem pride mi to cele na hlavu postavene.
Mimochodom muklovia s 3ročkou pri páase v automobilkách po 5rokoch zarábajú standartne 1000€ v hrubom To nerátam rozne odmeny 13 plat letný pllat ojojooj niekedy je aj ten pás lepší jak dreť desi v kancli za 500
@v3nty ja hej, čo má človek čo vyjde gympel? chodila som tam 8 rokov, neučila sa najhoršie, ale okrem trochy teoretických vlastností z veľa rôznych smerov neviem nič čo mi akože nevadí, ja som spokojná, lebo som vždy vedela že chcem ísť na vš.. ostatní ľudia ale majú smolu xD každý zamestnávateľ môže zvysoka kašlať na takého človeka, možno okrem tých pozícií za pásom
to je pravda, ze prekladatelstvo je strata casu... sam som tam nesiel, ked ma prijali. s @11 sa stotoznujem. proste rob podla seba. rodicom povedz, ze nemozes ist na vysku, ze mas zavrate abo si daco vymysli, ale je to tvoj zivot a akokolvexa rozhodnes, bude to urcite spravne, bo to vyjde z tvojej hlavy
myslím, že ak si v zahraničí nájdeš super platenú prácu (čo je takmer isté), tak sa na slovensko so zámerom študovať tu na vš tak skoro nevrátiš.
hm. ale asi choď do zahraničia, rodičia sa s tým zmieria a ty ak naozaj nevieš, čo študovať, je to´dobré riešenie, než by si mala potom odísť zo školy. prekladateľstvo nie je strata času, ale jazyk sa dá naučiť aj bez toho. držím ti palce
nepúšťaj sa do niečoho, do čoho ťa tlačia! ja som tak urobila, už keď som išla na strednú, vyberala som si medzi umeleckou a hotelovkou, mama však bola proti a skončila som na gympli (a ja som nechcela ísť na vysokú...). teraz mám problém vybrať si školu, lebo ma nič z toho nezaujíma... čas som zabila na gymnáziu a nestíhala som sa venovať umeniu, takže na všmu si netrúfam a hotelovky majú čudné nadstavby (ale uvažujem o tom). každopádne, domrvili mi tým život, lebo som skákala ako pískali, takže ti poradím len jedno: NEROB TO ČO SI PRAJÚ TVOJI RODIČIA, ale to, čo ty chceš!
@pannikto No nemyslím platiť štúdium ako také,ale keby idem na VŠ tak niekde mimo môjho mesta, pretože v ZA pre mňa nie je vôbec nič atraktívne...Tak stratu peňazí myslím na intrák, cestovné a stravné...
@hajzelodkosti Tak vidíš,ty si sa dobre zariadil Ako jasné,ja viem,že by som si našla dobrú robotu a všetko, známostí mám viac než dosť vo všetkých kruhoch..Robotu mám istú už dávno,ale predsa len neviem, tie reči rodičov ma strašia a stále počúvam tatka ako v dnešnej dobe človek bez výšky je nič ( hlavne,že ani on ju nemá a zarába dobre )...
@centaurea No ono je to možné,že by som sa zdržala aj dlhšie, neviem... Ale časom by som určite začala študovať,lebo ja chcem..len zatiaľ neviem čo...To je jediný problém toho celého,že nie je nič,čo by ma lákalo alebo aspoň trocha bavilo študovať...A jazyky viem, ale prekladateľstvo je podľa mňa na nič, lebo to človek môže robiť aj bez výšky, stačí mu len certifikát na základe nejakých testov a nemusí preto roky študovať... A ďakujem,hádam dojdem k tomu,čo robiť...
@sabnacke Hmm, to je mi ľúto..A myslíš, že by sa nedalo nejak k tomu umeniu vrátiť? Žeby si začala na sebe pracovať a časom si podsla prihlášku na nejakú umeleckú školu?
@aduliik8 hej zariadil, ale nic nie je vecne a vsetko dobre moze odist. Takze nie som v tomto zas dako sebavedomý, cenim si to, cenim si sam seba zato aky som, ale drzim sa pri zemi.
Skor by som povedal, ze bez VS si skor nieco ano ludia s VS su resp.je take zauzivane pravidlo, ze su na vysokych postoch, ale to su prirodzene manazerske typy a je to o dacom inom alebo talentovaní ludia ako architekti a pod. Ak niekto ide na VS len aby ju mal a vobec sa do hlbky nezaujima o to co studuje, teda tym nezije tak nech si uvedomi, ze su medzi nami ludia, ktorých to bavi omnoho viac a na tych pohovoroch ho prevalcuju.
@hajzelodkosti Taký postoj sa mi páči a je dobrý Netreba zbytočne lietať s hlavou v oblakoch...
V podstate máš pravdu, že niekedy tá výška nezodpovedá skutočným vedomostiam, obratnosti človeka a schopnosti sa uplatniť.. Ja ešte nad tým pouvažujem,zistím čo a ako, ale ak náhodou na VŠ nepôjdem,tak si z toho moc ťažkú hlavu robiť nebudem. A to vďaka tebe,lebo si napísal presne to, čo si ja myslím, len som to asi potrebovala počuť aj od niekoho iného, aby som nebola v tom, že to je len môj skreslený názor..
@aduliik8 na to by som potrebovala minimálne rok kľudu a každý deň makať, ale pri tých počtoch čo berú na umelecké školy si ani netrúfam už. kedysi áno, ale teraz už určite nie. možno raz keď budem zamestnaná tak využijem voľné chvíle... a mrzieť ťa to nemusí, stačí, že to mrzelo mňa
@sabnacke No možno by si musela do toho vložiť teraz viac úsilia, ale nemyslím, že by si sa mala tak ľahko vzdávať, pokiaľ máš talent..Veď to čo si vedela pred rokom,dvomi, musíš vedieť aj teraz, talent sa len tak nestratí Takže keď si si trúfala predtým, mala by si si aj teraz Len na sebe troška popracuj...A neodkladaj to, na neurčito, že možno raz..Lebo to nemusí byť...Ak to chceš robiť, začni hneď Budem ti držať palce
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Ak nemáš peniaze zdokonaľuj svoj jazyk v zahraniči a choď na nejakú VŠ na Slovensku.
každopádne je veľa ľudí, ktorí sú na škole kvôli rodičom aj tých, ktorí na vš nešli.. rozhodnutie je iba na tebe.. všade nájdeš odporcov aj zástancov vš..
@spomienky7 To bol môj prvotný plán...Medzinárodné na VŠE v Prahe, len si tým nie som istá...
a okrem toho, skol existuje milion, musis najst nieco co by ta aspon trochu zaujalo
ako rob si čo chceš, ale hovorím ti, šanca že sa po roku vrátiš na výšku je úplne najviac minimálna, osobne nepoznám ani jediného človeka, čo tak urobil.. ale narátala som sedem tých, ktorí to chceli, že dám si rok prestávku pojdem neviekam, budem pracovať atď. a potom pojdem na výšku..
vieš čo robia? z tých 7 štyria sú za pásom v nejakej fabrike, dvaja nemajú robotu vôbec a živia ich rodičia a jeden je v tom skvelom zahraničí, mukluje tam od rána do večera v nejakom sklade s albáncami a nemá ani na letenku domov..
akože je to tvoja vec, rob ako chceš, len ti hovorím jak to je..
je rozdiel neísť na výšku s odbornou školou, alebo ke´d ja neviem človek má hrozne obrovský talent na výrobu kovových predmetov, tak začne kludne aj po gympli podnikať a darí sa mu., ale nie človek s gymnáziom, čo nemá prakticky nič,,
ale nie, máš pravdu. prekladatelstvo je strata času
A toho či by som po roku, dvoch išla opäť išla do školy sa nebojím, lebo ja študovať určite chcem, len neviem čo... Ja pre zmenu poznám veľa ľudí, ktorí išli študovať dokonca aj o 5 rokov neskôr a väčšina z nich je úspešnejšia ako tí, čo išli hneď po strednej, takže to ťažko povedať.
A áno, to je to, že človek s gymnáziom nemá v podstate nič...Je pravda, že dobrú prácu by som mala , aj keby na VŠ nejdem, ale predsa chcem niečo viac od života...Len asi potrebujem nejaké nakopnutie múzou, aby som došla k tomu, čo robiť..:/
ide o teba, nie o nich, či ?
@pannikto No to je tiež pravda Len sa bojím toho,že to bude zbytočné zabitie času a peňazí :/
A ešte niečo, dosť ťažko sa vracia do školy, keď si človek zvykne na to, že má pravidelný príjem, odpadnú všetky školské povinnosti a má celé voľné víkendy!
vela ludom ani vyska nepomoze, takze radsej chodte do tych fabrik
Cely system je velmi zle nastaveny. Nas trh tolko VS vzdelanych ludi vobec nepotrebuje a pozrite kolko ich vychadza zo skol kazdy rok. Dnes ide na VS kazdí a kazdí hovori ako tam on preto nechodi. Neviem pride mi to cele na hlavu postavene.
siel by som do zahranicia kebyze sa viem aspon trochu vykecat skusenost na nezaplatenie
Ked chce vsetko sa dá , hoci je pravda že ženy si najdu bez výšky odosť tachsie prácu jak my...
Hl. ked sme strojarensky zameraná krajina a účtovničiek je pokokot všade...
Na vš ma zobrali ale nešiel som.
Umna by to bolo asi takto. Zajtra skuška mam piči nenaučim sa ked ju nedám tak ma vyjebú zo školy a kdesi sa zamestnám
90% spolužiakov co islo na výšku neporobilo skúšky (asi podobne myslienkove pochody jak ja) no ale maju smolu že si teraz nič poriadne nenájdu ...
hm. ale asi choď do zahraničia, rodičia sa s tým zmieria a ty ak naozaj nevieš, čo študovať, je to´dobré riešenie, než by si mala potom odísť zo školy. prekladateľstvo nie je strata času, ale jazyk sa dá naučiť aj bez toho. držím ti palce
@hajzelodkosti Tak vidíš,ty si sa dobre zariadil Ako jasné,ja viem,že by som si našla dobrú robotu a všetko, známostí mám viac než dosť vo všetkých kruhoch..Robotu mám istú už dávno,ale predsa len neviem, tie reči rodičov ma strašia a stále počúvam tatka ako v dnešnej dobe človek bez výšky je nič ( hlavne,že ani on ju nemá a zarába dobre )...
@centaurea No ono je to možné,že by som sa zdržala aj dlhšie, neviem... Ale časom by som určite začala študovať,lebo ja chcem..len zatiaľ neviem čo...To je jediný problém toho celého,že nie je nič,čo by ma lákalo alebo aspoň trocha bavilo študovať...A jazyky viem, ale prekladateľstvo je podľa mňa na nič, lebo to človek môže robiť aj bez výšky, stačí mu len certifikát na základe nejakých testov a nemusí preto roky študovať... A ďakujem,hádam dojdem k tomu,čo robiť...
@sabnacke Hmm, to je mi ľúto..A myslíš, že by sa nedalo nejak k tomu umeniu vrátiť? Žeby si začala na sebe pracovať a časom si podsla prihlášku na nejakú umeleckú školu?
Skor by som povedal, ze bez VS si skor nieco ano ludia s VS su resp.je take zauzivane pravidlo, ze su na vysokych postoch, ale to su prirodzene manazerske typy a je to o dacom inom alebo talentovaní ludia ako architekti a pod. Ak niekto ide na VS len aby ju mal a vobec sa do hlbky nezaujima o to co studuje, teda tym nezije tak nech si uvedomi, ze su medzi nami ludia, ktorých to bavi omnoho viac a na tych pohovoroch ho prevalcuju.
V podstate máš pravdu, že niekedy tá výška nezodpovedá skutočným vedomostiam, obratnosti človeka a schopnosti sa uplatniť.. Ja ešte nad tým pouvažujem,zistím čo a ako, ale ak náhodou na VŠ nepôjdem,tak si z toho moc ťažkú hlavu robiť nebudem. A to vďaka tebe,lebo si napísal presne to, čo si ja myslím, len som to asi potrebovala počuť aj od niekoho iného, aby som nebola v tom, že to je len môj skreslený názor..