Kedže sa pre mňa festivalová sezóna začala už pred dvoma týždňami, tak som sa rozhodla spraviť pár reportov z akcií. Samozrejme akcie hlavne punkové a nie len zo Slovenska.

1) Úmrtí Sida fest 2014 - 1.2.2014 - Plzeň - Božkov

Na tento festival som sa veľmi tešila. Každoročne si pripomína pamiatku basgitaristu skupiny Sex Pistols - Sida Vicousa. Konal sa už 12. ročník, no ja som sa zúčastnila po prvýkrát. Na tomto jednodňovom festivale každoročne vystupujú české a slovenské punkové kapely, ale i zahraniční hostia. Tento rok prišla HC-punková kapela Purgen z Moskvy. Okrem nich som sa tešila aj na klasiku ako E!E, Inseminační stanice, N.V.Ú. či S.A.S. No nesklamali ani menej známe (a pre mňa neznáme ) vystupujúce kapely.

Všetko to začalo už piatok, kedy sme ešte pred cestou išli na koncert Horkýže Slíže, Polemic, Zoči Voči a Bank of Joe. Bol celkom fajn, aj keď po sérii punkových koncertov v kluboch, bol nezvyk prísť na takýto koncert - iní ľudia, iná atmosféra. Ale o tom reč nie je.
Keď koncert skončil, o druhej v noci sme nasadli na bus smer Praha. Cesta nič moc, spať sa moc nedalo, ale nakoniec sme nejak dorazili. Najprv ku známym sa trochu prespať a odložiť veci a poobede sme vyrazili do Plzne. Teda, hm, chceli sme.
Vlak, ktorým sme mali v pláne ísť nám ušiel, tak sme rýchlo išli metrom do inej časti Prahy na autobusovú stanicu, ale aj tam nám ušiel bus, tak sme išli zase naspäť . Keď sme čakali na vlak stretli sme skupinku punkáčov, ktorí sa k nám pridali. A vo vlaku sme takisto stretli ďalší pár (konečne som nebola jediná baba v skupine).

V Plzni sme sa pridali k ďalším ľuďom smerujúcim na fest, chvíľu sme blúdili, ale nakoniec sa nám podarilo nájsť smer a nastúpiť do trolejbusu, ktorý mieril priamo do Božkova - trolejbus plný punkáčov. Cesta bola vcelku zábavná. A vtipné bolo sledovať tých pár cestujúcich, čo nepatrili k nám - len sa udivene obzerali okolo seba a tí postarší, krútili hlavami. No a na zastávkach ľudia váhali, či majú nastúpiť alebo nie. Väčšina to vzdala

Keď sme dorazili na miesto, bolo už plno. Bolo tam viac ľudí, než som čakala, ťažko sa predieralo dovnútra, na pivo sa čakalo dlho.. Myslím, že organizátori sa trochu prerátali s lístkami. Prišlo cca niečo cez 450 ľudí, pričom kapacita mohla byť okolo 300 a niečo.

Ako prvá vystúpila česká kapela E!E. Hneď od prvého songu sa rozbehlo parádne pogo. Na stene pri tom premietali fotky tejto kapely a a hlavne gitaristu Petra Bakalera alias Bakču, ktorý nedávno zomrel, a vlastne mu bol tiež venovaný tento fest.
Nasledovala kapela Zputnik a potom N.V.Ú. - tiež dobrá klasika, dobré pogo a trápenie hlasiviek
Cez dve, pre mňa menej známe, kapely Hubert Mácháně a Požár Mlýna som si odbehla vystáť radu na pivo a nazbierať sily na sled kapiel Slobodná Európa, S.A.S a Inseminační stanice. Nesklamali. S.A.S-ka som vtedy videla prvýkrát (o týždeň neskôr som bola na ich koncerte v TO) a môžem povedať, že na živo sú fakt skvelí, opäť super pogo a k tomu majú dobré texty.
Inseminačku som videla už viackrát, ale vždy sa na ňu teším. Chalani si to na pódiu užívali, bola pohodová atmosféra, nechýbalo pogo a vykričané hlasivky, pretože dávali známe hity.
Potom pokračoval Purgen - najväčšie lákadlo tohto festu. Bola som na nich prvýkrát, ale bohužiaľ zrovna na mňa padla únava (alebo doľahlo pivo či vodka a tak som len z diaľky pozorovala. Snáď sa na nich niekedy ešte dostanem.
Po tejto kapele sa ľudia začali rozpŕchať, buď domov alebo do okolitých nostopiek. Alebo tak ako ľudia z mojej partie, už spali na stoloch, na zemi alebo pod stolom
Kedže mi bolo zima a všetci okolo spali, tak som sa pridala k posledným pár pogujúcim ľuďom na poslednej kapele Provokace bez legrace, ktorí okrem vlastných skladieb hrali aj rôzne coveri na koniec.

Keď to všetko skončilo, vyzeralo to tam ako po výbuchu - vydýchaný vzduch, všade plastové poháre, všade spiaci ľudia a na zemi zmes tvorená rozliatym pivom a bahnom z vonka. A ľudia tiež zaprášení a špinaví, pretože každý občas v pogu spadne. Ja sama som skončila s botami, nohavicami a sidovkou od blata a piva (a tak som cestovala až domov)

Čakanie na vlak bolo hrozné, pretože bola zima, nevedeli sme poriadne kedy nám ide vlak a pod. Ale nakoniec sme to vydržali. Na stanici v hale boli už rozložení ďalší punkáči čakajúci na vlak. A tak sme si všetci referovali naše zážitky, oddychovali a delili sa o posledné zvyšky jedla.
Tiež bolo vtipné, sledovať pohľady okoloidúcich. Niekto dokonca zavolal policajtov, aj keď sme nič nerobili. Prišlo ich asi 15 ale potom aj odišli, pretože sme naozaj nič zlé nerobili.... A o siedmej ráno, konečne prišiel vlak smerom do Prahy, kde sme prespali, a v nedeľu doobeda sme vyrazili naspäť na Slovensko. Už som sa vážne tešila na sprchu a posteľ..

Bol to skvelý fest. Spoznala som veľa ľudí, zabavila sa a odniesla si pekné zážitky (a pár modrín ). Môžem povedať, že sa oplatilo cestovať až tak ďaleko za touto akciou. A budúci rok sa zúčastním určite tiež.

A na záver pár fotiek, kedže mi nejdú pridať do blogu, tak aspoň odkaz:

» i.picresize.com/qrM...

» i.picresize.com/qrt...

» i.picresize.com/qrX...

..a po konci ..

» i.picresize.com/qr6...

 Denník
Komentuj
 fotka
kristina1312  27. 2. 2014 18:07
aspoň takto sa niečo dozviem od teba
 fotka
ericca  27. 2. 2014 18:23
@kristina1312 a šak stačí sa spýtať a poviem
 fotka
kristina1312  27. 2. 2014 18:55
ale v poslednej dobe sa vidíme len v škole a my potrebujeme na to náš smetiak
 fotka
rofa6  27. 2. 2014 19:37
úplne zbožňujem atmosféru na punkových festivaloch/koncertoch!
 fotka
ericca  27. 2. 2014 21:20
@kristina1312 ok, tak dáme stretko dakedy dúfam
 fotka
ericca  27. 2. 2014 21:22
@rofa6 tá je vždy úplne najlepšia
 fotka
antifunebracka  24. 8. 2018 16:14
Počúvaš aj hiphop?
Napíš svoj komentár