Väčšína z Vás si spojenie Microsoftu so slovom zadarmo nedokáže ani len predstaviť. Do uvedenia Windows 7 RC, som si to veru nevedel predstaviť ani ja. V poslednom období však Microsoft čoraz viac prekvapuje verejnosť, tak ako mňa prekvapil zas a znova pred pár dňami.

V škole na ktorej študujem nám vytvorili LIVE účty, kde nám budu posielať rôzne novinky, informácie atď. Email je v tvare meno.priezvisko@ukf.studentlive.sk. Preto som len tak zo srandy “hodil” do prehliadača www.stundentlive.sk a zobrazila sa mi relativne otrepaná stránka s otrepaným designom, ktorý používa pár blogerov, s kávou, ceruzkami, zošitmi a inými študentskými potrebami. Veď posúdte sami.

Hneď po načítaní stránky mi však oči padli na cédečko s nápisom “Software zadarmo“. Microsoft a niečo zadarmo? Nič som si od toho nesľuboval, v podstate som čakal len nejaké trial verzie, či niečo na štýl net frameworkou, či directX. Po kliknutí na cd mi však padla sánka.

Visual studio 2005, 2008 samozrejme proffesional edition, Microsoft SQL server, či dokonca Windows Server 2003 a 2008. Toto predsa nemôže byť zadarmo. Či?

Kliknutim na Windows 2008 a následným potvrdením, že som študent som sa však presvedčil, že slová Microsoft, zadarmo a legálne sa môžu bez hanby spájať dohromady.

Ako na to?
Postup je veľmi jednoduchý. V doľnej časti stránky len klikneme na veľké ružové tlačítko GO a postupujeme podľa inštrukcii.


Po kliknutí na GO nás to presmeruje na stránku Microsoftu, kde sa prihlásime so svojim Windows LIVE ID. Ak ho nemáme, tak si vytvoríme. Podmienkou vôbec nie je mať LIVE ID ktoré nám vytvorí škola. Ak sme sa úspešne prihlásili, hodí nás to späť na pôvodnú stránku.

Tu si nájdeme krajinu v ktorej študujeme (ozaj nespomenul som, že je to len pre študentov? ) a buď sa nám v ďalšej ponuke zobrazí naša škola, alebo si zvolíme možnosť vyplnenia ISIC čísla. Ja som volil tu druhú možnosť.


V predposlednom kroku, už len vyplníme číslo ISICu, ktoré sa zvyčajne nachádza pod fotkou a je v nasledovnom tvare S000123456789A. Ak vám pri zadaní čísla vypíše chybu, riadte sa inštrukciami nižšie, t.j. treba zadat číslo bez posledného znaku. V našom prípade teda S000123456789 (bez písmena A). Verifikácia, že sme študenti je hotová, môžme sa pustiť do stahovania.


Na výber je pri väčšine softwaru (platí hlavne pre ten s označením 2008) zatiaľ len niekoľko jazykov, bohužial slovenčina a ani čeština medzi nimi nie sú. Necháme teda angličtinu, klikneme na download tlačitko - je úplne jedno ktoré – a ťaháme.

Na prehliadači Safari, mi fungoval len druhý download (cez web browser). Teraz už mám znova Google Chrome a na ňom síce fungoval aj prvý, ale nespustil sa v custom Download Managery, ale len v tom zabudovanom (čo je rovnaká funkcionalita ako v prvom prípade).

Cez Get Key tlačítko prirodzene získame seriové číslo. Toto sa viaže len na ISIC, takže je úplne jedno koľko LIVE účtov si verifikujete, stále dostanete len jedno sériove číslo.

pozri čánok aj s fotkami

 Je to možné?
Komentuj
Napíš svoj komentár