Dýchanie je pre zachovanie nášho života samozrejme veľmi dôležité. Prináša do tela kyslík a vynáša z neho oxid uhličitý a ďalšie látky. Človek je zvyknutý na to, že dýcha plúcami, automaticky, pretože za dýchanie zodpovedá reflex, ktorý nemusíme v
bežnom živote kontrolovať. Toto dýchanie je podvedomé, reflexné. Mág a mystik však potrebuje dostať pod kontrolu aj tento aspekt svojho tela a podriadiť ho svojmu zámeru. Okrem dýchania pľúcami existuje ešte aj dýchanie kožou. Naša koža, to je najväčší orgán nášho tela. Fyziologické dýchanie sa uskutočňuje na povrchu kože, je to bezprostredná výmena plynov medzi kožou a vonkajškom. Mág však vie ovládnuť aj tento proces a prispôsobiť si ho do svojej služby. Dýchanie a dych významne ovplyvňuje našu silu, sústredenie a meditáciu. Za normálnych okolností vdychujeme a vydychujeme nosom a hĺbka nádychu a výdychu nie je veľmi veľká, nenadychujeme sa a nevydychujeme na doraz. V meditácii je však potrebné s dychom pracovať. Mág si môže kvalitu vzduchu ktorý vdychuje upraviť silou myšlienky. Je to tzv. impregnácia vzduchu. Vdychovanie vzduchu impregnovaného určitou ideou a jeho ďalšie "spracovanie" v tele a vedomí mága sa nazýva "vedomé dýchanie". Rýchlosť a hĺbka vdychovania a vydychovania má vplyv na meditáciu. Pomáha k sústredeniu, navodzuje potrebné stavy alebo ruší nežiadúce, môže slúžiť ako odpočítavadlo alebo ako médium ku ponoreniu do hĺbky. Experimentátor si určite nájde ďalšie použitie.Pri meditácii používame tri základné druhy dýchania.

PRÍPRAVNÉ :

Používame ho pri začiatku meditácie. Slúži na vyrovnanie dychu, jeho pravidelnosť, prehĺbenie a navodenie prvotnej koncentrácie na meditáciu. Vykonávame ho nasledovne: Po zaujatí meditačnej polohy pomaly vdýchneme nosom. Vdych musí byť pravidelný a plný. To znamená až do stavu, keď máme pocit, že to už ďalej nejde. Trvá cca 10 sekúnd. Pri dosiahnutí vrcholu krátku chvíľu (2 sekundy) počkáme - zastavíme dych, potom krátko vtiahneme akoby ešte o trochu viacej vzduchu (kulminačná pauza) a rýchlejšie vydýchneme cez ústa až na doraz. Opäť kratučká pauza a krátke "dovydýchnutie" a cyklus opakujeme. Jediné na čo sa sústredíme, je prúdenie vzduchu v tele a pravidelnosť. Opakujeme cca 10 krát pri plnom sústredení. Ak neskôr zvládneme impregnáciu, tak prvých päť cyklov môže byť prípravných a druhých päť môže slúžiť na impregnovanie vzduchu.

KONCENTRAČNÉ :

Používame ho na dosiahnutie koncentrácie a odpútanie sa od vonkajších podnetov. Tu prichádza aj možné použitie impregnovaného vzduchu. Rozdiel oproti predchádzajúcemu je v tom, že zmiernime hĺbku nádychu a výdychu a vynecháme kulminačné pauzy. Vydychovanie robíme cez nos. Opäť zostávame v sústredení na dych a započúvame sa hlbšie do tela. V tomto štádiu by sme mali započuť biť svoje srdce a cítiť tok krvi v žilách. Táto fáza môže slúžiť aj na odpočítavanie. Pozvoľna však odpútavame pozornosť od dychu a začíname sa sústreďovať na predmet meditácie. Dĺžka je individuálna.

MEDITAČNÉ :

Toto dýchanie nastupuje už v samotnej meditácii, keď je naša myseľ odpútaná od tela. Ak sa poctivo naučíme techniku dýchania na vstupe, potom sa toto dýchanie ešte viacej zjemní, bude vyvážené a pravidelné a bude citlivo reagovať na potrebu tela ako fyzického, tak aj astrálneho. Bude s ním komunikovať bez toho, aby sme pociťovali nedostatok kyslíku alebo látky ktorou sme vzduch impregnovali. Perióda a hĺbka sa bude automaticky meniť podľa stupňa uvoľnenia alebo tranzu. Pri hlbokom uvoľnení môže zostať aj v perióde jeden výdych a nádych na 30 sekúnd, alebo zostať tak jemný, akoby ste ani nedýchali. V tomto štádiu je možné vypnúť reflex dýchania a dostať sa tak na hranicu klinickej smrti. Dôrazne však pred takýmito experimentami varujem!

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár