Pred pár dňami som si začal na podnet od Ducha Svätého čítať Jánovo evanjelium, a ako obvykle, oplatilo sa Boha poslúchnuť. Dozvedel som sa veľa nového a porozumel som mnohým veciam, ktorým som predtým nerozumel. Dôvod? Pretože som nebol pripravený na to, aby mi to Ježiš povedal. Je len jediná cesta, ktorou môže človek ísť, keď chce Boha poznať a počuť duchovnými ušami to čo mu hovorí. Cesta je to veľmi jednoduchá a to odstrániť zo svojho života všetko čo človeku bráni žiť pre Boha naplno a rozvíjať s Ním vzťah.

Pri jednom Ježišovom rozhovore s farizejmi bolo Ježišovi z ich strany vyčítané, že Jeho učeníci si pred jedlom neumyli ruky. Ježiš následne vysvetľoval, že nie to, čo do človeka vchádza ho poškvrňuje, ale to čo vychádza z jeho úst – respektíve slová. Ľudia často nerozumejú, prečo kresťanstvo označuje za zlé vulgárne vyjadrovania. A nemyslím len priamo používanie tých najhrubších vulgarizmov, ale jednoducho akýchkoľvek nemiestnych výrazov. Áno, je to neslušné, ale je potrebné si uvedomiť, že nejde len o to, že je to neslušné. To, keď sa človek vulgárne vyjadruje, Boha poburuje a ten, kto sa tak vyjadruje sa len otvára v Ďalšej oblasti svojho života diablovi.

Ježiš povedal, že budeme súdený z každého prázdneho slova, ktoré vyjde z našich úst. Nie je potrebné nejako zvlášť vysvetľovať, že neslušné vyjadrovanie je v tomto zahrnuté. Ale patrí sem niečo viac. Prázdne slovo je každé jedno slovo, ktoré človek povie bez toho, aby bola Božia vôľa povedať to. Je napísané, že máme byť pomalý hovoriť a rýchli počúvať. Inými slovami, nenechať sa strhnúť tým, čo má človek „na jazyku“, kde je záruka, že to čo tak akútne chce povedať je správne??? diablovou veľmi obľúbenou taktikou ako človeka dostať je zaútočiť náhlym pocitom, ktorý človeka ťahá urobiť to, čo je nesprávne.

Dá sa, ako sa hovorí, „zahryznúť si do jazyka“, a párkrát vydržať nepovedať niečo neslušné, ale zmeniť človeka a zbaviť ho takého vyjadrovania sa dokáže len Duch Svätý.

To že je zlé sa neslušne vyjadrovať povie mnoho ľudí, lenže pre tých, ktorí Boha hľadajú a sú naplnení Duchom Svätým, má prikázanie od Boha o nehovorení neslušných slov iný rozmer. Ide o to, že je napísané, že to poškvrňuje Duch Svätého. A Duch Svätý nebude prebývať v niekom, kto Ho poškvrňuje zas a znova! Je ale veľa iných vecí, ktoré ale poškvrňujú človeka a vrhajú ho do hriechu a do neposlušnosti Bohu . Neznášam, keď niekto začne vykladať, že robí to a to, že verí v Boha a pritom si žije svetským spôsobom života.

Je jedna vec, keď človek robí chyby, urobí nejaký hriech, jednoducho preto, že je omylný človek. Keď túži po tom, aby ho Boh menil a vyzná to čo urobil pred Bohom ako hriech a poprosí o očistenie a odpustenie, stane sa mu. Ale je tu oná varianta, ktorú veľmi neznášam. Žiaľ, robí ju veľa ľudí, a žiaľ aj tých, ktorým bolo kázané evanjelium. Je to to, keď človek hreší a obhajuje sa tým, že si chce užiť mladosť a podobné hlúposti. Tí čo majú nejaké vedomosti o Bohu a o tom čo Boh vraví cez svoje Slovo si to ospravedlňujú napríklad tým, že je napísané, že máme stáť v slobode, ktorou nás Kristus oslobodil.

Aj jedno aj druhé je len výhovorka pre svojvôľu, len s malým-veľkým rozdielom, že Boh sa pozerá prísnejšie na to, keď hreší osoba, ktorá je naplnená Duchom Svätým, pretože tá má dokonca možnosť, sa zlej túžby zbaviť. To je jedna vec, a druhá, že si taká osoba nedovolila Duchu Svätému, aby jej Slovo Božie vysvetlil. Nie je možné rozumom chápať to, čo Boh vraví cez svoje Slovo. Áno, je možné pochopiť nejakú časť, verš, ale nie ako kontext! Následkom môže byť už napríklad výhovorka, ktorú som spomenul. Keď sa niekto takto vyhovára a ospravedlňuje si to čo robí a ešte k tomu veršom z Božieho Slova, znamená to len jedno a to že takýto človek je najskôr vlažný pre Boha, a nie zapálený.

Áno, každý robí chyby, ale Boh vždy nejaký čas dáva človeku šancu, aby sa zmenil a dáva mu JASNE najavo, že to čo robí, je zlé. To „jasne“ so zvýraznil preto, lebo je to veľmi dôležité. Boh sa snaží o to, aby Jeho deti žili svätý život bez poškvŕn, ktoré ponúka diabol v tomto svete. Keby človek chcel počuť to, čo mu Boh vraví a zmeniť sa pre Neho, nebránil by sa Slovu od Boha, ktoré ho usvedčuje. Keď raz niekto nechce počúvať, tak nepočúva a najlepšia výhovorka je predsa taká, ktorá dokáže pekne-krásne uchlácholiť na nejaký čas. Takéto chlácholenie človeku vnúka len jeden, a to je diabol – ten totiž pozná dokonale Bibliu, vie ju celú naspamäť. Diabol robí jednu vec už od kedy existuje. Čo je to? Znie to možno zvláštne, ale študuje. Áno, študuje a to ľudí, celú ľudskú rasu. Za Evou neprišiel s neistotou, neprišiel s tým, že si nebol istý, čo zaberie. Nie, išiel na istotu a hriech ponúkol krásne zaobalený, pekne v pozlátku, ktoré vyzerá dobre.

Ako to súvisí s tým čo som napísal o výhovorke vlažných kresťanov? diabol veľmi dobre vie, čo na nich platí a keď je to hoc aj verš z Biblie, veľmi rád ho použije aby človeka dostal. Dôležitá je tiež jedna vec: nikdy, nikdy a naozaj nikdy, diabol nechce dovoliť, aby hriech do ktorého človeka láka vyzeral zle!!! Eve sa tiež zdalo to čo bolo na strome života a bolo to zakázané ako to najúžasnejšie čo sa na strome nachádzalo.

Nedávno som dočítal jednu knihu od veľmi známeho pastora v USA. Jedna myšlienka mi naozaj pomohla porozumieť tomu, prečo je človek schopný zhrešiť, aj keď nechce a vie že je to zlé. Pretože po tom túži a nemusí si to uvedomovať! Pokiaľ človek Bohu nedovolí, aby ho tej túžby zbavil, tak ju na ňu diabol skôr či neskôr naláka. Toto je sloboda, ktorú Kristus prihotovil pre každého, kto Ho prijme za Spasiteľa a Pána. Sloboda od túžob, ktoré ťahajú človeka preč od Boha.

Teraz by som sa už ale chcel vyjadriť na adresu tých, ktorý hrešia a ospravedlňujú si to tým, že si chcú užiť mladosť a podobnými výhovorkami. Ale predtým ešte poviem, že tieto výhovorky len poukazujú na to, že bez ohľadu na to, do akej miery si to uvedomujú, tak sa len snažia nejako upokojiť seba, že to čo robia nie je zlé, len sa snažia povedať sami sebe, že ich túžba je v poriadku. Takúto výhovorky už samozrejme nie je bežné počuť z úst dospelých, ale ľudí mladších 25. Ale dá sa povedať inými slovami a už je aplikovateľná na všetky vekové skupiny: „Ja si chcem užiť a zabávať sa..“.

Toto je jedna obrovská lož, ktorú diabol zabudoval do myslenia ľudí, a to že hriech je zábava. Podarilo sa mu to excelentne, veď študuje ľudí už od počiatku ich existencie. Darí sa mi to tak dobre, že sa mu podarilo vštiepiť do myslí ľudí, že veci ktoré sú v skutočnosti zlé, zlé nie sú a zakryť to rúškom „je to zábava“. Nevravím, že každý je teraz bez svedomia alebo čo, ale že veľké množstvo ľudí hreší a vraví, že je to zábava. Lenže ono to zábava nie.

Fakt, úžasne fascinujúce dívať sa na to, ako niekto kupuje fľaše, aby sa opil, lebo je to zábava. Alebo keď niekto začne vravieť oplzlé vtipy, lebo je to zábava alebo sa začne poflakovať vonku s partiou alebo začne chodiť na diskotéky (je jedno v akom veku, je to hriech!) a podobné veci. Prečo? Kvôli chvíľkovému pocitu? Ani jedná z tých vecí ktorú som tu teraz vymenoval nedáva človeku radosť. Všetko je to len následok hriechu a manifestovanie toho, čo sa v človeku skrýva. Je to len napĺňanie bezbožných túžob, \\\"sranda\\\" na to je, že nemalá čiastka takýchto ľudí vyhlási, že chodí do kostola! No a čo má byť?! Keby sa v kostoloch kázalo skutočné živé Božie Slovo a bol by tam prítomný Boh, nechodili by tam, pretože by ich Jeho prítomnosť usvedčovala!

A následky života v takýchto hriechom nie sú len chvíľkové, nehovoriac o tom, že takí ľudia skončia uvrhnutý do ohnivého jazera. Dnes som čítal v šiestej kapitole Listu Galaťanom, že ten, kto seje telo, bude žať porušenie. V predchádzajúcej kapitole bolo vymenované čo tam patrí, a patrí tam každá z tých vecí, čo som napísal! Ale teraz? Čo je to porušenie? Predtým než poviem, čo je to porušenie, je dôležité spomenúť, kedy na zem prišlo. Prišlo vtedy, keď Adam a Eva neuposlúchli Boha! Porušenie sú všetky \\\"chyby\\\", ktoré sa dejú. Vrátane neúspechu, chorôb, problémov, prekliatí a tak ďalej. Toto všetko zožnú tí, ktorí si \\\"užívajú mladosť\\\" a ďaleko viac - vďaka Bohu ja to nezažívam, tak ani toho veľa vymenovať neviem. Chvála Pánu!

Dobre, popísal som toho už dosť. Pokračovať budem až v ďalšom blogu.
Tam chcem napísať, ako mi Duch Svätý veľmi konkrétne ukázal v Jánovom evanjeliu, ako žiť život v radosti, ako žiť život naplný skutočnou radosťou. A nejedná sa o žiaden pocit, ktorý príde a odíde alebo sa po nejakom popude zmení na hnev a nenávisť, ale skutočná radosť, ktorá vyviera zo života v Bohu! Hallelujah!

 Úvaha
Komentuj
 fotka
biancadetolle  1. 1. 2009 13:04
Otče a koľko máte v skutočnosti rokov?

Prepáč, ale už mám birmovku za sebou a z vlastnej vôle, ale celú bibliu beriem s maximálnou rezervou.
Napíš svoj komentár