Tento článok som mal kedysi na blogu , no kedže blog je zrušený tak to dávam sem , dúfam že tím ktorý vedia o čom je reč sa bude páčit.

Corpse paint (niekedy ako jedno slovo, copsepaint) je štýl čierneho a bieleho makeupu použývaným najmä black metalovými skupinami na živých koncertoch alebo fotografiách. Maľovanie sa používa na zintenzívnenie chladného , krutéteho , neľudského imegeu skupiny alebo má pripomínať rozkladajúce sa telo. Veľmi často sa hudobníci maľujú nabielo s miestami okolo očí a pier namaľovanými načierno. Len zriedkakedy používajú hudobníci iné farby napr. Gorgoroth a Ragnarok používajú krvavo sfarbené maľovanie kdežto Nórska skupina Dodheimsgard experimentuje s používaním aj iných farieb. Stále sa však medzi skupinami najviac používa klasický dvoj farebný (biela, čierna) corpse paint.
Corpse paint môže pochádzať už z germánskeho folklóru. Obzvlášť je nápadná podoba medzi moderným black metalovým corpse paintom a démonickým vzhľadom príslušníkov "Oskorei" légie mŕtvych duší v severskej mytológii.Tiež je zaujímavá podobnosť medzi metalovým corpse paintom a opotrebovaným makeupom v expresionistických filmoch ako má Conrad Veidt vo filme The Cabinet of Dr. Caligari. Zaujímavé je že, expresionistický film prosperoval hlavne v Nemecku pozdvíhajúc možnosť že makeup v expresionistických filmoch zo začiatku 20. stor. bol ovplyvnený starými Germánskymi príbehmi ako napr. Oskorei.
Prvé rockové skupiny na svoje skrášlenie používali makeup podobný corpse paintu boli to : Arthur Brown v 60tych rokoch , KISS a Alice Cooper v 70tych rokoch , neskoršie The Misfits a spevák Dave Vanian z The Damned. Hellhammer a King Diamond z Mercyful Fate . Prvé death al. black metalové skupiny začali používať corpsepaint začiatkom 80tych rokov. Ostatné skupiny ich čoskoro nasledovali vrátane Celtic Frost a Slayer.
Počiatočné black metalové bandy ako sú Mayhem , Emperor, Immortal, Darkthrone a Satyricon sú pravdepodobne zodpovední za udržovanie popularity corpse paintu medzi dnešnými black metalovými skupinami. V knihe Lords of Chaos (Moynihan, Soderlind) sa špekuluje že mnoho black metalových povodných zobrazení vrátane makeupu bolo prepožičaných od Brazílskej black metalovej skupiny Sarcofago v albume I.N.R.I. Varg Vikernes z nechválne známej sólovej black metalovej skupiny Burzum zriedka kedy používal Corpse Paint , dokonca ani behom jej vrcholu - asi kvoli tomu že nevystupoval naživo, možno že je Vikernes utajovaným nositeľom corpse paintu , na jednej fotografii v Lords of Chaos je zachytení v corpse painte.
V nedávnej dobe bol corpse paint kritizovaný puristami ktorý ho odmietajú ako detinský alebo gýčový. Iný tvrdia že corpse paint začína byť módny a trendový a preto stráca svoju originálnu hodnotu.


 Úvaha
Komentuj
 fotka
corferatu666  18. 2. 2010 13:58
pekne napisane...a myslim ze aj celkom pravduvo, ak ide o gycovost, modnost a trend corpse paintu, z jedneho uhla pohladu, myslim ze je to aj celkom pravda, kedze uz to nie je tak originalne ako bolo niekedy...straca to tu hodnotu,aku to malo v historii...v dnesnej dobe nema problem takmer nik namalovat sa nejako takto...a to aj napriek tomu, ze mu nieco taketo nie je blizke a vela mu to ani newrawi...co uz, nenavyberame si...ale tak ci tak, nech sa z toho stane aj komercna vec...historia sa nezmeni, NIKDY sa nezmeni ten zaklad, a to prave caro corpse paintu..
 fotka
antifunebracka  21. 12. 2011 16:32
mne sa najviac lubi ten typek z videoklipu lady gaga co to ma vytetovane
Napíš svoj komentár