Fialky väčšina z nás pozná ako malé, krásne voňajúce kvietky rastúce na lúkach a v riedkych lesoch. Mnohým však nie sú známe ich liečivé účinky.

Čím sú fialky tmavšie, tým je ich vôňa prenikavejšia a čím viac je ich vôňa prenikavejšia tým sú zdravšie. Fialka patrí medzi naše najstaršie liečivé rastliny. Túto liečivú rastlinku si môžme kúpiť v lekárni, poprípade nazbierať v lese alebo na lúkach. Odtrhávame iba nadzemnú časť, čo však platí iba v prípade, ak fialka nie je pestovaný okrasný druh. V tom prípade ju nezbierame vôbec.

Fialky môžete použiť na tíšenie a zastavovanie kašľa, taktiež lieči čierny kašeľ a záduch, uvoľňuje a rozpúšťa hlieny, upokojuje dýchacie orgány, pomáha pri zachrípnutí či chrípke. Pri týchto ochoreniach pijeme teplý fialkový čaj s medom.

Vonkajším použitím fialky voňavej si môžete vyliečiť kožné choroby a vtieranie tinktúry do pokožky je blahodarné pri zápaloch svalstva či reume.

Aj napriek tomu, že fialky nemajú nepriaznivé účinky v normálnom množstve, treba si dávať pozor na predávkovanie, pretože vyvoláva vracanie.


Zdroj : Babkine bylinky, Aurélia Dugasová a Dionýz Dugas

 Návod
Komentuj
 fotka
antifunebracka  24. 9. 2012 12:25
jeej fialky! a fialkovy caj znie zaujimavo. skoda ze uz nemam chripku, by som skusil hned
Napíš svoj komentár