Nedávno som si kúpila nové topánky. Boli drahé na môj pomer a to si v skutočnosti nekupujem „lacné“ veci. Tieto topánky sú však ortopedické zdravotné, so skvelou zárukou. Myslela som si, že pri práci ma nebudú tak veľmi bolieť nohy. Ale predsa, nič nie je lepšie. Nohy ma bolia stále rovnako. Potom som nad tým všetkým premýšľala. Je jedno či by ma stáli hoci aj tritisíc eur, nebude to proste topánkami bude to tým, že jednoducho veľa pracujem.

Občas mi to naháňa strach. To všetko. Človek sa stále naháňa za niečim, za svojimi snami, predstavami a pritom si ani nevšíma, akú cenu za to platí. Celý život je len o investíciách energie. Energia je stála, len ju môžeme premeniť na inú podobu. Je otázne v akej forme ju dostaneme spať a či vôbec sa vráti.

„Nemám“ rada rozprávky od Andersena. Väčšina sa končí tak smutne. Ukazujú ľudskú naivitu. Ľudskú dôveru a vieru. Postavy, ktoré sa ženú za tým, čo je pre nich v jednom momente tak náhle dôležité. Jedna z najsmutnejších je rozprávka Dievčatko so zápalkami. Rozprávka pre dospelé deti. Tak krutá.

Je zaujímavé ako časom si ľudia pretvárajú konce príbehov podľa svojho. Malá morská panna sa nerozplynie v oceáne, ale nakoniec bude šťastná. Lež v skutočnom príbehu (života) sa premení v morskú penu. Obetovala svoj život za niečo, v čo verila. Presne tak ako to robia mnohí z nás. Lenže o takéto tragédie nikto nestojí, je lepšie si upraviť koniec. Ako by to vyzeralo, keby sme zistili, že mnoho našich snov sa aj tak rozplynie len v penu.

Uvažujem, aké je to všetko bláznivé. Aké povrchné priority si dokážu ľudia postaviť, aby schodík, po schodíku, dosiahli tú najvyššiu. A potom od znova. Ako ľudia zabúdajú byť ľudskými, predsa to najprirodzenejšie, čo by malo byť v našich životoch. Chýba nám rešpekt pred životom samím.

V jednom mal Andersen pravdu. To, že sa my obetujeme neznamená, že sa obetujú pre nás aj iný. Ale tak je to v tom celom zvláštnom kruhu. Bez slov nám nikto už nerozumie. Ľudia už nerozprávajú tvárou, alebo gestami, zamrzlo to všetko, niekde v obehu celého tohto kolotoču. Preto už ani nedokážu čítať pomedzi riadky, nedokážu prečítať z tváre, nedokážu priať tie malé zázraky každého dňa tak, ako by si tieto veci zaslúžili.

Všetko sa stalo akousi raritou, samozrejmosťou. Ľudia prichádzajú a odchádzajú a my s tým nič nespravíme. Môžeme kričať hluchým ušiam, môžeme mávať slepým očiam, len koľko bolestivého prekvapenia nás to opäť bude stáť, žiadna odpoveď, ktorá by dokázala zaplniť naše očakávania, to prázdne miesto v srdci.

Cínový vojačik. „Vždy napred, napred, bojovník,
až do náručia smrti! „

 Blog
Komentuj
 fotka
frano  16. 2. 2013 08:33
pekne,len neviem ci sa tu stazujes alebo nam davas kazen-lebo davat kazen ze sa zenieme za zbytocnymi vecami a byt ochotna dat mesacny plat za kabelku od Prady mi moc nejde dokopy...
 fotka
goodk  16. 2. 2013 11:32
Morská panna v originálnom príbehu nebola ani panna. Pôvodne sa to volalo morská prostitútka
 fotka
alroune  16. 2. 2013 11:53
@frano to je uvaha ziadna kazen
 fotka
alroune  16. 2. 2013 12:16
@goodk paranoje paranoje to mas z toho ze pozeras vela cinskeho porna
 fotka
johnysheek  16. 2. 2013 22:30
a prave pre to, co pises nedokazem pochopit ludi, co si tukaju po hlave (aka myslia svoje), ked zistia ze som veriaci..



btw: ak aj nohy bolia rovnako.. tak zdravotne su predsa len lepsie ako bezne.. minimalne preto, ze na tvoju nohu posobia rovnako..

((predsa len nemozes cakat, ze po X hodinach v stoji a chodeni ta nohy nebudu boliet )
 fotka
goodk  17. 2. 2013 13:56


 fotka
alroune  17. 2. 2013 14:00
@goodk nesnaz je to zbytocne nikdy to nebudem pozerat
 fotka
goodk  17. 2. 2013 14:01
budes to dostavat do kazdeho svojho blogu ako koment az kym si to nepozries
 fotka
alroune  17. 2. 2013 14:06
@goodk a ja ta udam za psychicky teror
10 
 fotka
etelnair  19. 2. 2013 02:23
„Nemám“ rada rozprávky od Andersena.



vysvetli mi prosim ta toto pouzitie uvodzoviek
Napíš svoj komentár