Magisterské štúdium slovenského jazyka a literatúry
Som študentkou slovenského jazyka a literatúry, v Srbsku.
Teraz to vlastne končím a rozmýšľam o megisterských štúdiách. Mám možnosť, medzi ostatným, študovať u nás - v Srbsku a na Slovensku. Vedomá som toho, že je určite na SK náročnejšie.
@maaagdaleeena Neštudujem SJL, ale myslím, že to nebude oveľa náročnejšie ako v Srbsku. U nás na Slovensku máme veľmi veľa VŠ a preto aj kvalita a na niektorých školách aj požiadavky na študentov klesajú. Ty ako zahraničná Slovenka budeš mať určite možnosť získať štipndium, ktoré udeľuje ministerstvo školstva, vedy bla bla Viem o troch osobách, ktoré na Slovensku študovali a boli to zahraniční Slováci z Vojvodiny, ku ktorým predpokladám patríš aj ty. Jedna vyštudovala ekonómiu v Belehrade a právo (vrátane PhD. titulu) v BA a v TT... žije si dobre, pracuje ako daňová poradkyňa/advokátka a popritom učí na VŠ. Ďalšie dve osoby študovali myslím v Nitre už neviem čo a tie sa vrátili do Srbska.
Nevidím dôvod prečo by si to nezvládla.. Študenti zo zahraničia v SR študujú jednak v rámci Erazmu (projektu EÚ v oblasti vzdelávania a medzištátnej výmeny študentov z členských krajín EÚ - tých je minimum ) a takisto v rámci štipendijných programov pre študentov z rozvojových krajín a pre zahraničných slovákov
S jazykom problémy mať určite nebudeš podľa toho, čo si tu napísala... Pretože chyby, ktoré si urobila sú preklepy a ak náhodou aj nie, tak sú to chyby, ktoré zmiznú z tvojej reči asi tak po 1 týždni
Moja starká má známych v Srbsku a tí hovoria takou krásnou slovenčinou, že sa až hanbím za tú svoju Aj keď oni sú novinárska/spisovateľská rodina
btw. nemala by si zabudnúť na to, že životné náklady v SR sú o dosť vyššie ako u vás (podľa toho, čo som počul - ale na to je to štipendium).
študujem Bc. SLJ na UCM... vlastne teraz už končím... obtiažnosť štúdia je úplne hračkárska a inak to zrejme nebude ani na Mgr. Na skúšky som sa učil vždy deň predtým a tí, ktorí sa učili priebežne mali samé áčka. V podstate prešiel každý, kto sa aspoň trochu snažil. Po štátniciach preto kašlem na slovenskú "kvalitu" univerzít a Mgr idem študovať radšej do Brna. Inak SLJ jednoodborové magisterské sa dá momentálne študovať na Slovensku iba na UK alebo UKF pokiaľ viem.
..ja som teraz skoncil 1. rocnik Bc. .. medziodbor Slov. jazyk a literatura - filozofia ...viem, ze je to len zaciatok, ale tak, bohvie aka hracka to nie je, ale mozno je to len odrazom toho, ze som na UPJS v KE a mam medziodbor a da sa povedat, ze celkom aj lutujem, ze som nesiel radsej do PO na jednoodborovu slovencinu ...ale ak by boli nejake otazky, v pohode mi napis, co viem, poviem..
ja studujem SJL na pedagogickej UK, mam spoluziacku zo Srbska, zvlada to bez problemov, ideme do tretieho, zvladol by to kazdy, keby chce, viem iba, ze to nezvladla Mongolka, po roku sla radsej na psychologiu, ale on sa ani nesnazila...
Ja študujem Jazykovo-komunikačné štúdiá (jednoodborová slovenčina) na Prešovskej univerzite v Prešove a rozhodne nikomu, za žiadnych okolností, neodporúčam nielen tento odbor, z ktorého sa nedá pokračovať v magisterskom štúdiu, ale neodporúčam ani PU.
Inak jednoodborá slovenčina na PU je masaker. Celkovo sú učitelia tak namakaní, že je veeeeeeeeľmi ťažké prejsť skúškami.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
Komenty k téme
Nevidím dôvod prečo by si to nezvládla.. Študenti zo zahraničia v SR študujú jednak v rámci Erazmu (projektu EÚ v oblasti vzdelávania a medzištátnej výmeny študentov z členských krajín EÚ - tých je minimum ) a takisto v rámci štipendijných programov pre študentov z rozvojových krajín a pre zahraničných slovákov
S jazykom problémy mať určite nebudeš podľa toho, čo si tu napísala... Pretože chyby, ktoré si urobila sú preklepy a ak náhodou aj nie, tak sú to chyby, ktoré zmiznú z tvojej reči asi tak po 1 týždni
Moja starká má známych v Srbsku a tí hovoria takou krásnou slovenčinou, že sa až hanbím za tú svoju Aj keď oni sú novinárska/spisovateľská rodina
btw. nemala by si zabudnúť na to, že životné náklady v SR sú o dosť vyššie ako u vás (podľa toho, čo som počul - ale na to je to štipendium).
Inak jednoodborá slovenčina na PU je masaker. Celkovo sú učitelia tak namakaní, že je veeeeeeeeľmi ťažké prejsť skúškami.
Ako je to na iných školách neviem...