Chcela by som vedieť , či niekto neviete niečo o tom aké účinky má táto rádioaktivita na spolubývajúcich po návrate pacienta z nemocnici. Pokiaľ viem ešte pár dní / týždňov "to" z pacienta vyžaruje a nemôžu sa zdržiavať pri takýchto ľuďoch tehotné ženy a
@stormmast3r mam starku na chemoterapii a vraj s nou nesmie byt nikto pod 40 dva tyzdne ... tak neviem..chcela by som o tom vediet viac ale nic som nenasla
neviem ako presne, ale napriklad my sme mali vysoky kvet pri kresle, kde sedaval jeden clovek po chemo a na tej strane, ktora bola otocena ku nemu, cely zvedol, cize asi na tom nieco bude
@malasimi lebo vyzaruje tu radioaktivitu nebezpecnu ... ved vraj to tam aj tak funguje ze napriklad zubne kefky co tam pouzivaju si neberu domov ale vyhadzuju do kosa lebo su radioaktivne ..
Po druhe funguje to tak, ze ti to znici tie rakovinove bunky, ale vzdy to znici aj niekolko tych zdravych... a zalezi od celkovom stave cloveka, ze ako sa s tym vysporiada... zdravy clovek moze byt relativne v pohode, slabsi clovek to moze znasat velmi tazko s bolestami, nevolnostou, a vsetkym moznym, oslabeny clovek moze zomriet na neake jednoduche prechladnutie, ci zapal pluc, lebo mu to tak oslabi telo.
Po tretie debatovat o tom ci to je dobre alebo zle je blbost, lebo jasne, ze to je zle, a cloveku to skodi. ALE je to takmer jedina naozaj ucinna forma liecby rakoviny po chirurgickom odstraneni tumorov, a podobne.
chemoterapia nema nic s radioaktivitou ..ked uz tak ozarovanie a chemoterapia su dve rozdielne veci ...chemoterapia je formou chemickych latok do zily a radioterapia je to spominane ozarovanie
@mia246 a kolko chemoterapii ma za sebou??? lebo to by musela byt fakt vysoka hodnota mikrosievertov aby ste pri nej nemohli byt...mozno to mysleli tak ,ze nebyt s nou stale...
Myslela si ozarovanie, no tak o tom vela neviem, ak s tym mas (nedaj boze) neake skusenosti, alebo budes (musiet / chciet) byt s clovekom, ktory dostava, alebo dostaval radioterapiu sa najlepsie poradis s lekarom.
@jaro1991 ospravedlnujem sa za nazov... to co si napisal je sice pravda ale odpoved na moju otazku , ci to moze uskodit aj blizkemu okoliu po navrate z "liecby"....tu som tam nejak nepostrehla
ja fakt neviem, ale však napríklad na onkológii nerobia podľa mňa len sestričky a lekári nad 40 rokov. s koľkými ľuĎmi, ktorí sú ale boli ožarovaný prídu denne do kontaktu a počula som iba to, že je to náročná práca na psychiku, ale nie o tom, žeby kvôli práci na takom oddelení mali nejaké zdravotné problémy...
ja si myslím, že pokým nebudeš po celý deň úplne v jej blízkosti, nič by sa nemalo stať.
@d170 to si aj ja myslim....tak snad to je len na tie deti a tehotne ...ved ked budem na druhej strane 3izboveho bytu..a ak aj tak som ohrozena.tak to potom su ohrozeny aj susedia v celej bytovke
@mia246 uff.. drzim palce.. a ohladom toho vyzarovania, nech sa spyta lekarov.. ale nie je to nic hrozne, neodporuca sa dlhodoby pobyt pri tych osobach cize nespavat v jednej posteli a pod. bezny zivot by to nemalo dajak ovplyvnit
@mia246 rozhodne neskodi... sak si zober taky radiologicky personal... oni s tymi ludmi prichadzaju denne do kontaktu + pristroje... a rozhodne lepsie dokaze skodlivinam odolat mlady organizmus... kazdopadne skore uzdravenie tvojej starkej...
kamaratkina mamina mala radiotrerapiu kedysi davno a vtedy sa nemohla stretavat so svojimi detmi lebo to mohlo byt pre ne nebezpecne. ale asi skutocne zalezi na davke, a na mnohych inycvh veciac. toto najskor buzde vediet doktor a ak tvojej starkej nic o tomto nepovie tak by nemal byt problem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Zalezi mozno od formy chemoterapie, ale ved ten clovek nejde pracovat do cernobylu
tomu rozumiem, ale nerozumiem tomu, ze preco ludia pod 40 s nou nemozu byt .... sak to nedava zmysel ....
Po druhe funguje to tak, ze ti to znici tie rakovinove bunky, ale vzdy to znici aj niekolko tych zdravych... a zalezi od celkovom stave cloveka, ze ako sa s tym vysporiada... zdravy clovek moze byt relativne v pohode, slabsi clovek to moze znasat velmi tazko s bolestami, nevolnostou, a vsetkym moznym, oslabeny clovek moze zomriet na neake jednoduche prechladnutie, ci zapal pluc, lebo mu to tak oslabi telo.
Po tretie debatovat o tom ci to je dobre alebo zle je blbost, lebo jasne, ze to je zle, a cloveku to skodi. ALE je to takmer jedina naozaj ucinna forma liecby rakoviny po chirurgickom odstraneni tumorov, a podobne.
Takze asi nie tak intenzivne ako starka.
ja si myslím, že pokým nebudeš po celý deň úplne v jej blízkosti, nič by sa nemalo stať.