Policajt v Beverly Hills (1984) – Film režiséra Martina Bresta, dovtedy nie príliš známeho chlapíka. Mnohí si určite spomínate na prvý diel o utáranom černošskom policajtovi, ktorý všetko rieši tvrdo a zároveň s perfektným humorom. Pre mňa to je najlepší film, v ktorom ako nádejný mladík vystúpil Eddie Murphy. Rozhodne jeho najlepší film, škoda, že sa nedokázal prekonať.

Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989) – Film režiséra Stevena Spielberga, dúfam, že ho viac nemusím rozoberať, veď kto by ho nepoznal? Harrisonova Fordova životná rola Indiho. Film nakrútený skutočne majstrovsky, skvelý príbeh, herecké obsadenie.

Sám doma (1990) – Film režiséra Chrisa Columbusa. Chris ukázal svoj talent práve v tomto filme, kde z mladého Maccaulay Culkina urobil hviezdu už počas detského veku. Jedna z najlepších rodinných komédii. Tento film milujem.

Leví kráľ (1994) - Veľmi emotívny príbeh so skvelým dejom. V tomto filme je asi všetko: láska, priateľstvo, emócie, boj, strach z návratu a získania trónu, kopec zábavy (najmä vďaka Timonovi a Pumbovi). Najlepšia disneyovka natočená vo formáte 2D jednoznačne. Veď Hakuna Matata.

Toy Story (1995) – PIXAR. Prvý animovaný film, ktorý odštartoval revolúciu v tomto priemysle. Toy Story sa stal legendou - bol to prvý celovečerný animák (ale to ani netreba pripomínať). Zaujímavosťou je, že dva týždne pred odovzdaním kópii do amerických kín bol scenár tak zlý, že ho museli zbúchať nanovo a celý film pretvoriť.

Deň nezávislosti (1998) – Roland Emmerich, nemecký režisér veľkých kvalít, dodnes točí veľkolepé akčné filmy, tento považovať za jeho vrchol. Príval mimozemskej civilizácie na Zem. Prečo nie? Ak k tomu pridáte pár skvelých hercov ako Will Smith, Jeff Goldblum...nuž vznikne takáto pecka.

The Matrix (1999) – Film bratov Wachovskich. Snáď jeden z najlepších sci-fi, ak nie vôbec najlepší. Taktiež prelomový film. Prvýkrát v histórii filmografie sa vo filme objavuje Bullet time (scéna, kedy Neo uhýba guľkám). Skvele prepracovaný trhák od prvej do poslednej minúty filmu. Kto nevidel, nezažije a ten nepochopí.

Training day (2001) – Antoine Fuqua, najlepší režisér v akčných krimi, pre mňa bez debaty. Oscarom ovešaný Denzel Washington za rolu skorumpovaného fízla. Perfektne sa taktiež predviedol Ethan Hawke, až sa čudujem, že tú sošku nezískal on. Škoda, možno snáď raz...

Pán Prsteňov: Návrat kráľa (2003) – Tretí a záverečný diel strhujúcej trilógie. Filmový skvost, ktorý získal až 11 oscarov. Ťažko film opísať slovami, to treba vidieť a kto nevidel, môže ľutovať.

Harry Potter a Polovičný princ (2009) – Druhý film v poradí, ktorého sa režisérsky ujal David Yates, pre niektorých neznášaný, pre iných milovaný režisér so svojským štýlom. Šiesty film zaraďujem do tejto desiatky kvôli skvelému príbehu, kde už Harry a spol nie sú malé deti, cítiť tu blížiacu sa finálnu vojnu. Za zmienku stojí soundtrack k filmu, ktorý je podľa mňa viac než geniálny a považujem ho za najlepší z celej série filmov.

 Blog
Komentuj
 fotka
purenarcissism  6. 3. 2012 20:14
skoro so všetkým súhlasím teda minimálne polovica
 fotka
suzik12  6. 6. 2012 22:31
Ten Pán Prsteňov.. tak s tým si u mňa vyhral..
Napíš svoj komentár