Počas minulého roka som ešte musel navštevovať hodiny náboženskej výchovy, keďže sa to počas roka zmeniť nedalo. Nebolo síce nič príjemné počúvať nebiblické učenie, aj keď to bolo len raz týždenne po 45 minút. Teraz si však uvedomujem, že Pán aj s tým mal nejaký zámer, a konkrétne aby mi ukázal priamo čo je na náboženstve zlé, z úst náboženstva samotného.

Na jednej takejto hodine ma veľmi zarazil výrok kaplána, ktorý povedal, že keď sa človek modlí, tak musí buď kľačať alebo stáť a to nie s rukami len tak zvesenými pred sebou, ale pekne spojenými pred sebou. Vedel som už vtedy, aj napriek tomu, že som pre Pána žil ešte len veľmi krátko (aj keď ten môj terajší skoro rok je málo), že náboženstvo tomu čo Boh vraví cez svoje Slovo nechápe, ale toto bolo ako facka. Ono nie len že nechápe, je na míle mimo!

Počas toho roka čo som musel na náboženstvo chodiť som sa dozvedel zopár podobných náboženských nariadení, ktoré ma len utvrdili v tom, že v kostoloch nie je ani maličká troška pravého poznania Boha. Pozor, nevravím, že vôbec nevyzývajú k dobrému. Vedia povedať, nadávať je zlé, nemanželský sex je zlý, ale pochybujem že by mi vedeli odpovedať, o čom je kresťanstvo. Prečo o tom pochybujem? Pretože za ten rok som počul len výzvy: "Rob toto, toto zas nerob,...atď.", ale ani pol slova o tom ako. Pričom odpoveď je taká jednoduchá: vierou! V kostole možno počuť o viere v Boha, ale nie o viere Bohu! Možno počuť o odpustení, ale vôbec nie od skutočnom odpustení, pretože to dáva len Boh a žiaden človek ho dať nemôže ako sa o to na takzvanej spovedi pokúšajú a ešte si to aj obhajujú tým, čo je v Biblii napísané. Obhajujú, veď na to majú právo. Môžu sa aj obhájiť pred ľuďmi, ktorí presne tak ako oni nie sú naplnení Duchom Svätým a cítiť sa v poriadku, ale sú stále v hriechu.

Jasne som vedel a rozumel, že sú všetci náboženskí ľudia mimo, vedel som že nerešpektujú Slovo a vykladajú si ho po svojom, ale jedno ma zarazilo viac ako veľa vecí predtým. Bolo to totiž, keď som si v učebnici náboženstva prečítal, že biskupi a diakoni sa nesmú ženiť. Ale v Božom Slove je doslovne napísané, aby manželky mali! Za tie mesiace som si zvykol na to, že náboženstvo vraví nebiblické lži, ale toto je otvorené a do očí bijúce nehanebné porušenie a ignorovanie toho, čo Boh vraví cez Bibliu!

Toto mi otvorilo oči ešte v jednej oblasti. Vedel som, že drvivá väčšina ľudí, ktorí chodia do kostolov sa nezaujíma o Božiu vôľu, ale robí to ako tradíciu. Niektorí (teda, niektoré ženy), ako som mal tú "česť" aj na vlastné uši počuť a na vlastné oči vidieť, sa tam chodia ukazovať v nových šatách. Ale to nie je všetko. Ešte hlbšie som si vtedy uvedomil, že buď tí, čo si Bibliu aj keď čítajú a chodia do kostola, tak jednoducho musia ignorovať to, čo sa v nej píše, lebo tak do oči bijúci rozpor s Božou vôľou a praxou nemenovanej cirkvi sa jednoducho nedá prehliadnuť. A tiež mi došlo, že tí ľudia, ktorí do kostolov chodia, sa vo väčšine prípadov o Boha zaujímajú ešte menej, ako som si myslel.

Ale vrátim sa k tomu státiu a kľačaniu. Duch Svätý človeka, ktorý sa Ním nechá viesť vždy nejako "uloží", a plus, nič také sa v Biblii nepíše! A dôležité je na tom to, že Biblia je jediná a absolútna autorita, ktorou Boh zjavuje svoju vôľu. Nie je tam jedinej chýbajúcej vety alebo jedinej zbytočnej. Tak som potom zvedavý, aké majú svedomie v cirkvách, ktoré vyhlásia, že: "Áno, Biblia je úplne pravdivá. Veríme všetkému čo sa tam píše!", ale pri tom v pohode napíšu nejaký katechizmus a na hodinách náboženstva učia z neho, podľa neho robia učebnice a jediné čo v ňom je, sú lži, ktoré sú popreplietané medzi pravdy, aby to vyzeralo dôveryhodne. Fakt "krásne" špekulantstvo!

Pričom je to úplne do isté s čím bojoval Ježiš - v časoch, keď tu pôsobil fyzicky, tak v Izraelskom národe boli takzvaný farizeji a zákonníci. A tí tiež špekulovali, dokonca sa Ježiša svojim špekulantstvom snažili podchytiť v reči. Ale ten ich vždy podvrátil, pretože On mal Božiu múdrosť, pričom oni disponovali len rozumovým poznaním Starého zákona. Tiež ako tí dnešní farári, kapláni a podobné ľuďmi vymyslené služobnosti, mali vedomosti, poznanie. Farizeji vedeli veľké časti Starého zákona naspamäť a dnes, keď niekto chce mať nejakú funkciu v systéme náboženstva, tak musí najprv vyštudovať školu.

Chcel by som sa ešte raz vyjadriť k tomu, čo tvrdia o postoji na modlitbe, pretože sa na tom ukazuje v podstate celé náboženstvo! Vyučujú, že takto a takto kľač, stoj, lenže pri tom všetkom sa zabúda na dôležitosť vnútorného postoja človeka. Pokľak má byť len vyjadrením vnútorného postoja človeka, pokory pred Bohom, ale čo človeku pomôže, keď prekľačí hoc každú jednu modlitbu, keď v svojom srdci nemá ani štipku pokory?! Modlitba takého človeka je len pár prázdnych slov.

Napísal som, že sa na tomto ukazuje aj postoj celého náboženstva, a to je fakt. Ale ako sa na tom tento postoj ukazuje? No tým aký dôraz je dávaný na to čo je vidieť, miesto dôrazu na postoj človeka! V Biblii je napísané (Jak 4, verš 10): "Pokorte sa pred Pánom a povýši vás.". Nie je tam napísané: "Kľaknite si pred Pánom a povýši vás.", nie. V celom Novom zákone je jasne kladený dôraz na dôležitosť zmeny človeka, na jeho postoj, nie na to čo koľko robí a ako pri tom "hovorí" jeho telo. Ježiš zákonníctvo a to, že je potrebné niečo opakovane vykonávať zrušil. V Starom zákone je často písané, ako keď niekto robil pokánie z hriechu, tak sa smútočne obliekol, posypal si hlavu popolom. Lenže teraz je to pre nás symbol, že to pokánie nemá byť na oko (ani vtedy nemalo byť, lenže bola doba zákona), ale má byť skutočne od srdca a že ho nemožno brať na ľahkú váhu.

Niekto kto nie je pred Bohom pokorný, nemôže s ním chodiť a žiť pre Neho, pretože sú len dve možnosti, a to byť pokorný a počúvnuť Boha alebo nebyť pokorný a nepočúvnuť Boha. Problémom náboženstva je aj to, že miesto skutočnej pokory, má falošnú pokoru. Mám na to veľmi dobrý príklad, teda niekoľko, ale napíšem len toľko, koľko bude chcieť Ježiš aby som napísal.

Náboženstvo zvykne vyhlasovať veci ako trpenie pre Ježiša, chudobu, že život v tom je od Boha, že o tomto je nehnanie sa za peniazmi a podobne. Lenže to nie je pravda. Človek môže byť chudobný a neskutočne prahnúť po peniazoch, to bolo add 1. Add 2, niečo také ako spájanie chudoby a utrpenia s kresťanstvom je fatálna hlúposť. Je to falošná pokora, ktorú sa diablovi podarilo vtlačiť ľuďom do hlavy. Stretol som sa tiež dokonca s výrokom, že to, keď si poviem, že skončím určite v nebi, tak nemám pokoru pred Bohom. No toto bola ako facka. Vedel som že falošná pokora je, vedel som ako vyzerá, ale toto bolo niečo nové.

Stále je to pre mňa ako studená sprcha ohľadom toho, ako veľmi diabol uspel vo vtlačení falošnej pokory do sŕdc ľudí, ktorí sú súčasťou náboženstva. Boh túži po tom, aby ľudia pre Neho žili, poznávali Ho, mali s Ním svoj osobný vzťah a po smrti boli s Ním v nebi a prežívali Jeho obrovskú, úžasnú a majestátnu prítomnosť a nie aby skončili v pekle! Ježiš pred skoro 2000 rokmi nezomrel preto, aby ľudia skončili v pekle, ale vybojoval im vieru, ktorou On konal Božiu vôľu tu na zemi, aby aj my sme mali možnosť poznať Boha a mať s Ním večný život.

Falošná pokora ukazuje na jednu jedinú vec z ktorej pramení, a to je nepravé poznanie Boha a toho, čo On chce v živote človeka vykonať! Teraz ale na tému pravdivej pokory.

V Biblii sa píše o mužovi, ktorý je označený za najpokornejšieho pod slnkom. Kto to je? Mojžiš predsa! Stačí si pozorne prečítať to čo sa o ňom píše v Starom zákone. On prechádzal veľmi ťažkými skúškami a situáciami, lenže vždy zvíťazil a zažil chvíle, kedy bol Boh mocne oslávený. Lenže nič z toho by sa nebolo stalo, keby on v pokore Boha neposlúchol a to mal na to väčšie "predpoklady" ako mnohí dnes. Prečo? Pretože zažil obrovské zázraky a zjavenia Božej moci a to priamo cez neho konané. Čo z toho vyplýva? Viete si predstaviť, ako sa asi diabol snažil vyburcovať v ňom telesnosť, aby si o sebe začal namýšľať, aký je veľký? diablovi sa to úspešne darí pri ľuďom ktorí sú skutočne úbohí a nemajú sa čím chváliť, lenže tu mohol použiť to, čo Boh v jeho živote urobil a začať mu navrávať, že aký veľký má na tom on podiel, aby nevidel to, že za všetko vďačí Bohu, pretože On ho uspôsobil na konanie zázrakov. A diabol to určite robil Mojžišovi, a to poriadne!!! Lenže Mojžišova pokora pred Bohom bola ďaleko väčšia ako všetky diablove snahy.

Nejde o žiadne náboženské: "Och aký som ja maličký, úbohý, ničotný!", ale o skutočnú pokoru, ktorá si uvedomuje, že človek poslušní Bohu je v Jeho očiach dôstojný, ale zároveň si uvedomuje, že všetko chvála a vďaka patrí Bohu! Podobne sa modlil aj Ježiš, keď povedal. že Jeho je kráľovstvo i moc i sláva naveky. (teda Božie)

Som vďačný Bohu že aj mňa osobne zachránil a vytrhol z robenia náboženstva zo života s Ním. Každý človek to má zakódované v sebe, aby to robil a je len jedna zbraň, ktorou sa tomu dá vyhnúť, a to veriť Bohu viac ako tomu čo diabol vložil do človeka! Hallelujah!

 Úvaha
Komentuj
 fotka
minora  23. 12. 2008 19:20
strasne dlhe ale nakoniec som to precitala cele a moj nazor?

cirkev robila chyby aj v minulosti a robi ich aj teraz.Preto nemozes kvoli jednemu kaplanovi ktori vam povie nieco o postoji pri modlitbe odsudit celu cirkev.A povedat ze klame. ako ked citas na litike nejaku basnicku plnu metafor nevie kazdy presne urcit co tou basnou chcel autor povedat a tak isto si mozu rozny ludia bibliu vysvetlit inak.
 fotka
barsbypridal  23. 12. 2008 19:27
Každý jeden človek si Biblie môže vysvetliť po svojom, ale je len jedno pravdivé vysvetlenie a to z Ducha Svätého. Žiaden človek nie je sám zo seba Biblii rozumieť, len ten kto je naplnený Duchom Svätým ju môže chápať.

Ja neodsudzujem kvôli jednému kaplánovi, ale kvôli učeniu, ktoré tá cirkev hlása, lebo je nebiblické!
 fotka
ohcysp  23. 12. 2008 20:27
no neprecitala som to cele lebo momentalne nemam cas, ALE moj nazor je ze tato cirkev je uuuplne mimo.. ja osobne verím v boha ale myslím si ze nezalezi na tom ci chodim pravidelne do kostola, pravidelne na spoved... na nabozku to je tiez cudne pretoze nam tam vravi o tom aka je interupcia neprijatelna, no ja si myslim ze dievca ktore nechutne znasilnili a ona pri tom otehotnela a je velmi mlada a chce ist na interupciu tak by mala ist....a nikto by ju nemal odsudzovat.. minule sme s abavili o homosexualoch a ja si myslim ze su to normlani ludia ktoryhc pritahuje opacne pohlavie, tak preoc ich cirkev odsudzuje?

a iank stalo sa uz ze isli do kostola punkeri... obleceni boli v dotrhanych satach, je ot ich styl a ludia na cele z fararom ich stade VYHODILI!!! iba kvoli obleceniu!! je to normalne?!? myslim ze nie..
 fotka
barsbypridal  23. 12. 2008 21:48
Tak interupcia je neprijateľná. Za Ježišom prišli farizeji so ženou smilnicou a opýtali sa Ho, či ju môžu ukameňovať za jej hriech. Ježiš im povedal, nech ten ktorý je bez viny, prvý hodí kameňom - všetci odišli. Jedna vec, ktorá tým je vyjadrená je, že nikto nemá právo niekoho odsúdiť na smrť, pretože nevie, čo z človeka bude časom. Obhajcovia interupcie tvrdia, že sa jedná len o zhluk buniek, preto to nie je vražda, lenže Boh cez Bibliu hovorí, že človek je človekom hneď od splodenia. Znásilnenie je hnusné, ale nedáva nikomu právo zobrať život, Boh by aj takú situáciu dokázal obrátiť na dobré. Keby sa toto stalo žene kresťanske a verila by Bohu, On by mocne konal a jej dieťa by aj napriek tomu nebolo nejakým vandrákom, ale Bohom mocne povolaný človek napríklad.

A homosexuáli? V Biblii sa o nich píše jasne. Je to len trest za to, že odvrhli evanjelium. Je to len diablova práca, nič viac. Boh robí zázraky aj v tejto oblasti. Práve dnes som o jednom takom čítal - jedna žena mala za manžela homosexuála a nevedela o tom, po rokoch sa jej priznal, modlila sa za neho a stal sa z neho "klasický" heterosexuál a začal slúžiť Bohu a časom z neho bol pastor.

No a tí punkeri, sú len dve varianty. Prvá je, že ak prišli tí punkeri robiť neporiadok, je normálne že ich vyhodili.

A tá druhá znie, že sa farár a spol dopustili hriechu, lebo oni tam mohli prísť kvôli Bohu.
 fotka
ohcysp  24. 12. 2008 15:27
Ja sa s tebou nechcem hádať ale myslím si že keď nevinnému 15-ročnému dievčaťu spravia decko, tak by ju nikto nemal odsudzovať za to že išla na interupciu.. A kto vraví že homosexuáli nie sú veriaci,???
No a to s tými punkermi, oni tam nešli robiť neporiadok.. Ich vyhodili len za to ako VYZERAJÚ..
 fotka
barsbypridal  24. 12. 2008 15:52
Nikto okrem Boha nie je bez viny, ako je napísané: "Všetci zhrešili a nemajú slávy Božej.". Odsúdiť nie je dobré, jasne je to ukázané na tých farizejoch, ale nemožno zabúdať, že Ježiš nedal nikomu právo zbaviť života! A On bol ďaleko viac ponížený ako ponižuje znásilnenie. Bol v dokonalých nebesiach a aj tak ponížil sa na úroveň ľudí, stal sa na čas menším od anjelov, bili Ho, ponižovali Ho, pľuvali na Neho, zbičovali Ho a robili si z Neho posmech a ukrižovali.

Kto to hovorí? Duch Svätý cez Bibliu. On vie aké je pozadie celej veci. Ako som napísal, jasne sa o nich píše že je to trest za odvrhnutie poznania Boha! Môžu veriť že Boh je, (aj démoni veria, ale sa desia, ako je napísané) ale nemôžu veriť Bohu, čiže poslúchať Ho!

Tak ak ich vyhodili len kvôli tomu ako vyzerajú, tak to bolo zlé.
 fotka
leitho  28. 12. 2008 01:08
Hreším, sem tam sa ožerem jak kokot a sem tam si aj zahúlim. Nie som pokrstený a v kostole som bol iba raz, keď sa vydávala sesternica. Ale zato sa dosť často modlím. Nestojím pri tom ani pri tom neklačím ani nemám spojené ruky dlaňami. Proste si iba predstavujem ako som šťastný a ako sú šťastný ľudia na ktorých mi záleží a je uplne jedno v akej som pri tom polohe. či akurát klačím alebo sedím na hajzli. Dôležité je, že to funguje. A nezabijem tým viac ako 1-2 minutky denne.
Ten kto číta bibliu len preto aby mal v sebe boha, nikdy ho v sebe mať nebude a ten kto sa modlí len preto aby raz šiel do neba nikdy sa tam nedostane.
 fotka
barsbypridal  28. 12. 2008 15:23
@7 Modlitba nie je o predstavovaní si toho, ako je niekto šťastný, ale o rozhovore s Bohom.
To že sa dejú veci za ktoré sa modlíš, neznamená, že ti ich dáva Boh, keďže robíš to čo si napísal a vieš že to je zlé.
 fotka
leitho  28. 12. 2008 17:31
Pre každého je modlitba niečo iné.
10 
 fotka
lobster111  20. 1. 2009 22:12
@ohcysp "myslím si ze nezalezi na tom ci chodim pravidelne do kostola"
Omyl. Prečítaj si Desatoro, kt. vyplýva z Biblie, nie z náboženstva.
"chce ist na interupciu tak by mala ist"
Boh život dal, Boh si ho vezme. V inom prípade je to vražda.
@leitho Si dosť mimo. "Pre každého je modlitba niečo iné." Nie je to pravda.

Inak súhlasím s článkom, a ďakujem za napísanie. Dobrá ráca. Len si mohol trošku viac popísať osobný vzťah s Bohom, i keď je téma o inom.
A náboženstvo je niečo iné ako skutočná cirkev.
Cirkev, kt. založil Ježiš je duchovná, nie táto svetská hierarchia. "Brány pekelné ju nepremôžu." V katolíckej, evanjelickej aj ostatných cirkvách je Satan na dosť vysokých miestach, preto občas zavádza. Neverte všetkému, čím vás kŕmia, no neodsudzujte to. Študujte Bibliu, konzultujte s Bohom, skúmajte.
11 
 fotka
leitho  20. 1. 2009 22:55
@lobster111 ako si dovolíš posudzovať čo je a čo nie je pravda. V tejto otázke nie je nikto oprávnený to posúdiť. Zato že ty si sa na náboženskej výchove učil niečo iné ako píšem, to ešte neznamená že nemám pravdu.
Takým ludom ako ty by náboženstvo vobec nemalo byť predkladané pretože ho chápu iba inštitucionálne čo je dôsledkom tvojej obmedzenosti ktorá je determinovaná tvojim vekom alebo výchovou alebo inými faktormi.
Tak isto ho chápeš exaktne a to je podla mna velka chyba ktora opäť dokazuje tvoju duchovnú nezrelosť.
P.S bohumilým sa nestaneš tým že budeš chodiť do nejakého trápneho kostola. Ak si to myslíš úprimne lutujem tvoju nevedomosť a duchovnú zaostalosť.
12 
 fotka
lobster111  21. 1. 2009 16:07
@leitho Nebuď tr´pny. Naozaj si ma rozosmial.
Bohu sa staneš milým, ak ho budeš poslúchať. Pravdu môže posúdiť každý, cez Božie slovo. Čo je Biblia. Ak popieraš Bibliu, popieraš Ježiša, čiže popieraš Boha. Ak popieraš obsah Biblie (desataro - Budeš sviatočný deň svätiť!)tak popieraš samotným Bohom. Takto sa mu staneš mylím?
Nie som si istý, či máš jasno, kto je tu obmedzený. Ty nie si obmedzený náboženstvom, ale sebou samým. Porozmýšľaj o tom., Nechcem sa hádať. Končím.
13 
 fotka
leitho  21. 1. 2009 17:02
@lobster111 to neni hádanie, iba argumenty. A chalan neviem či si robiš srandu alebo to mysliš važne, ale ak to mysliš važne čo čmáraš, tak boh s tebou
14 
 fotka
lobster111  21. 1. 2009 17:21
Aj s Tebou
Ak dokážeš napísať: "Hreším, sem tam sa ožerem jak kokot a sem tam si aj zahúlim. Nie som pokrstený a v kostole som bol iba raz. Ten kto číta bibliu len preto aby mal v sebe boha, nikdy ho v sebe mať nebude a ten kto sa modlí len preto aby raz šiel do neba nikdy sa tam nedostane."
... tak veľa šŤastia. Budem sa z aTeba modliť.
15 
 fotka
reddwarf55555  21. 1. 2009 18:42
ja v boha neverim a ani nikdy nebudem verit... rovnako ani do kostola nemam v plane chodit...
@lobster111 uz len bibliu by som cital
16 
 fotka
lobster111  21. 1. 2009 18:47
@reddwarf55555 Ja ťa nenútim, iba ľutujem.
17 
 fotka
reddwarf55555  21. 1. 2009 18:49
@lobster11 aj ja teba
18 
 fotka
black_soul  25. 2. 2009 00:45
pravdivy clanok.
Napíš svoj komentár