Ako sa mas?
Uplne normalna otazka.Dnes som sa tak nad tym zamyslela.Pocujete ju vzdy,ked sa s niekym stretnete.Ale zaujima tych ludi,ako sa skutocne mate??? Nemyslim.Je to iba nepodstatna fraza-ked nemam co povedat,mlcim.Aspon tym neobtazujem okolie CAsto stretavam ludi,ktorych som davno nevidela-popripade si ani nepamatam(neprijemne,ale co uz),kto to je a kazdy sa ma opyta,ako sa mam.Jedina odpoved, ktoru cakaju, je "dobre". Lebo ich v skutocnosti vobec ale vobec nezaujima aka je realita.Ja mam mometalne,dajme tomu, hekticke obdobie a vedela by som siahodlho rozpravat o tom,ako sa mam-popripade nemam,ale naco?Staci sa na cloveka pozriet a hned viete,ze je zbytocne zacat o niecom konkretnom rozpravat.Potom nastane dlhe ticho a zacnete sa rozpravat o pocasi.Mimochodom,dalsia nepodstatna tema, ktora nikoho nezaujima-kazdy predsa vie,ake je pocasie.
Podobna otazka je "Co nove ?"
Co mam nove? Nic. A preco? Lebo cely den beham ako splasena fredka.Rano skola.Co tam je nove? NIC. Stale stoji,stale mam e zapocty a skusky a stale od nas nieco nepodstatne chcu.POtom bezim do jednej robotky na to do druhej-to uz netusim,ako sa volam popripade aky je den.Co je tam nove? NIC. Ked sa konecne dokotim(pridem) domov,mam vsetkeho akurat tak dost a to aby som sa este ucila do skoly a popripade zabavila svoje drahe male stena(to je najkrasia cast dna-skoda,ze taka kratka).Co nove? NIC. Byt stale mame,nastastie aj jest,co sa ucim v skole,nikoho nezaujima(a ked,tak len aby sa aj dotycny mohol postazovat)a opakovane kusky draheho stenata o chvilu omrzia.To uz pocujete iba unudene "uhm" a viete si domysliet,co si dotycny mysli.Nieco ako "zase pes?!"Dasli den sa opakuje to iste!!! Je sice pravda,ze clovek mozno aj zazije nejake zaujimave veci,o ktorych by sa dalo hovorit,ale kedze ma vsetkeho dost,radsej povie,ze nema nic nove.Je jasne,ze reakcia toho,kto polozi tuto skvostnu otazku,je rozpacita.Urcite cakal nejake fantasticke pikosky,popripade dalsie zaujimave kecy,ktore by mohol rozsirit po okoli,ale... bohuzial. A tak, nebolo by logickejsie,neklast taketo typy otazok?! Ved predsa ked niekto ma nieco nove a chce to oznamit okoliu,povie to aj sam,nemam pravdu?

 Blog
Komentuj
 fotka
zemina  10. 12. 2006 18:13
Teoreticky hej..ale niekedy aj s tychto nepodstatnych otazok sa da rozvit dobra tema..
 fotka
mat-ko  10. 12. 2006 20:48
Beries to dost negativne, ja si nemyslim, ze je to vsetko take zle asi som privelky optimista naivak, ale ked sa niekoho pytam, ako sa ma, skutocne ma to zaujima, co ma nove, rovnako a vacsina ludi mi skutocne na otazku odpovie a je o com rozpravat podstatnu cast ludskej komunikacie tvoria drby, teda historky o tom, co sa komu stalo, kto s kym co a kto komu nieco.. Myslim, ze otazka 'co nove, ako sa mas' na Slovensku nie je stale cliche, a je pekne, ze sa ludia zaujimaju... Velmi dobre vidno tento fakt napriklad, ak sa porovnavame s Francuzmi. Ti maju formulku ako sa mas 'ca va?' (a podobne) naozaj len ako formulku pozdravu a vacsina ludi ani necaka, ze odpovies, ze sa mas fajn, super alebo na figu Bezna odpoved je 'ca va', teda.. absolutne straca ulohu, aku ma u nas, teda nejakeho zaujmu o druheho.. ( nic proti frantikom, boze chran )



Ale neber si to tak, viem kam si tym mierila Niektori povedia ako, co maju nove, a ked sa nahodou nemaju tak super, proste sa to zahovori, nemusime predsa vzdy viest depresivne temy vyplakavacky, ked po pol roku niekoho stretneme vlastne zase trepem myslim, ze to, co je cliche v nasej konverzacii zavisi najma od toho, ako to citi konkretny 'recnik' - ci ho to zaujima alebo nie. A vo vseobecnosti sa pyta na veci, co ho zaujimaju Tot moj skromny nazor/komentar



Vela stastia na zapocty a skusky papa
 fotka
jeseter  10. 12. 2006 22:26
hej tuna je uz len rozdiel ci s clovekom ktoreho sa to spytas/ktory sa ta to spyta,tak ci si s dotycnym rozumies.....ak sa ho to spytas a povie ti dobre,tak to je nanic,to zu debata skoncila,preto mam radsej komunikativnejsich ludi a ti co nejsu komunikativni tak s nimi aspon snazim udrazt jednu temu
Napíš svoj komentár