Ahojte,podeľte sa prosím o vaše akademické traumy ktoré sa vám udiali. Začnem ja: Na skúške odo mňa vyžadoval aby som si dala dole kabát a všetky veci uložila na vešiak.Udialo sa tak...úplne všetko (pokračovanie v komentári)
som mala na vešiaku...Trebalo mi na toaletu a povedala som mu že potrebujem na wécko...dve hodiny som čakala na výsledky-oznámil mi že som mala 8/10 správne a aj to som iba tipovala...Potom ma zavolal na daľší termín kde som bola sama a ako sme vstupovali do učebne mi povedal že mne to môže byť aj tak jedno...Napísal mi email že som neprešla o jeden bod.
Toto fórum mi po dlhých rokoch pripomenulo 1) ako som tie veci kedysi bral vážne 2) ako sa učitelia na VŠ podobne vyžívali v tom, a zneužívali to, že ich všetci berú vážne.
Vyslovene traumu z VŠ nemám. Ale viem, že som sa tam nad niektorými vecami veľmi trápil a intenzívne ich prežíval. Ale akonáhle som odišiel z VŠ, tak som sa už nikdy neobzeral späť a nemyslím si, že VŠ nejako ovplyvňovala alebo ovplyvňuje môj život po VŠ. Jedine nepriamo tým, že som tam stratil (resp. znížil kvalitu) pár rokov svojho života. Každý deň na VŠ považujem za premrhaný.
meh, mne sa učitelia už od strednej radi vyhrážajú že mi dajú zlú známku, ale nakoniec mi vždy dajú lepšiu bez toho aby som nejak zamakala. in fact, mňa takéto reči iba demotivujú. aj teraz tento semester sa mi týpek vyhrážal Fxkom, tak som posledné zadanie úplne odflákla a išla som von, lebo ain't no way že mi tu bude zvyšovať kortizol. no a dal mi C :3 a podobné veci sa diali na strednej na prírodovedných predmetoch. fuck them all pokiaľ to nie je dejepis!!
@tequila@5 že som si ich všetky zavesila a nemala som so sebou telefon ani nič...a aj tak mi nedovolil ísť na wécko. Nevplývalo na mňa dobre že ma upodozrieval a sorryjako ale zavolať niekoho "na čierny termín" a povedať mu predtým že mu to môže byť jedno...nemyslím si že je to okay.
Na Alma mater celých 5 rokov ok, len sa mi nepríjemná vec stala deň po promóciách a to som mala prijímačky na PhD. a výsledky boli tak okato skreslené,že som sa nedostala len kvôli tomu,že mojej skolitelke nechceli dopriať doktoranda, hoci testy som napísala najlepsie a o rok som šla inde a ešte inde učím nakoniec
Veduca katedry na prvej VS. Prezyvala som ju piča s perličkami. Uplna neschopacka s akademickym egom namrdanym az do neba.
Statnicovy predmet nas ucila. S takym uplne dramatickym vyrazom ako Vilo Rozboril nam vysvetlovala, ze detom s rakovinou sa nesmejeme (studovala som pedu) a podobne uplne zjavne veci. Ked som sa na tom zasmiala, zavolala ma na kobercek a dala mi kazanie, ze nerespektujem starsich.
Ucivo nula bodov. Cele dva roky davala zaverecnu skusku stylom ze test 10 otazok. Otazka c. 1: cim som ta inspirovala na hodinach a aky prinos mam v tvojom zivote? Otazka c. 2 Cituj ma z mojich prednasok a napis cim som prispela k rozvoju pedagogiky. Otazka c. 3: Ake knihy som napisala, kolko mali stran a aky maju IBAN? (seriozne, nerobim si srandu).
Pocas statnice som odpovedala top strop. Dala mi bcko lebo zevraj som sa jej nepozerala do oci. Spoluziak si vytiahol tu istu temu a nevedel k nej zatat. Dostal A.
Po statnici ma poslala urobit kavu a so sladkym usmevom mi zavalasila, ze titul uz na to mam, aby som zalievala kavu
Piča. Zial som sa nedozila toho ked ju odtial vyhodili.
Mult. Prof. Kokot mi poskrtal celu teoreticku cast len preto ze som nepouzil grecke pismena vo vzorcoch take ake on v knihe. Ale pritom som mal vysvetlene co ktore pismeno znamena spravne. Aj som mu to vysvetlil ale mal v pici. A takych kokotov tam bolo viac. Aj 7 rokov po skole som sa prebudAl s tym ze som rozmyslal ci som vobec dokoncil vysku ci ma vyjebali alebo ked som mal horucky som mal take mory.
viem o prípade že niekto mal odchodené prednášky tej premotivovanej pizdy a tri krát to nespravil...o rok nato mal tri absencie z troch povolených a piča dala napísať seminárku a že bol u lekára inak ho ku skúške nepustí... suka
ved ale ked si to dala na 80 %, tak naco ta volal este na dalsi termin?
ale prispejem teda i ja. nasa skola mala obzvlast nekompetentnych profakov - cim starsi, tym vacsi kkt, vsetko podosadzovani papalasi.
ale najlepsi bol typek, co nas ucil politologiu. na teste som napisal podla mna vsetko dobre, ale beztaxom dostal Fx. isiel som teda za nim, ze co tam mam zle. on len kukol na papier a odvrkol, citujem: "kolega, mate tam same kokotiny".
to bol cely jeho input.
@tequila@13 Chápeš ja som sa cítila špeciálne že ma zavolal na daľší termín...akosi som aj ignorovala ako ma vlastne ponížil tým, že "som iba tipovala"....povedať niekomu pred skúškov že mu to môže byť aj tak jedno...asi štokholmský syndrom ked som si myslela že naozaj mi chce dať šancu si to opraviť... najprv 8/10 potom 9/10... sama na skúške test som nikdy nevidela....nie som precitlivelá ak sa na to sťažujem že?
Nepamätám si na žiadne traumy, ktoré som si nespôsobila sama, skôr boli vyučujúci veľmi ústretoví. Ale ako tu dezolat spomínal, aj ja mám dodnes zlé sny z VŠ, že som sa niekam zabudla zapísať a kvôli tomu ma nepripustia ku skúške, alebo že je už koniec semestra a ja si uvedomím, že som na nejaký predmet vôbec nechodila a nič z neho neviem
a podobné zádrhely; budím sa vydesená kým si uvedomím, že naozaj už som výšku dávno dokončila. Divné že práve z VŠ mám vždy takéto sny, aj keď to pre mňa bolo asi najlepšie obdobie života.
@aventine@18 niekedy to tak byva, ked sa niecoho strasne dlho velmi bojis a potom to hravo zvladnes. tvoj mozog si to v sebe neuzavrie, pretoze ocakaval ovela vacsiu vyzvu a po2dome to vnima, akoby tato uloha bola stale "otvorena".
nemala si to takto so statnicami? ze si sa ich bala, ale nakoniec boli lahucke?
@aventine Je to celkom bezne som to pocul uz vela krat. Proste vela stresu a nemas to uplne pod kontrolou ked mas jeblich ucitelov co ta vyjebe lebo sa mu nepacia tvoje nohavice alebo musis si kupit ich ucebnicu alebo ci mu rano zena da alebo nie..... Kolko je skuskove 2 mesiace? a urobit skusky zo 7 predmetov? Je to na palicu. Ked studujes nejaky normal odbor.
jebať vysoké školy do riti. v čase, kedy moji kolegovia končili vš, mali holú riť, zadlžení, perinu s vankušom a posteľnou plachtou. to bolo celé ich imanie, som makal v praci a zarábal peniaze. dnes mám stabilnu prácu a ostatní sa jebú v automobilkach za minimalnu mzdu. gratulujem. kokotnosť tohto štátu s mgr a ing nadovšetko.
@lostinthedark@26 akademické traumy. snáď dekanský z filozofie. predmet, ktorý v živote nemá opodstatnenie, a keď to berieš vážne, skončíš na psychiatrii. asi najväčšiu som mal, keď mi rektor na kolokviu oznámil že končím. potom z kancelarie som prišiel na izbu. presne ako si povedal. vyzliekol som si knazský civil, (tá knazská košela s kolárikom bielym). bolo mi do plaču a príšerný pocit hanby. vyleteli sme 7 z dekanského terminu z filozofie, lenže v ročníku sme boli 13. keďže som mal 19 rokov, prakticky 20, prežíval som to ako mimoriadnu traumu. pamätám sa že bolo to 12. júna 2007. mimoriadne stresujúce obdobie. myslím si že väčšina vecí sa dalo riešiť v pozitívnom svetle. dalo by sa zopár chlapcov podržať na teologickej univerzite. určite. som toho názoru. keď už nie ako knazov (po vašom farárov) aspon ukončených magistrov teologie.
je pravda že koli tomu ma odmietali v mnohých prácach. dali mi nálepku ako farár, (nie som knaz) len preto, lebo som študoval teologi, a do životopisu si to uviesť musíš. do životopisu si musiš uviesť vysokú školu, aj keby si tam strávil čo i len jeden den. podobne ako v práci, aj keby si jeden den pracoval, musíš si to uviesť, lebo logicky, jestvuje o tom pravda zápis v zdravotnej a sociálnej poisťovni.
bol to naozaj príšerný stresujúci, zahanbujúci pocit kedy som sa nevedel pozrieť na seba do zrkadla.
reálne som za to nemohol. to že vyletíš zo skúšky sa stáva študentom do dnešného dňa.
nevýhoda teologickej fakulty v mojom čase bola tá, že po 1 opravnom, teda prvý riadny, druhý a zároven prvý opravný ideš hned na dekanský termín.
ten ked nespravíš ideš domov.
problém toho všetkého je, že ak sa dobre pamätám, štúdium si financuješ sám, a na niečo ti pokrýva biskupský úrad, ak sa dobre pamätám, plus teologická fakulta (toho času katolícka univerzita, spod ktorý knazský seminár akademicky spadá)
to čo som napísal, je skutočne pravda. v čase, kedy moji "spolubratia" kolegovci končili, ja som už 4 roky pracoval.
aj ked tá mzda toho času nebola veľká lebo do konca roka 2012 bola mzda 287 eur v čistom, čestne som pracoval, lenže tým spôsobom, že napr, pri hľadaní práce ma 10 zamestnávateľov odmietlo.
dôvodom bola náboženská perzekúcia, pretože viacerí podnikatelia sú samozrejme ateisti.
výnimkou nebola ani jedna nemenovaná základná škola, kde som pracoval 30 mesiacov (dva a pol roka) a raz chýbala upratovačka. pracoval som ako technický pracovník-... funkcia ako podme na jahody.
noa riaditeľ povedal mojmu nadriadenému tieto slová, rok 2017 nezabudnem na to...
..."pošli toho farára, aby išiel vyriadiť priestor čo deti zašpinili...."
môžem to zobrať z 2 hľadísk.
1. ľudsky ma morálne zdegradoval a ponížil, lebo v čase, kedy ja som sa učil 7 fil. disciplín a 3 cudzie jazyky, on vedel akurát tak veľké hovno. hrabal sa v papieroch čo dokáže temer každý človek po zaškolení.
2. ľudsky ma vyzdvihol, uznávajúc autoritu človeka, že práve mna uznal za hodného vykonať najposlednejšiu prácu. len a len mňa.
z toho vyplýva, že keby som takto filozoficky nerozmýšľal, čo ma drží nad vodou, už by som možno nežil.
a nejedná sa o to, že mam okolo 2 100 blogov na nete. jedná sa o princíp
@y4nn4 Na svoju úplne prvú skúšku v živote som prišiel radšej o hodinu skôr. Dochádzal som spojmi a pri tých ďalších už hrozilo, že prídem neskoro. Našiel som si tichý kútik na opakovanie, lenže práve tadiaľ išiel profesor.
„Vy už ste tu?“ spýtal sa. A keďže sa zrejme nudil, zavolal ma na skúšku skôr. Trvala viac než hodinu …stihli sme prejsť dejiny divadla od antiky až po Shakespeara, kým dorazili ostatní. Bolo to úmorne.
Výška ma tiež naučila, že síce klamať sa nesmie, ale neplatí to ak sa rozprávať ex profesorom. To je ale na dlhšie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
Vyslovene traumu z VŠ nemám. Ale viem, že som sa tam nad niektorými vecami veľmi trápil a intenzívne ich prežíval. Ale akonáhle som odišiel z VŠ, tak som sa už nikdy neobzeral späť a nemyslím si, že VŠ nejako ovplyvňovala alebo ovplyvňuje môj život po VŠ. Jedine nepriamo tým, že som tam stratil (resp. znížil kvalitu) pár rokov svojho života. Každý deň na VŠ považujem za premrhaný.
Statnicovy predmet nas ucila. S takym uplne dramatickym vyrazom ako Vilo Rozboril nam vysvetlovala, ze detom s rakovinou sa nesmejeme (studovala som pedu) a podobne uplne zjavne veci. Ked som sa na tom zasmiala, zavolala ma na kobercek a dala mi kazanie, ze nerespektujem starsich.
Ucivo nula bodov. Cele dva roky davala zaverecnu skusku stylom ze test 10 otazok. Otazka c. 1: cim som ta inspirovala na hodinach a aky prinos mam v tvojom zivote? Otazka c. 2 Cituj ma z mojich prednasok a napis cim som prispela k rozvoju pedagogiky. Otazka c. 3: Ake knihy som napisala, kolko mali stran a aky maju IBAN? (seriozne, nerobim si srandu).
Pocas statnice som odpovedala top strop. Dala mi bcko lebo zevraj som sa jej nepozerala do oci. Spoluziak si vytiahol tu istu temu a nevedel k nej zatat. Dostal A.
Po statnici ma poslala urobit kavu a so sladkym usmevom mi zavalasila, ze titul uz na to mam, aby som zalievala kavu
Piča. Zial som sa nedozila toho ked ju odtial vyhodili.
ale prispejem teda i ja. nasa skola mala obzvlast nekompetentnych profakov - cim starsi, tym vacsi kkt, vsetko podosadzovani papalasi.
ale najlepsi bol typek, co nas ucil politologiu. na teste som napisal podla mna vsetko dobre, ale beztaxom dostal Fx. isiel som teda za nim, ze co tam mam zle. on len kukol na papier a odvrkol, citujem: "kolega, mate tam same kokotiny".
to bol cely jeho input.
a podobné zádrhely; budím sa vydesená kým si uvedomím, že naozaj už som výšku dávno dokončila. Divné že práve z VŠ mám vždy takéto sny, aj keď to pre mňa bolo asi najlepšie obdobie života.
nemala si to takto so statnicami? ze si sa ich bala, ale nakoniec boli lahucke?
je pravda že koli tomu ma odmietali v mnohých prácach. dali mi nálepku ako farár, (nie som knaz) len preto, lebo som študoval teologi, a do životopisu si to uviesť musíš. do životopisu si musiš uviesť vysokú školu, aj keby si tam strávil čo i len jeden den. podobne ako v práci, aj keby si jeden den pracoval, musíš si to uviesť, lebo logicky, jestvuje o tom pravda zápis v zdravotnej a sociálnej poisťovni.
bol to naozaj príšerný stresujúci, zahanbujúci pocit kedy som sa nevedel pozrieť na seba do zrkadla.
reálne som za to nemohol. to že vyletíš zo skúšky sa stáva študentom do dnešného dňa.
nevýhoda teologickej fakulty v mojom čase bola tá, že po 1 opravnom, teda prvý riadny, druhý a zároven prvý opravný ideš hned na dekanský termín.
ten ked nespravíš ideš domov.
problém toho všetkého je, že ak sa dobre pamätám, štúdium si financuješ sám, a na niečo ti pokrýva biskupský úrad, ak sa dobre pamätám, plus teologická fakulta (toho času katolícka univerzita, spod ktorý knazský seminár akademicky spadá)
to čo som napísal, je skutočne pravda. v čase, kedy moji "spolubratia" kolegovci končili, ja som už 4 roky pracoval.
aj ked tá mzda toho času nebola veľká lebo do konca roka 2012 bola mzda 287 eur v čistom, čestne som pracoval, lenže tým spôsobom, že napr, pri hľadaní práce ma 10 zamestnávateľov odmietlo.
dôvodom bola náboženská perzekúcia, pretože viacerí podnikatelia sú samozrejme ateisti.
výnimkou nebola ani jedna nemenovaná základná škola, kde som pracoval 30 mesiacov (dva a pol roka) a raz chýbala upratovačka. pracoval som ako technický pracovník-... funkcia ako podme na jahody.
noa riaditeľ povedal mojmu nadriadenému tieto slová, rok 2017 nezabudnem na to...
..."pošli toho farára, aby išiel vyriadiť priestor čo deti zašpinili...."
môžem to zobrať z 2 hľadísk.
1. ľudsky ma morálne zdegradoval a ponížil, lebo v čase, kedy ja som sa učil 7 fil. disciplín a 3 cudzie jazyky, on vedel akurát tak veľké hovno. hrabal sa v papieroch čo dokáže temer každý človek po zaškolení.
2. ľudsky ma vyzdvihol, uznávajúc autoritu človeka, že práve mna uznal za hodného vykonať najposlednejšiu prácu. len a len mňa.
z toho vyplýva, že keby som takto filozoficky nerozmýšľal, čo ma drží nad vodou, už by som možno nežil.
a nejedná sa o to, že mam okolo 2 100 blogov na nete. jedná sa o princíp
„Vy už ste tu?“ spýtal sa. A keďže sa zrejme nudil, zavolal ma na skúšku skôr. Trvala viac než hodinu …stihli sme prejsť dejiny divadla od antiky až po Shakespeara, kým dorazili ostatní. Bolo to úmorne.
Výška ma tiež naučila, že síce klamať sa nesmie, ale neplatí to ak sa rozprávať ex profesorom. To je ale na dlhšie.