Život na sídlisku dáva človeku možnost spoznat enormné množstvo rôznych ludí nachádzajúcich sa v relatívne malom priestore.
S frajerkou sa často bavíme o tom, kde budeme v budúcnosti žit. Zhodli sme sa na tom, že rodinný domcek bude najlepší , ale nie niekde na dedine, ale skôr len v takej dedinskej ,kludnejšej časti mesta.

Nechceli by sme deti izolovat od reálneho sveta, ale zároven ich chceme ochránit od niektorých vecí , ktoré mesto prináša a ktoré by vážne nemuseli byt.
Tak , ako tak, ludia sú rôzni , nikto nie je bez chyby , nikto nie je bez viny.
Sami o sebe často premýšlame ako o nevinných obetiach , ked nám niekto ublíži, ale to nám možno len karma vracia naše minulé prečiny.

Napriek tejto (ne)zbožnej viere , alebo želaniu bežného cloveka, ktorý nemá možnost učiniť spravodlivosti zadosť , ktorá mu bola odobraná, aby sa jej mohol obejktívne dovolávať na orgánoch, ktoré ju majú v trte, až kým sa niečo vážne nestane, existujú ludia, ktorých akoby spravodlivosť na kilometer obchádzala.

A ak patríte medzi tých nešťastníkov, ktorým sa neprepečie ani ťahák na písomke z predmetu, ktorý v živote nechceli študovať , potom vás takí ludia musia srať o to viac.
A podla mna je to zdravé a normálne. Toto je ten druh nespravodlivosti, ktorý by nás srať mal , ked niekto robí miž maš nekalé veci a prejde mu to.
Vytvárame voči tomu tak pasívny odpor a pár ludí , hoci určite nie všetci, sa týmto odporom necha zastaviť.

V tomto blogu vám napíšem o takom typickom sadistovi. Je to clovek, ktorý má potešenie z utrpenia iných.

Niekto veci neznalý by povedal, že pravdepodobne ide o cloveka, ktorý má doma peklo a vonku si to kompenzuje tým, že ubližuje slabším.
Sú aj také , ale nie tento.
Ten človek dostal do vienka všetko len to najlepšie.
Vzhlad ala model, kopec penazí , luxusné bývanie , modrooky blondák do ktorehé - byt gay , sa zamilujem asi aj ja.
človek ho musí lepšie spoznať, aby zistil, čo je skutočne zač.
Nenarobí vám problémy , pokial na vás nemá.
A nemá na vás, vtedy, ked máte dostatok kamošov a je z vás cítiť istota zázemia.
Ale ten, kto toto šťastie nemá je pre neho čerešnička na torte.
Jeho obete boli dve o ktorých viem, ale som si takmer istý , že ich bolo viac.
Ked som ho spoznal, pôsobil dojmom sympatického a charizmatického človeka. Vôbec by som ho netipoval na debila.
Boli sme, dá sa povedať dve partie a on bol v tej druhej. Chodili sme hrávať futbal na ihrisko jedno leto každý den 10 na 10 a bolo to super , časom sme sa spoznali o čosi lepšie.

Začal sa prejavovať tým, že si čoraz častejšie začal robiť srandu z môjho kamoša.
Začalo to nevinnými vtipmi a prešlo to až k vulgárnym , zastrašujúcim.
Začal robiť také veci , ako naschval do neho kopať loptou z metrovej vzdialenosti plnou silou, ked bol kamoš v bráne.
A prešlo to až k vyhrážkam, že sa nemá objavovať vonku, lebo dostane ,,cez piču.''
Ked som ja + pár ludí proti tomu zakročili a dali mu najavo, že si nemá dovolovať , začal to robiť za našim chrbtom.
Pred nami sa tváril normálne, ale za našim chrbtom mu nadalej robil zle.
Neskôr ten môj kamoš prestal chodiť von a zveril sa nám s tým.

Nie že by nám na nom nezáležalo, ale bolo to ťažké , lebo ak to pojmeme reálne, boli sme možno traja, ktorým na nom naozaj záležalo a ani jeden z nás nebol bitkár.
Naproti tomu, henten debil mal za sebou celý regiment , lebo sa mu všetci pchali do riti pre prachy.

Vtedy som si uvedomil, aká tenká je hranica medzi neškodným haluzením a šikanou,
človek ani nemusí vedieť, aké lahké je ju prekročiť.
Preto už nerobím nič, čo by narúšalo ludskú dôstojnosť.
Nenavážam sa do nikoho.... čo keby som to robil zo srandy a neskôr by ma to ešte začalo baviť ?
Kde je dôvod, aby niekto niečo také robil. Len preto, že si to môže dovoliť, že má ludí, ktorí ho podržia ? Nie nie a nie.
Píšem to, lebo vážne sám netuším, kde bol ten zlomový bod.

V jednu chvílu si ten debil robil len neškodnú srandu a v dalšej chvíli som mal kamoša, ktorý vystresovane odmietal chodiť von....

Tak sme sa zo solidarity vysrali na celý sídliskový futbal a chodili sme von len štyria istý čas.
Ale debil neprestal.
Začal sa mu vyhrážať cez internet.
Kamoš išiel na políciu, ale tí ho poslali preč s tým, že nemajú čo riešiť.

Vyvrcholilo to dnom D, kedy sa strhla bitka, bola to jediná bitka, ktorej som sa v živote zúčastnil a HRDO prehlasujem, že sa neviem biť a som na to hrdý !
Aj ked v tej chvili mi to jedno nebolo.
Ako izolovaná skupinka štyroch ludí , sme sa zrazu stali terčom tohoto sadistu všetci.
Boli sme lahký ciel, malý celok.

Ja som skončil so zlomeným prstom , kamoš - ten u ktorého to začalo s nosom , zvyšok vyfasoval len modriny.
Oni nás napadli, tak sme išli tentokrát na políciu všetci, ale bolo to slovo proti slovu a nemusíte dva krát hádať, kto koho prehlasoval.
Ale zlakol sa , lebo tentokrát ho majstri zákona aspon navštívili .... a zlakol sa.
Tak už dal pokoj.

Asi po mesiaci ten debil zmlátil človeka, ktorého nepoznám.
Bol to mladý študent , ktorý nestratil duchaprítomnosť a nastriekal útočníkovi do očí slzný plyn.
Ako odvetu pán sadista zhotovil zosmiešnujúce video, ktoré sa dokonca objavilo aj na youtube (neskôr stiahnuté) , ale bolo tam zavesené asi pol roka , a celé mesto sa tomu študentovi smialo.
Potom zase o čosi neskôr som sa o tom blbcovi dozvedel, že ako malý týral pouličné mačky.

Ked to vychladlo, stretával som ho vonku aj nadalej a stretávam ho dodnes. Vždy má nejaký terč, vždy si vyhliadne niekoho, kto sa nevie brániť.
Akúrát už nie môjho kamoša, tak sa pred nami správa normálne.
Nedá sa mu vyhnúť , to by človek nemohol chodiť vôbec von.

Strieda vzťahy, ako ponožky.
Najprv som si myslel, že je proste záletník, ale neskôr som pochopil, že každá baba raz zistí, aký je kokot a nechá ho.

Kam to až povedie.
Dostane sa mu pomoci, až ked raz niekoho skutočne ochormí, alebo dokonca zabije ?

 Blog
Komentuj
 fotka
azizi  25. 2. 2012 01:15
To nie je normálne. Och, strašne smutné. A čo sa šikany týka, je jej strašne veľa (aj keď toto je už extrémny prípad). Podľa môjho názoru každé, aj malé zosmiešňovanie a vedomé ubližovanie druhému (ktorý to neberie ako srandu, trápi ho to, plače kvôli tomu a tak...) je už šikana. Ale väčšinou je to ešte v úrovni znesiteľnosti a keď títo ľudia vyrastú, dospejú, tak sa zmenia. Ale to čo opisuješ ty je už podľa mňa psychická porucha. Ono sa to často zvykne začínať týraním zvierat...
 fotka
weeman  25. 2. 2012 12:40
Za prvé: mal by si konzultovať s dobrým psychológom svoj postoj k bohatým ľuďom. Teraz ma napadá, že aj postoj k svojej identite, pretože aj keď sem nechodím často, mám veľmi silný pocit, že som tu videl niekoľko rôznych nickov, ktorých majitelia mali veľmi podobný gramatický a štylistický prejav.



Za druhé: nie je to nič nové, trochu ma prekvapuje, že si sa s tým nestretol častejšie, keď si vyrastal na sídlisku. Ja som ich stretol niekoľko, väčšinou pochádzali zo sociálne slabších rodín a väčšinou sa zoskupovali do gangov, nikdy nešli sami za seba.

Je krásne, že tvoj kamoš je dobrý a slušný chlapček, ktorý si naivne myslí, že štát a polícia ho ochráni keď po ňom niekto pôjde a je krásne, že ty si hrdý na to, že sa nevieš biť, ale presne takýto ľudia v živote prehrávajú. Ľudia, ktorí sa nevedia biť, či už doslova alebo v prenesenom zmysle. Keď si nechá skákať po hlave, tak čo čaká? Z vyhrážok byť vystresovaný a nechodiť von?? Žartuješ? Čo tak prestať sa hrať na chudáčika a urobiť niečo pre to, aby vyhral? Keď ho serie, že sa mu niekto vyhráža prečo s tým niečo neurobí? Načo čaká??? Fakt nechápem ľudí, ktorí v sebe nemajú ani štipku bojovnosti, túžby prežiť, vyhrávať a bojovať za správne veci, ale len kňučať.

Aby to nevyznelo, že chcem toho kreténa obhajovať, jasné, že to je svinstvo a najradšej by som ho videl v cementovom bloku na dne dunaja, ale jednoducho zlých ludí je na svete kopa, treba sa s tým vysporiadať, prijať to a pripraviť sa na to.

V živote nebude mať stále za sebou rodičov a kamarátov ktorí za neho budú všetko vybavovať, ani štát sa o neho nepostará, je to len na ňom, tak nech preto niečo urobí.
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  25. 2. 2012 15:40
@weeman pletieš piate cez deviate a voôbec si nepochopil pointu blogu



Napríklad to, že som skomentoval jeho socialny status naznačovalo, že sadista nemusí byť nutne z nešťastnej alebo chudobnej rodiny.



S bohatými ludmi problém nemám , sám robím všetko preto , aby som sa medzi nich zaradil, samozrejme čestným spôsobom.



Zvyšok sa mi komentovať nechce.
 fotka
azizi  25. 2. 2012 16:18
@weeman Ja len doplním bjecm, že tá časť, kde píšeš o tom, ako by ľudia za seba mali bojovať si dosť odporuje s mojim blogom spred pár rokov, takže bohužiaľ tiež nemôžem s tebou súhlasiť. Jasné, kto na to má (sebavedomie, povahu, silu...), tak nie je šikanovaný. Vôbec to však nie je o hre na chudáčika...

» www.birdz.sk/webka/azizi/blo...
 fotka
weeman  25. 2. 2012 17:23
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h možno som nepochopil, do toho, vysvetli mi to.

K tvojmu vzťahu k bohatým ľudom som sa vyjadril preto, lebo veľa vecí, ktoré uverejňuješ, nesie rovnaký podtón.



@azizi niečo mi hovorí, že aj Ty si bola jedna z ľudí, ktorí poznajú podobné zlo a preto mi prepáč ak som to napísal príliš necitlivo.

Povaha, áno máš pravdu, niekto nemá takú bojovú povahu. Všetko sa ale dá naučiť, keď sa chce. Ja neviem, možno sa na to neviem pozrieť z Tvojho pohľadu, ale ja som tiež býval tichý introvert a slušný chlapček, po ktorom práve preto išli, ale ja som si skákať po hlave nenechal. Nemáš sebavedomie? Tak trénuj. Nemáš silu? Trénuj. Všetko sa dá ovplyvniť. Ty si navyše dievča, keď sa ozveš nič sa Ti nestane. My chalani sme vždy riskovali nakladačku. Svet je plný takýchto hajzlov a nie len na základke. Niektorí si uvedomia, že to čo robili bola obrovská chyba a práve preto, že boli zlí, budú teraz o to viac dobrí, ale mnohí z nich takí ostanú. Túžbu prežiť a postupovať považujem za základný ľudský pud. Veď aj ty v niečo veríš, vieš, že niečo je správne a niečo nie a máš nejakú hrdosť. Prečo neurobíš niečo pre to, čo si myslíš, že je správne?
 fotka
azizi  25. 2. 2012 18:18
@weeman ja myslím, že to s tými ľuďmi z vyšších a nižších vrstiev je už vysvetlené vcelku dostatočne



Tak ja som sa s tým naučila vysporiadať po svojom... Nezapájať sa medzi takých ľudí, prípadne sa tváriť, že mi to až tak nevadí, obrátiť to na srandu... Ale viem, že nie každý to dokáže, udržať si chladnú hlavu.



Urobiť čo je správne je relatívna vec a každý to vníma inak. Ja som napríklad vždy považovala za správne, ak niekomu niekto ubližoval, úprimne sa o tom s ním porozprávať (aj keď nevravím, že to vždy pomáha).
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  25. 2. 2012 18:18
@weeman Nemám dôvod sa voči tvojim špekuláciam obhajovať , je mi to jedno.



Napísal som do blogu , čo som chcel, mal som čas, mal som chuť a napadla ma téma.



Thats all.
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  25. 2. 2012 19:05
@azizi ten blog je super ,práve som ho dočítal



Podla mienky niektorých ludí vlastne ten kto sa nevie brániť môže za to, že sa nevie brániť....



To je velice chybná logika a nikdy by sme na to nemali hladieť takto.
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  25. 2. 2012 19:08
robiť z obete vynníka a tyranov chápať ako niečo normálne... je smutné, že niektorí ludia to takto fakt prezentujú
10 
 fotka
weeman  26. 2. 2012 12:49
@azizi ok, už sa k tomu nebudem vracať

Udržať si chladnú hlavu? Pripadá mi, ako keby bolo podľa Teba zlé im povedať, že je okolo kopa ľudí a že podľa Teba to nie je vtipné a na začiatku ich slušne požiadať aby s tým skončili. Tváriť sa, že Ti to nevadí je dobrá stratégia na nutné prežitie v bande takýchto kreténov, ale Tvoje sebavedomie, hrdosť a osobnosť budú padať ako kameň dole kopcom.



To je od Teba pekné. Som si istý, že musíš byť veľmi dobrý človek, naozaj. Týmto možno zmierniš psychický dopad, ktorý to na daného človeka bude mať, ale problém úplne neodstrániš... Aj to zmiernenie je dosť otázne. V podstate mu znova ukážeš, že je malý chudáčik, ktorý potrebuje pomocnú ruku ostatných a jeho sebavedomie pôjde dole... Navyše, ak sa proti takým kreténom ako vyššie popisuje autor nikto nepostaví, budú to robiť ďalej.



@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h moje špekulácie majú asi rovnakú hodnotu ako tvoj subjektívne skreslený blog. Niečo si uverejnil tak som predpokladal, že si za tým budeš stáť.

Možno som sa nevyjadril dosť jasne, takže znova. Žiadneho tyrana neobhajujem ani nehovorím, že je to správne. Hovorím, že v živote nehrá každý podľa pravidiel, je naivné myslieť si, že áno. Buď budeš naďalej veriť, že svet je ružový a všetci sú dobrí a poctivý a nakoniec zomrieť (či už doslova alebo v prenesenom zmysle), alebo sa vyrovnáš s faktom, že sú na svete aj svine a pripravíš sa na to.



V minulosti sa verilo, že život je dar od Boha. Nebrániť život, keď je ohrozený násilím, znamenalo pohŕdať Božím darom a porušiť zbabelo povinnosti ku svojej komunite.
11 
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  26. 2. 2012 16:44
@weeman aj stojím
12 
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  26. 2. 2012 17:41
@weeman zásadné rozdiely medzi mojou úvahou a tvojimi špekuláciami sú



1.ja píšem o skúsnosti zažitej, o človeku, ktorý existuje



ty špekuluješ na základe akejsi pofidérnej predstavy o mojom postoji k nejakým skupinám ludí (čo sa vôbec nepodobá pravde) len na základe pár mojich blogov a človeka, ktorého si v živote nestretol a nespoznal



2. vec je, že ja v podstate aj ked píšem o niekom konkrétnom, nikoho nemenujem



ty analyzuješ konkrétne mna



Moja úvaja je skreslená subjektívnym dojmom , viac menej na nej je časť pravdy , ten dojem je podložený reálnymi faktami a to je to, čo delí úvahu od špekulácii.



Moja skúsenosť.

Tvoja dedukcia z ničoho.



Tolko k tomu, čo si písal o mojej osobe a teraz k samotnému blogu.



Súdny človek si spraví názor.

Niekto so mnou súhlasí, niekto nie.



Tento blog , tak ako iné blogy a celkovo moje blogové pôsobenie čo sa týka úvah , slúži na vyjadrenie môjho bytia/vnímania/názorov.



....s ktorými niekto súhlasí a niekto nie.



Tvoj odlišný názor na vec mi žily netrhá.

Nebudem ti ho vyvracať.



Ale odmietam akékolvek náznaky toho, že by som si komentovaním faktov + subjektívnych dojmov niečo kompenzoval, alebo by to vypovedalo o mojom vzťahu k nejakej konkrétnej skupine ludí,
13 
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  26. 2. 2012 17:54
Som to moc pekne nenapísal, no nevadí. Ale pochopiť sa dá, čo tým chcem povedať.
14 
 fotka
weeman  1. 3. 2012 13:01
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h nie si jediný, ktorý má osobné skúsenosti, prípadne skúsenosti od najbližších ľudí.

Tvoj vzťah k bohatým ľuďom som len spomenul, nemalo to žiadny vplyv na zvyšok toho, čo som napísal. Ak by si o ňom nepísal ako o bohatom, okrem prvého odseku by som napísal úplne to isté.



Neanalyzujem teba V podstate to bolo adresované tvojmu kamarátovi.

Opakuješ sa, tak sa budem aj ja - tiež mám osobné skúsenosti a vedomosti o konkrétnych prípadoch.

Ale aj keby som nemal, nemalo by to žiadny vplyv na môj názor, či chovanie daného človeka považujem za správne alebo nie.

Stále sa tu točíš okolo toho, že s tým nemám skúsenosť, a že reagujem na základe svojej domnienky o tvojom vzťahu k bohatým, ale o to tu vôbec nejde. Podstata toho čo som chcel povedať ti úplne unikla.



Samozrejme, veď niekedy ľudia nemajú rovnaké názory, keby mali, bola by to nuda nie? Práve preto je možnosť pridávať komentáre a diskutovať. Samozrejme, môžeš sa na to vykašlať, že ti niekto niečo skritizuje, či je to správny postup je na tebe... Podľa môjho skromného názoru, ak sa niekto snaží o konštruktívnu kritiku, mal by si na to buď reagovať a obhájiť svoj názor, alebo priznať, že si sa mýlil. Keď sa nafučíš, a povieš, že nemusíš odpovedať, je to ako keď sa malé decko urazí a nechce si priznať chybu...
15 
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  1. 3. 2012 17:15
@weeman zase hovoríš o mojich pocitoch, ktoré nemám
16 
 fotka
bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h  1. 3. 2012 17:18
Ak chceš otvorenú diskusiu, tak si nabúdúce odpusti osobné narážky nezaložené na pravde.
Napíš svoj komentár