Niektorí ľudia dokážu čítať reč tela rovnako prirodzene ako otvorenú knihu a pritom si to vôbec nemusia uvedomovať. To, že vedia odhadnúť náladu či myšlienky iných ľudí, môžu považovať za svoj šiesty zmysel či čítanie myšlienok. Pravdou však je, že reč ľudského tela niekedy prezradí viac ako všetky slová.

Kto vie čítať reč tela najlepšie?
Reč tela dokážu najlepšie čítať ženy – matky. Túto výhodu majú práve vďaka deťom, s ktorými musia v prvých rokoch dieťaťa komunikovať len rečou tela. Touto skúsenosťou získajú cit pre gestá.
Ďalšími dobrými čitateľmi sú napríklad psychológovia, psychiatri či kriminalisti.

Kto využíva túto reč najviac?
Sú dve skupiny ľudí, ktoré využívajú reč ľudského tela viac ako ostatné. Do jednej skupiny patria mímovia, ktorý sa rečou svojho tela živia. Do druhej skupiny patria deti. Deti majú vo svojej nevinnosti najvýraznejšiu reč tela, ktorá sa postupne dospievaním mení a pri starnutí je už veľmi ťažko čitateľná.

Keď malé dieťa klame zakryje si rukou ústa, keď nechce počuť výčitky zakryje si uši. Tieto gestá nám v dospelosti ostávajú aj keď sú menej výrazné. Pri klamaní vyletí zlému klamárovi ruka nahor k ústam, ale namiesto detského zakrytia úst sa napríklad poškrabe na nose alebo pri perách. Pri výčitkách si dospelí namiesto zakrytia uší poškrabú ucho.

Čo vravia naše ruky a nohy ?
Predstavte si, že stojíte na zastávke autobusu a rozprávate sa so známym. Všimli ste si čo robí s rukami a nohami ? Je jasné, že ak prestupuje z miesta na miesto je mu buď zima alebo mu treba cikať. Kam však smerujú jeho nohy ? Ak špička jeho topánky mieri smerom k vám, môžte byť spokojný, pretože ste dotyčnému sympatický.

Presuňme sa ale zo zastávky autobusu napríklad do nejakej miestnosti, kde pokojne so známym diskutujete. Máte pocit, že vás akosi nepočúva ? Pozrite sa mu na nohy. Ak ich má nasmerované k východu, najradšej by ušiel preč. Nohy ukazujú cestu, kam by šiel človek najradšej – či už k vám alebo od vás.

Ruky, ktoré sú bližšie zornému poľu pozorovateľa, tiež dokážu veľa povedať. Ak vám niekto niečo vraví a má pri tom otvorené dlane, svedčí to o jeho čestnosti. Ak si jednou rukou drží ukazovák druhej, znamená to, človek hľadá istotu a stratenú oporu. Ruky vo vreckách naznačujú dobrú bariéru, kedy si človek nenechá pozerať do karát a teda jeho postoj môže byť rovnako negatívny ako aj pozitívny.
Ak sú ruky vo vreckách ale palce von, znamená to zvýšené sebavedomie. Cez palec sa prejavuje sila osobnosti a sebaistota. Kto naťahuje palec, tomu stúpa sebavedomie.

Dôležité
Pri čítaní reči ľudského tela, je veľmi dôležité čítať všetky gestá. Je to ako pri čítaní knihy. Ak si prečítate z vety len jedno alebo dve slová, veta môže vyznieť úplne inak ako keď si ju prečítate celú. Pretože slovo vytrhnuté z kontextu má rozličné významy, rovnako ako má rozličné významy jedno gesto, keď ho vytrhneme z choreografie ostatných gest.


Pikošky na záver
Ak sa škrabeme za uchom, máme pochybnosti. Ak sa škrabeme na hrade, rozmýšľame. Zaujímavé však je, že sa takmer vždy škrabeme päťkrát.
Ženy a muži si obliekajú kabáty či svetre za rovnakým účelom, ale rozhodne si ich neobliekajú rovnako. Žena dá ako prvú do svetra či kabáta ľavú ruky, kým muži uprednostňujú pravú.

 Návod
Komentuj
 fotka
orfea2  23. 9. 2009 13:52
k šiestemu odstavcu:

čo ak by dotyčný sedel chrbtom k dverám? ako by teoreticky mal mať nohy, keď mu tam nie je príjemne a ťahá ho to preč?
 fotka
arcoiris  23. 9. 2009 19:31
hmm dobra otázka možno smerom k oknu - ak chce z neho vyskočiť =D

no a ak nohy nesmerujú k oknu tak si treba všímať jeho celkový postoj - ak ma prekrížené ruky aj nohy to neveští nič dobré - prekríženými rukami si človek vytvára bariéru /akoby chránil srdce/ a rovnakú bariéru tvoria aj prekrížené nohy /akoby si človek chránil genitálie/... samozrejme ak má dotyčný prekrížené iba nohy nemusí to znamenať obranný postoj...

tiež by mohlo zavážiť to ako sedí, či sa nakláňa k niekomu oproti komu sedí, alebo sa práveže odťahuje preč...
 fotka
antifunebracka  11. 2. 2013 00:21
@orfea2 zabudla ta tagnut
Napíš svoj komentár