Na birdzi som nebol snáď od začiatku mája. Nebolo to ani tak mojou lenivosťou, či tým, že som zabudol heslo, ale skôr neochotou si s kýmkoľvek vymienať na čokoľvek názory a odhaľovať niečo zo svojich skúsenosťami nemenných postojov. A jeden ten skúsenosťami nemenný postoj zostáva nemenný i po ďalších mesiacoch - aby som zbytočne neplýtval vašimi očami a chuťou do čítania, napíšem to jednoducho a stručne - vzťahy sú podľa mňa nevyhnutné zlo. Niektorí z vás, romanticky zmýšľajúcich, budete isto vehementne protestovať, minimálne vo vnútri, a tí, ktorí so mnou budete súhlasiť budete viac menej dúfať, že toto ono vehementné zlo časom sami pocítite na vlastnej koži. Vo svojej slobodomyšlienkarskej teórii som dospel do štádia, v ktorom sa nad zmysluplnosťou vzťahov pozerám z úplne iného pohľadu než tomu bolo, povedzme pred rokom či dvoma. Možno budem znieť ako starý zronený a odkopnutý chlap (úprimne, vyplýva to z fotky?), ale buďme aspoň na chvíľu úprimní. Čo vzťah prináša?

Na úvod samozrejme, je to bez debaty sex (pre mladšie ročníky pripomínam, sex praktikujte, až keď veríte, že vás ten druhý miluje!), neskôr dochádza k ochabovaniu sexuálneho života a do spoločného života muža a ženy sa viac a viac dostáva stereotyp. Nakoniec sa o tri či štyri roky (z vlastnej skúsenosti zatiaľ nehovorím) zobudíte ráno vedľa svojho partnera (vy ženy) a poviete si, že ste zabili tri roky prakticky ničím. A vy muži, si uvedomíte, že na masturbáciu ste vlastne zostal zas sám a zostal vám už len internet, keďže s vašou partnerkou to je s erotikou dosť na vážkach. Pokiaľ dospeje do štádia, v ktorom sa budete sám seba pýtať, že ako by ste s časom naložili, ak by ste žiadny vzťah nemali, ste na najlepšej ceste ku samostatnosti.

Čím ďalej mám pocit, že ľudia sa hrnú do vzťahov hlavne z troch zásadných príčin: strach zo samoty, potreba ísť s dobou a potreba sa pripraviť na manželstvo. V prvom prípade je strach rovnako iracionálny ako dôvod ako ho riešia, človek je tak osamelý, ako si to sám dovolí pripustiť. Pokiaľ máte dostatok priateľov a záľub, o slovo "nuda" nezakopnete. Potreba ísť s dobou je tiež (aspoň podľa mňa) obľúbený dôvod. "Ty ešte nemáš frajera?" či v trochu neslušnejšom, ale o to obľúbenejšom poňatí "Kde máš nabíjača" sú občas natoľko frustrujúce otázky, že človek si želá, nech čím skôr dakoho nájde. A bod 3, každý sa chce pochopiteľne pripraviť na manželstvo, ktorého predstupňom sú tieto kvázi-celoživotné vzťahy, o ktorých celoživotnosti obvzlášť ženy radi hovoria. Frázy "ja s ním chcem byť do konca života" a "ja už nič iné nechcem" majú poväčšinou platnosť do prvej väčšej hádky. A aby som nezabudol, bod štyri ZÚFALSTVO, to je ten najlepší "dohadzovač". Platí to pri oboch pohlaviach - muž či žena zvoľnia zo svojich nárokov a prijmú menšie dobro pred žiadnym dobrom, náhodný sex pred osamelou masturbáciou doma.

Čo z týchto všetkých riadkov vyplýva? Za prvé moja vlastná frustrácia (ktorú samozrejme popieram) a tiež to, že láska a vzťahy sú niečo nesmierne preceňované, do čoho sa ľudia vrhajú bez toho, aby si boli vedomí následkou. Romantici budú argumentovať, že láska je predsa iracionálna, ale radšej si vyberiem (i)racionalitu neviazaných známostí, než iracionalitu vzťahov. V konečnom dôsledku, akoby možno povedal Woody Allen, ide len o sex. Vzťahy na ňom padajú a naopak vznikajú. Človek po ňom túži a je pre neho ochotný sa zaviazať sa kvôli nemu vzťahom. Možno mi dnes niektorí mladší neporozumejú, ale pravda sa skrýva kdesi v tom jednoduchom slove. Dám vám jednu otázku, keď (ženy/muži) vidíte po ulici ísť príťažlivú osobu opačného pohlavia, čo si predstavíte? Ako vás tá osoba drží v náručí alebo to, ako správni "frajeri" idete ruku v ruke mestom, či idete spolu na výlet na Sandberg? Rozmýšľajte a ja zatiaľ idem rozmýšľať, čo som to zatiaľ napísal. Diskusii sa nebránim, veď o ňu by v prípade týchto vecí malo v prvom rade ísť.

 Blog
Komentuj
 fotka
adulicek01  4. 9. 2011 18:08
U mna je to hlavne o tom, citit sa milovana - tym padom, mat sa o koho opriet, mat sa na koho spolahnut pri rieseni tych beznych trapnych problemov. Zacalo to vlastne sexom, ale po vyse rocnom spolocnom byvani, o zobudzani sa vedla seba, to zdaleka o tom sexe neni.



Este si asi nestretol tu pravu
 fotka
vanellus  4. 9. 2011 18:39
Tvoje 3 najčastejšie dôvody neuznávam....a pridávam vlastný:

Milujem ženy, viem si vybrať sám a bez ohľadu na spoločenský nátlak a viem si užiť tie pocity medzi nami.



Ale z poslednou myšlienkou 100% súhlasím. Vzťah naozaj začína aj väčšinou končí pri sexe. Je to to najsilnejšie "lepidlo" dvoch ludí.



A rada tebe....Ano, nezáväznosť je super. Ale ty k nej máš aj prídavok- uzavretosť a to už je sakra zle.
 fotka
mardzi93  4. 9. 2011 21:45
S tým blogom som sa moc nestotožnila, ale fest sa mi páčil štýl tvojho písania

A potrebujem vysvetliť ten koniec , lebo nerozumiem
 fotka
idea  6. 9. 2011 11:11
Raz sa tak silno zamilujes, ze ked si budes citat tento clanok, pochopis preco s tebou nesuhlasim ja a spolu so mnou dalsi



Kategorizovat ludske city a davat im nejaky racionalny vyznam? To sa da? Tvoj nazor mi pride taky (nic v zlom samozrejme, vychadzam len z blogu), ze bud si nikdy este nebol zamilovany, alebo bol a dotycna ti musela velmi ublizit a ty si akoby zatrpkol. Aj to sa stava.

Len male percento ludi hlada partnera na zaklade spolocenskeho tlaku. (Max. 13ky, ktore sa docitali v "teens casaku" ze kazda 14ka uz ma mať frajera A ze si ludia niekoho hladaju lebo sa boja osamelosti? A kto sa osamelosti neboji? Kto nechce byt milovany, kto nechce aby ho niekto doma cakal a povedal mu ze mu chybal? Kazdy sa podla mna boji osamelosti, ale to nemusi byt len jediny dovod pre hladanie partnera. Clovek je totizto od prirody tvor spolocensky, preto je to tak



"láska a vzťahy sú niečo nesmierne preceňované, do čoho sa ľudia vrhajú bez toho, aby si boli vedomí následkou. " vsetko je to len o zlatej strednej ceste. Vrhat sa do vztahu ktory uz z dialky bije do oci tym, ze nema ziadnu perspektivu a ze ide skor o nejaku sexualnu pritazlivost nie je fajn, tak ako nie je fajn ist do vztahu akoby s dopredu vytvorenou schemou ako ma ten vztah vyzerat. Nebud extremista, treba si ale uvedomit ze kazdy vztah zanecha nejake nasledky ci uz pozitivne, alebo negativne, v kazdom vztahu sa nieco naucime az raz stretneme niekoho (snad) pri ktorom nase nadobudnute skusenosti zurocime a vzide z toho vztah stabilny v dobrom aj v zlom. A o tomto cele je.
 fotka
vefi89  6. 9. 2011 11:16
ešte som nedočítala....ale mám výhradu



som štyri roky vydatá, 5 rokov žijeme spolu..a v sexe problémy nemáme, pokiaľ ja viem, môj manžel nehoncuje, skôr by som povedala, že nestíha dľa mojej chute...odmietam, že by sme mali v sexe po toľkých rokoch problémy!! päť rokov každý deň, každý druhý...dlhši odmlku nezvláda ani jeden z nás..a stále to nie je monotypný sex!
 fotka
vefi89  6. 9. 2011 11:20
ale svojím spôsobom máš pravdu, páči sa mi to ako si to napísal

idem sa stať tvojím fandom
 fotka
alanalda  6. 9. 2011 13:03
@vefi89 : za to druhé ďakujem a k tomu čo píšeš, potom si jedna z mála, na ktorej nevidieť "deformáciu" po rokoch a som veľmi rád, že niekto taký ako ty ešte je



@mardzi93 : ktorý koniec konkrétne máš na mysli? ktorú časť?
Napíš svoj komentár