Popolnočný zúfalý blogový výpľuv alebo prečo som nebola ukrátená o krásne detsvo aj napriek tomu, že som vyrastala v meste.

Viete. Odkedy som nastúpila na strednú a trištvrte mojich spolužiakov tvoria mimobratislavčania od Pezinka až po Sninu odvšadiaľ počúvam, Blava hento Blava tamto. Ako fakt ma môžete považovať za pribrzdenú namyslenú Bratislavčanku, ale slovo Blava nemám rada len preto, že z trištvrte času ho ľudia používajú v súvislosti s niečím negatívnym. Nie len pre skrátenie si. Ako napríklad, Blava je dedina a vlastne....toto som vôbec nechcela rozoberať.

A tak ako väčšinu mojej triedy tvoria ľudia z menších miest a dedín, veľa krát som počúvala a vlastne ešte stále aj počúvam, že som nemala žiadne detstvo. Veď my Bratislavčania detstvo nemáme predsa nie? Vyrastáme v panelákovej šedi, obklopený striekačkami a modernou technikou, pretože v Bratislave sa určite nedá robiť nič iné.

Viem, že je tu veľa rozumných ľudí, čo by takéto bludy z pusy v živote nevypustili, ale niekedy sa mi rozum zastavuje. Fakt, že som nevyrastala pri kravách ma robí horšou? Že doma na balkóne nechováme sliepky? Ja viem, že tieto veci môžu byť super, nechcem nikoho ponižovať, skôr len vyzdvihnúť pár vecí, ktoré sú na vyrastaní v meste proste super, alebo presne rovnaké ako hocikde inde.

Behať po vonku sa dá aj tu. Hrať sa na ihriskách. Pamätám si prečo som prestala jazdiť na bicykli. Mala som asi 6 rokov a chalani u nás na dvore si robili hokejové bránky z takých veľkých kameňov, ktoré postavili doprostred chodníka, a ako som sa jedného krásneho dňa ako malé dievčatko bicyklovala, v plnej rýchlosti som sa nabrala kameň a rozbila si asi všetko čo sa dalo. Odvtedy som mala dobrých pár rokov strach sadnúť znova na bicykel. Asi až po ôsmu triedu, kým ma kamarátka nevytiahla bicyklom do Rakúska. Viete si predstaviť čo všetko a kde ma bolelo.

Typickým bodom môjho detstva v BA je Delfín. Chodila som tam s babkou, vždy sme mali svoje miesto pod stromom a jedla som nanuk. Bol to taký náš rituál a o to lepšie to bolo, keďže bývala rovno nad kúpaliskom

Alebo keď sme chodili do mesta s maminou na Richman na obchodnú. Kúpať sa na Rosničku, alebo keď babina ešte vlastnila cukráreň na Hviezdoslavovom námestí a ja som sa pozerala ako sa vyrába karamel alebo zmrzlina.

Lúka na Dlhých Dieloch. Od škôlky a výletov s učiteľkami, cez prechádzky a pikniky s nádherným výhľadom, Bratislava má veľa krásnych miest, kde sa dá oddýchnuť v prírode ako všade inde.

Keď som bola väčšia a mohla som ísť už do mesta sama, a s kamarátkami išla na zmrzlinu a sedela v uličkách starého mesta. Len tak. Rozprávali sa. A mali sa fajn.

A prečo tu mám úžasnú mladosť?

Pretože tu je oproti menším mestám oveľa viac kultúrneho vyžitia. Môžem si urobiť výlet do Rakúska kedy chcem, ísť sa kúpať v lete, pretože kde nájdete toľko jazier, kúpalísk a vodných plôch na kope ako v Bratislave?

Divadlá. óch, ako ja strašne milujem divadlá! A stačí mi kúpiť si lístok a za 20minút som v SNDčku.

Pretože keď sa chcem ísť v piatok večer vytancovať na dobrú hudbu mám na výber viac možností ako jeden kultúrny dom. Keď chcem kľud, zoberiem si knížku a idem si sadnúť k Dunaju. Alebo sa len tak naraňajkovať do parku.

Že tu máme špinu? A veľa bezdomovcov? Viete, niekedy stačí byť menší hejter a usmiať sa na svet. Keď vidíte zanedbaného človeka s gitarou ako sedí na zemi a pohmkáva si, vedľa seba pohár na drobné, netreba ho odignorovať a prejsť s nosom hore, stačí sa pristaviť, milo sa usmiať, a možno vám aj pekne zahrá Ja som si takto naposledy zaspievala Wonderwall a Metallicu. Sedela na zemi a spievala si s nimi. A bolo mi fajn.

V Bratislave máme skvelé miesta na Urban Exploring! Viete, netreba liezť do nákupných centier a potom sa sťažovať ako je v Bratislave draho. Stačí trochu kreativity a už sa môžete z Bezručky pozerať na nádherný nočný výhľad

Jednoducho. Všade kde máte rodinu a priateľov je nádherne Len som chcela povedať, že my z väčších miest nie sme o nič ukrátení.

 Blog
Komentuj
 fotka
doyouhearme  15. 6. 2015 06:44
Je to super, nie som z BA, a v Bratislave som bola len raz, ale presne toto mi tu chýba, kultúrne vyžitie (síce mam relatívne blízko Košice, ale tam som viazaná na vlaky). Ľudia chcú stále niečo lepšie a paradoxne sa negatívne sa vyjadrujú práve tí, ktorí tieto možnosti nemajú. Páči sa mi také optimistické rozmýšľanie :happy:
 fotka
nenavidim  15. 6. 2015 10:32
Veľmi príjemný blog ktorý mi pripomenul, ako veľmi mám rád BA a prečo sa tam cítim len o trošku viac doma ako doma, ale-
Sú 3 dôvody, prečo jej ešte neplánujem neodpustiť.

1. A to je OTRASNÝ neporiadok, vskutku ak sa človek prejde Slovenskými mestami, bude šokovaný že práve hlavné mesto vyzerá ako popolník obalený kartónom.
2. Retardovanej sub "kultúry" ktorá generuje ľudí ktorí si myslia že žijú v hudobnom klipe a mesto je ich detské ihrisko.
3. A odporných herní na každom kroku.

a toto som písal bez "hejtu" pretože si nemyslím že preháňam.
 fotka
nenavidim  15. 6. 2015 10:33
sry teda- neplánujem odpustiť tak
 fotka
nenavidim  15. 6. 2015 10:41
Ale je pravdou, že Bratislava má aj vďaka tomu, špecifickú atmosféru a po stránke kultúrneho života sa jej konkurovať nedá. A kvalitného kultúrneho života.
 fotka
dumbledore  15. 6. 2015 10:49
Bratislava je úplne fajn mesto, ja nemám rád len tie odporné staré električky a zničenú trať, ktoré ma budia každý deň čo tak trieskajú.
 fotka
fxx  15. 6. 2015 12:54
@nenavidim otrasny neporiadok v BA? LOOOOOL
 fotka
nenavidim  15. 6. 2015 14:07
@fxx
Možno že mám len nábeh na šedý zákal alebo čo, ale podľa mňa si stačí počkať na autobusík na Trnavskom mýte a mat pri tom otvorené oči. Ale ja viem, trnavske mýto sa neráta.
S trnavským mýtom sa neráta už minimálne 32 rokov
 fotka
husky  15. 6. 2015 14:28
pekny blog si napisala a to ze babka mala cukraren na Hviezdoslavovom namesti ti uprimne zavidim
 fotka
fxx  15. 6. 2015 14:31
@nenavidim a s akymi miestami porovnavas tu spinavost mesta? lebo to by som musel BA prirovnat minimalne k Singapuru aby som povedal ze je v BA otrasny neporiadok
nejake spaky a sem tam smietok,ale ked porovnam s inymi europskymi mestami,tak si myslim ze BA je na tom dost lepsie ale OK,je to uz ista doba co som na trnavskom myte nebol
10 
 fotka
zusss  15. 6. 2015 14:38
a Slavin, BA hrad, Devin, Koliba, Rusovce...
11 
 fotka
badsam  15. 6. 2015 14:42
Všetky slovenské mestá majú niečo do seba,ale Nitra je aj tak Top Nitra - ani veľké mesto,ani príliš malé,dostatok kultúry,jedna z najlepších divadelných scén,trocha histórie,pár fajn ľudí,pár jebnutých,aby bola rovnováha,pekné baby,kvalitný matroš,pár bezdomovcov,ktorých keď vidím počas cesty do roboty,tak mi pomáhajú zotrvať v myšlienke správnosti chodenia do roboty...nie príliš veľa turistov a neprispôsobivých typov,dobré krčmy a bary, park,obchody,ktoré potrebujem,krásne miesta aj s výhľadmi,zopár pekných squatov a samozrejme pivo!
12 
 fotka
maykky  15. 6. 2015 15:04
prvý blog, ktorý som prečítal dokonca (bez srandy lebo väčšinou to ani nečítam a ked hej, tak skončím na piatom riadku ) ...pekne si to napísala ...ja mám neskutočne krásne detstvo s nespočetne veľa spomienkami, ale vždy som si prial bývať práve vo väčšom meste v nejakej super lokalite, neviem prečo :ehm: hlavne asi kvôli možnostiam atd..čo sa týka môjho mesta, tak hlavne kvôli podmienkam športu atd, to mi veľmi chýbalo...samozrejme, že aj teraz, ale už to tak nepociťujem, sila zvyku
13 
 fotka
h8u  15. 6. 2015 15:57
to je krasne
14 
 fotka
narazuvzdornaa  15. 6. 2015 16:21
To je pekne

Mrzi ma, ze ako CPckarka u seba nepozorujem takmer ziadny vztah k Bratislave, mam rada dve krcmy a svoju uni.. Asi fakt potrebujem viac spomienok a zazitkov, aj v uplnom centre sa citim ako nemecka turistka (teda bez tolkych penazi a divnych sposobov a nemciny a tak slight_smile:
15 
 fotka
antifunebracka  15. 6. 2015 19:44
ci je blava pekna abo skareda, to je debata, ktoru so sebou vediem vnutorne uz roky a neviem ju vyriesit suhlasim urcite s @nenavidim ze je brutal spinava (a tak prispievam k tomu aj ja, kedze som nuteny pre nedostatok koosov hadzat odpadky sem-tam na zem ) A V POROvnani s inými, hoc aj susednými metropolami je na tom fakt biedne, cize radsej neporovnavat. najma 1. dojem pre turistov, co pridu vlakmi, musi byt uplne priserny a byt nimi, zvrtnem sa na opatku a idem domov. drobne centrum obklopene panelákmi a indus3alnou zonou. a ist na niektore miesta v noci so rovna samovrazde.
avsak na 2. strane je fakt obkolesna kraaasnou prírodou, obrovske mnozstvo (v ramci SR ofc) kultúrneho aj neviemakeho vyzitia, parky, voda, vsetko co si spominala, strasne magicky prijemna atmosfra stareho mesta po zotmeni... no, nechcem sa rozpisovat, ale nudit sa v nej je fakt tazko po cely rok aj ked je vlastne ozaj malicka.
cize je to pekne abo skarede mesto? zas neviem
ale blog sa mi pacil a mas ku svojmu mestu krasny vztah
16 
 fotka
saddath  16. 6. 2015 00:17
ja som nikdy k bratislave nemala žiadny vzťah. chodím tam max na letisko. ale blog milý
jediné čo nechápme,prečo si bratislavčania myslia,že každy ju musí poznať. keď mi niekto povie,že ja bývam tam a tam a ja bývam pri zimnom a ja len že que???
17 
 fotka
goldfish  16. 6. 2015 11:33
Kto v dedinách vyrastá pri krave a sliepky na oknách mu prekážajú vo výhľade z okna ? Riešiš, ako ľudia z dediny o Bratislave povedali hento a tamto, ale v podstate máš rovnako skreslenú mienku ty o dedinách
Ja som z mesta, ale odkedy sme sa presťahovali na dedinu, nikdy viac by som nemenila Kravu tu nechová nikto a sliepky čo viem, tak v okruhu 500 metrov asi jedna stará babka vo dvore ešte má
18 
 fotka
juliemilano  16. 6. 2015 13:49
Všetko ma svoje plusy aj mínusy aj dedina aj mesto Ps: na balkone sa sliepky nedajú chovať
19 
 fotka
jozef585  16. 6. 2015 13:59
@doyouhearme Ja som tam bol už 2 krát
20 
 fotka
ssnehulienka  18. 6. 2015 15:41
ja som odmala mala rada BA asi preto, ze som tam trávila dsot casu a bolotam vzdy co robit, preto som enchápala čo maju vsetci za problem ...
21 
 fotka
frenkie477  19. 6. 2015 00:11
môžeš si urobiť výlet do rakúska kedy chceš, gratulujem.
bola si už na východe?
22 
 fotka
cathy  19. 6. 2015 06:45
@frenkie477 dakujem za gratulaciu ano, par krat v Kosiciach, v snine, ladomirove, dlhom nad cirochou, mam obideny cely spis, bola som v levoci aj bardejove

Proste nechapem, clovek vyjadri lasku k svojmu rodnemu mestu a hned sa nanho vali hejt.
23 
 fotka
frenkie477  19. 6. 2015 18:53
klidek, evidentne nehejtujem teba blog pekný ale tá časť s rakúskom ma mierne naštartovala, ale to jednej osobnej skusenosti, nerieš
Napíš svoj komentár