Po niekoľko dňovej prestávke od písania blogov som tu späť a teraz už definitívne a s istotou vravím, že nasleduje pokračovanie výkladu modlitby, ktorú sa Ježiš modlil. Pred pár dňami, keď som tento blog chcel napísať, sa mi prihodilo niečo takpovediac zaujímavé.

Na začiatku som išiel písať s tým, že viem čo chcem napísať. Veď som mal aj predstavu. Mal som od Boha všetky potrebné vedomosti na to, aby som tento blog napísal. Dal mi pomazanie pre to, aby som rozumel tomu čo sa modlil. Smelo som sa teda pustil do písania. Ale, nejako to nešlo. Povedal som si, že to je možno len diablov útok alebo sa potrebujem len lepšie sústrediť. Tak som sa aj patrične sústredil na činnosť, do ktorej som sa pustil a začal písať. Lenže už po malej chvíli písania som nemal dobrý pocit z toho čo robím. Miatlo ma ale to, že to nebol taký ten známy pocit, ktorý dáva človeku diabol, keď ho chce odradiť od činnosti, ktorú človeku nakázal robiť Boh, nie. Tento pocit bol iný!

Po zopár napísaných odstavcoch som pochopil, v čom bol problém. Predtým než som išiel písať blog som sa išiel modliť a „opýtať“ Boha, či chce, aby som išiel písať hneď alebo to nechať na inokedy. Času som mal dosť, nemal som sa kam ponáhľať, ale aj tak miesto toho aby som čakal na Božiu odpoveď, tak som vykročil z vlastného rozumu.

V momente, kedy som to pochopil, som urobil jednu jedinú vec – zmazal som celý blog,. Pochopil som že som bol mimo Božieho načasovania a že to On pripravil na inú dobu. Zhodami okolností, ktoré Boh pripravil som sa dostal k myšlienke, ktorá veľmi pohla mnou samotným a uvedomil som si, že musím zlepšiť svoj vzťah s Bohom. Duch Svätý ma oslovil cez život veľmi zapáleného Božieho služobníka, Dávida. On bol v Božích očiach nesmierne dôstojný a mal veľkú hodnotu. A ešte niečo, bol to muž podľa Božieho srdca, pretože predtým než musel urobiť akékoľvek veľké rozhodnutie, tak sa pýtal Boha čo má urobiť.

Veľmi ma tým Boh oslovil a uvedomil som si, že každé Božie dieťa vrátane mňa musí robiť každé svoje rozhodnutie s tým, že chce urobiť to, čo chce Boh a Jeho sa pýtať na „cestu“ a nie za potvrdenie si dať svoje vedomosti, aj keď sú od Boha a sami o sebe nie sú zlé. Ja som si vtedy potvrdil to písanie blogu svojimi vedomosťami a už po chvíli bolo vidieť, že mi chýbalo požehnanie a pomazanie od Boha do danej činnosti. Veľmi Mu ďakujem za to, že na mne pracuje a mení môj charakter na taký, ktorý sa páči Jemu. Charakter, ktorý mal Ježiš Kristus! Hallelujah!

Ale teraz už spomínaná Ježišova modlitba. Opäť ju sem skopírujem, aby to bolo pohodlnejšie: Náš Otče, ktorý si v nebesiach, nech sa posvätí Tvoje meno! Nech prijde Tvoje kráľovstvo! Nech sa stane Tvoja vôľa jako v nebi, tak aj na zemi! Daj nám dnes náš každodenný chlieb a odpusť nám naše viny, jako aj my odpúšťame svojím vinníkom a neuvoď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého, lebo Tvoje je kráľovstvo i moc i sláva na veky. Amen.\".

V prvých dvoch blogoch o tejto modlitbe som vysvetlil a rozobral prvé dve vety, ktoré sa Ježiš modlil, teraz je na rade tretia. Ježiš sa modlil, aby sa stala Božia vôľa na zemi tak, ako sa deje na nebi. Aby bolo možné pochopiť, čo Boh na zemi chce urobiť, je teda dôležité si uvedomiť, ako to je v nebi.

Nemám rád predstavu o nebi ako o mieste, kde sa dostane skoro každý a človek si tam len sedí na obláčiku a ako vravia v niektorých kreslených seriáloch „pre dospelých“, že sa tam človek venuje len tomu, čo ho na zemi bavilo. Takáto vízia neba nie je lož, to je megalož!!! Nebesia sú úžasné, sú krajšie ako tie najkrajšie miesta na zemi. Na tejto zemi nie je jediná vec, ktorá by sa svojou krásou približovala kráse toho čo je v nebesiach. Celé nebesia v celej svojej kráse, ktorú si človek nevie predstaviť sú stvorené Bohom, presne tak, ako sú Bohom stvorený anjeli. Lenže anjeli a bytosti ktoré tam prebývajú, nie sú zaujaté tým, čo Boh vytvoril, ale Ním!!! Nebesia sú úžasné a žiaden človek si nie je schopný predstaviť ani len z diaľky ako veľmi, ale ich Stvoriteľ ich ďaleko prevyšuje!

V nebi sa deje Božia vôľa, nie je tam nijakej bytosti alebo človeka, ktorý po ukončení svojho života na zemi, ktorá by Božie vôľu neplnila – nie je tam hriech, a to v nijakej podobe. Celé nebesia vo svojej kráse sú preplnené vykonávaní jednej činnosti, ktorá sa vzťahuje len na jednu osobu. Prebieha tam uctievanie, a to Boha v Jeho celom majestáte, sláve a svätosti. Je úžasné na to myslieť a teším sa každým dňom viac na to, že raz budem hľadieť na Božiu tvár. Aj keď sa mi diabol snaží znepríjemniť niekedy život, či už takým alebo onakým spôsobom, robím čo len môžem aby som sa radoval z toho, že v nebi budem poznávať Boha, Jeho mentalitu, svätosť, lásku, majestát naplno, a nie obmedzený tým, že som v tele. Je o tom napísaný v Biblii jeden verš, ktorý presne o tom hovorí. Žiaľ, už dlho som tú časť Biblie nečítal, takže ho neviem nájsť a google mi tiež tento krát nepomohol, tak budem parafrázovať: „Kým sme v tele, ďaleko sme od Pána.“.

A to je pravda. Boh je svätý a príliš veľkolepí na to, aby človek uzrel Boha a Jeho tvár. Adam a Eva videli Božiu tvár, aj keď boli v tele, lenže na nich nebola chyba , boli dokonalí, pretože predtým než zhrešili hriech ešte nebol na zemi. Tým, že zhrešili, bola otvorená brána porušeniu a každý jeden človek sa hriechom poznačený narodí a vytrhnúť ho z jeho moci môže len Ježiš. O tom písal aj apoštol Pavol v liste Rimanom, 3. kapitole, verše 22-23: „a to spravodlivosť Božia z viery v Ježiša Krista všetkým veriacim; lebo niet rozdielu: 23 Všetci totiž zhrešili a nemajú slávy Božej,“.

Celá pointa toho, za čo sa Ježiš modlil je v tom, že sa vlastne modlil za to, aby ľudia poznávali Boha reálne a mali s Ním vzťah, a nie aby mali nejakú mylnú predstavu o tom, kto je Boh a aký je. Boh nie je taký, ako Ho niektoré väčšinové cirkvi na Slovensku opisujú. Nie je to žiaden neúprosný a nemilosrdný Boh, ktorý nemá zľutovania. Takáto predstava je falošná a zavádzajúca a viedla tých, ktorý sa nechali diablom zviesť k takejto falošnej predstave o Bohu, že urobili modlu z Ježišovej matky a jej začali pripisovať „rolu milosrdenstva“. Ona bola len človek, anjel jej povedal, že našla milosť u Boha, nie že ona bola viac ako ostatný ľudia! Boh tiež nie je nejaký starý dedo s palicou v ruke, ako Ho vykreslili umelci, ktorí Ho tak vykreslili len preto že Ho nepoznali a nie len Jeho nepoznali, ale nemali ani znalosť Biblie. Nikde sa v nej nepíše ako Boh vyzerá!!! A plus, On zakázal robenie akýchkoľvek obrazov a podôb, takže tým sa tento obraz stáva ešte väčšou hlúposťou a lžou, ktorou diabol ešte viac zastrel oči ľuďom, aby nevideli Boha aký naozaj je!!!

Nie je možné mať poznanie Boha, ktoré by sa svojou veľkosťou rovnalo desatine toho, ako Ho budú poznať tí čo s Ním budú na večnosti v nebesiach, ale aj tak je to úžasné. Boh je milujúci a spravodlivý a chce, aby ľudia poznávali Jeho. On ľuďom chce byť Bohom, lenže tí majú stále na výber. Boh je svätý, absolútne svätý a keď Ho ktokoľvek chce poznávať vo svojom živote a byť v Jeho prítomnosti, tak musí zo svojho života odstrániť všetko to, čo ľudia oklamaní diablom označujú za dobré.

Toto je to, za čo sa Ježiš modlil – aby sa na zemi dialo poznávanie Boha, aby s Ním ľudia mali svoj osobný vzťah a nie len nejaké vedomosti. S Bohom je tak veľmi fajn, že sa to nedá opísať a nie ako si niektorí myslia, že s Bohom je nudné žiť! Boh volá k životu v Ňom a k hľadaniu Jeho. Život nie je o hľadaní a hromadení pominuteľných vecí, tie človeka naplniť nemôžu, veď sú sami márnosti. O Ježišovi je napísané, že prišiel na to, aby sme mali život a aby sme hojne mali. Keby platilo, že človek môže žiť zmysel života vtedy, keď je pre neho na prvom mieste napríklad práca, tak by to znamenalo, že Ježiš prišiel zbytočne, veď tak ľudia žili odkedy bol na zemi hriech. Teda, to platí o tých čo Boha nehľadali.

Na prvé miesto si človek môže dať čokoľvek, lenže nikdy to nenahradí to, čo tam má byť, a to je budovanie si vzťahu s Bohom a Jeho poznávanie, pretože to je to, čo človeku dáva naplnenie a nie sa hnanie za vecami, ktoré aj keď často sami o sebe nie sú zlé, ale tým že ich človek vo svojom živote povýši pred Boha, tak sa stávajú modlou. A o modloslužbe sa Boh cez svoje Slovo vyjadruje jasné - kto v nej je, nemá s Ním nič spoločné. Toto som napísal aj na adresu tých, ktorí síce niečo pre Boha robia a môžu mať o princípoch Božieho kráľovstva nejaké správne vedomosti, ale sú len vlažní a aj keď poznajú to, čo je napísané v Biblii o tom, ako Boh konal, tak ale nepoznajú Boha a to čo chce vykonať a prečo vykonal veci, ktoré vykonal.

Na záver by som chcel vyjadriť svoju vďaku Bohu za to, že som dostal od Neho milosť a môžem pre Neho žiť a po ukončení života tu, by s Ním v nebi a poznávať Ho naplno. A tiež za to, že aj keď Ho nie je možné vidieť a poznať ako v nebi, tak ale vierou Ho môžem poznávať už tu na zemi! Hallelujah! Patrí Mu za to veľká chvála a všetka vďaka!

 Úvaha
Komentuj
 fotka
mayo  28. 12. 2008 15:49
Je mi ta luto.
 fotka
pelly  28. 12. 2008 19:11
Ja som naopak veľmi rada, že píšeš tieto blogy.
Napíš svoj komentár