Finále Slovenského Pohára vo futbale sa má odohrať utorok, 11. Mája o 16:30 v Michalovciach.

Vo finále na seba narazili mužstvá Spartaka Trnava a Slovana Bratislava, teda dvaja odvekí rivali na poli futbalovom i fanúšikovskom. Sú to vlastne jediné dva kluby na Slovensku, ktoré majú divácke zázemie na akej-takej úrovni. Samozrejme, niekedy títo fanúšikovia spôsobujú i problémy, odohrá sa nejaká bitka, či výtržnosti. To všetko ale vo veľmi malom merítku oproti ostatnému svetu. Avšak naše média dokážu a chcú urobiť senzáciu zo všetkého, tak sa neraz stáva, že jediná vytrhnutá sedačka na futbalovom zápase dokáže zaplniť titulku bulvárneho denníka. Potom má celá spoločnosť absolútne skreslený pohľad na komunitu futbalových fanúšikov. Samozrejme, nájdu sa aj problémoví. Na Slovensku sa dajú sa počítať na prstoch rúk…

Inak na slovenský futbal ľudia zvysoka kašľú. Napríklad, asi rekordne, v 30. kole sezóny 2008/09 bol priemer na zápas 945 divákov! Dnešná situácia nie je o nič lepšia. Jedine fanúšikovia Spartaka a Slovana dokážu nelichotivé čísla sem-tam pozdvihnúť. No i tak sa stále jedná o doslova „trápne“ nízke návštevy. A aj takto málo navštevované zápasy nedokážu usporiadatelia a policajti zvládnuť. Viď. včerajší zápas v Dunajskej Strede. Predstavil sa tam Slovan Bratislava a asi 30 jeho fanúšikov sprevádzalo 500 (!) policajtov, jazda, psovodi, dokonca aj vodné delo. Už tu je jasne vidno nekompetentnosť polície a jej totálnu organizačnú neschopnosť. Čistá choromyseľnosť zboru na čele s prezidentom Packom.

Ale späť k zmieňovanému finále. Stretnú sa v ňom teda dva tábory, ktoré predstavujú určité riziko. Laicky povedané. Pre organizátora zápasu nočná mora. Prečo? Pretože na Slovensku sa nenájde snáď nikto organizačne schopný, kto by takéto stretnutie zvládol. A už vôbec nie na zväze. Ani v radoch polície. To však nie je chyba fanúšikov, to je chyba druhej strany. A že sa to zvládnuť dá! V zahraničí existujú omnoho vyhrotenejšie zápasy a znepriatelenejšie tábory a predsa sú konfrontovaní rok čo rok. U nás sa organizátor, čiže SFZ „predposral“ už pri semifinálových zápasoch, kedy začalo hroziť, že vo finále na seba môže naraziť Spartak a Slovan. Začal teda podnikať kroky, aby sa fanúšikov týchto klubov dostavilo čo najmenej, prípadne takmer žiadni! Prvým bolo určenie termínu finále na pracovný deň, utorok 11. mája. Doteraz sa finálové zápasy hrali vždy vo sviatky, či už 1. alebo 8. mája. Druhým bolo určenie dejiska finále – Michalovce. Dva kluby zo západného Slovenska by teda museli merať 500 kilometrovú cestu, aby mohli vidieť svoje mužstvo. Ďalším krokom bolo obmedzenie kapacity štadióna zo 4500 na 2850. Z toho kluby dostali len po 450 lístkov, ďalšia tisícka sa predávala cez Ticketportal. Ostatné lístky si nechal zväz pre svojich partnerov. Ale to je na samostatný článok… Potenciál fanúšikov je pritom omnoho vyšší ako 450. Napríklad Trnavčanov bolo na ich posledných dvoch finálových zápasoch v oboch prípadoch vyše 3000. Zväz teda evidentne robil všetko preto aby fanúšikov odradil. Ale táto snaha nevyšla a oba tábory sa začali chystať na veľký výjazd do Michaloviec. S tým zrejme na zväze nepočítali. A zjavne ani v radoch polície.

 Blog
Komentuj
 fotka
johnysheek  7. 5. 2010 01:24
a to ze vraj fanusikovia Ba a Tt maju zakaznu ucast .. som myslim cital nedavno
 fotka
mirkova  7. 5. 2010 07:04
ja s tebou úplne súhlasím - nájdu sa samozrejme aj takí, čo naozaj robia na štadiónoch aj potom v mestách bordel, ale polícia hádže všetkých fanúšikov do jedného vreca.... ja osobne sa na taký zápas aj bojím ísť, lebo stačí, že by som sa ocitla v skupinke, ktorú by polícia považovala za "nebezpečnú" a už by som schytala obuškom alebo rovno vodným delom - a ani by som muknúť nemohla.... veľmi dobrý článok, potešil ma aj nahneval, ale len tým, že si napísal čistú pravdu, takto to u nás skutočne je - veď vo svete je na štadiónoch častokrát niekoľko sto tisíc fanúšikov, oveľa divších a temperamentnejších ako u nás a tam to v pohode zvládajú



a ešte som chcela - Spartáááák, do teho!!!!
 fotka
17shano  7. 5. 2010 13:16
A napokon sa bude hrať bez fanúšikov Slovana a Trnavy. Konečne vyšlo finále, v ktorom by mohla byť návšteva aj 10-15 tisícová ( ak by sa hralo na kapacitne vyhovujúcom štadióne). Všade na svete sa snažia fanúšikov prilákať na štadión, len u nás je to opačne. Začali sa predávať lístky, zápas bol už vypredaný a na to príde správa, že na štadión sa dostanú len domáci neutrálni fanúšikovia. Lenže fanúšikovia finalistov už boli nachystaní, mali vybavené dovolenky, odvoz, zarezervované autobusy a na zápas podľa mňa aj tak vycestujú. Teda výmysel polície mi príde úplne kontraproduktívny, pretože takto sa len zvýšilo napätie okolo finále a ktovie čo sa bude diať okolo štadióna.



( navyše podľa noriem UEFA majú pri finále národného pohára obaja finalisti nárok na 40-40% vstupeniek, ostatných 20% ide do voľného predaja. U nás dostali Trnavčania i Slovanisti len 10-10% lístkov. A napokon sú aj tie neplatné )



Fandím Trnave, ale na finále sa extra ani neteším, som znechutený z tohoto celého divadla.



A chválim článok.
Napíš svoj komentár