Pokiaľ je niečo, čo mi je skutočne proti srsti, tak to je falošné vlastenectvo. Toho v týchto dňoch vídam požehnane a to takmer na každom kroku. Pre tých, ktorí zaspali dobu, prípadne sa vyhýbajú akémukoľvek kontaktu s okolím, či sa až teraz vrátili späť do reality po dlhodobom ne/dobrovoľnom úniku, pripomínam, že teraz sú MS v hokeji.

V príncípe však túto udalosť nemám rád. Je to asi jediné obdobie v roku, kedy sa hráme všetci na tých najväčších vlastencov. Píšeme blogy, statusy a celé ódy na to ako strašne veľmi moc milujeme Slovensko. Nosíme vlajky, dresy, maskotov a všetko trojfarebné. Skončia MS sveta a celá táto hystéria skončí. Skončí aj naše vlastenectvo a znova začneme bezbožne "kadiť" na túto krajinu. Ako je skorumpovaná, zdevastovaná, pokradnutá, ako naše ideály už dávno išli k čertu.

Prepáčte, ale príde mi to celé falošné. Na jednu stranu sa 90% dní v roku tvárime, že ako to tu je celé na prd, a tých 10% dní v roku sme najväčší Slováci. Poprípade sme už dávno spadli do totálneho flegmatizmu a je nám to všetko jedno.

Túto davovú hystériu menom Majstrovstvá sveta nikdy asi plne nepochopím. Možno je to mojim flegmatizmom, možno mojim odmietaním celej celospoločensky akceptovanej zábavy, neviem. A asi nikdy neporozumiem ľuďom, ktorí sa tvária ako hrdí Slováci, pritom vlastne len idú s davom. Keď túto krajinu máte radi, majte ju radi, aj keď vám šlape po záhrade, keď nie, tak sa netvárte ako najväčší milovníci.

Je mi ľúto, ak som sa niekoho dotkol, nebol to účel. Účelom bolo len upozorniť.

 Blog
Komentuj
 fotka
slipknot619  2. 5. 2011 21:34
Presne...
 fotka
greenbunny  2. 5. 2011 21:42
fandenie slovákom ale neznamená že sa hráme na vlastencov... ja sa síce nemaľujem ani nemám nikde slovenskú vlajku vyvesenú, ale našim fandím a celkom ma teší ako sa pre to ľudia vedia nadchnúť

MS nesúvisia s naším štátom lebo ten ostal rovnako prehnitý a skazený ako bol, MS dali ľudom nevídaný entuziazmus a dúfam že sa podarí aj dáky výsledok slight_smile:, aby bolo na čo spomínať a z čoho sa tešiť...
 fotka
acvd43xa7w  2. 5. 2011 21:45
treba rozlisovat
 fotka
acvd43xa7w  2. 5. 2011 21:46
vies, to ze milujem slovensky hokej, hokejistov, a drzim im palce, neznamena, ze suhlasim s nasou vladou. to som mala na mysli, a to by si ty, a ludia tebe podobni, mohli pochopit
 fotka
vercuk  2. 5. 2011 21:51
plne súhlasím... naozaj je to tak... nechápem tých ľudí...
 fotka
alanalda  2. 5. 2011 22:13
@acvd43xa7w : presne tento typ komentu som očakával ja sa nedotýkam tých ľudí, ktorí "normálne" fandia, ale tých "radikálnych" fans, ktorí sa tvária ako najväčší fanúšikovia, a pritom sú úplne odlišní ..
 fotka
bizbilio  2. 5. 2011 22:14
@greenbuny suhlas,presne
 fotka
3mm  2. 5. 2011 23:43
ja som spadol do totálneho flegmatizmu čo sa týka športových výkonov našich reprezentantov, snáď jediné čo ma trápi je, že celý svet sa na nás pozerá a my si vo vlastnom štáte, necháme jednej z najznámejších hviezd nášho týmu pokraqdnúť veci...
10 
 fotka
majo16  3. 5. 2011 19:20
@acvd43xa7w nebudem ti odpisovať ku mne ale dám to takto aj sem .. to že je niekto vlastenec neznamená automaticky že súhlasí s našou vládou. Ako by aj mohol niekto kto má rád túto krajinu súhlasiť s bandou zlodejov čo ju rozkrádajú pomalinky. Proste neviem odkiaľ máš taký názor že všetci vlastenci milujú Radičovú a Fica alebo ja neviem .... proste je to somarina.



k článku : Som rád že sa konečne našiel niekto kto má rovnaký názor na toto 15 dňové vlastenectvo
11 
 fotka
kikushenka  3. 5. 2011 19:37
@majo16 vidim, ze moji kamarati sa maju radi navzajom
12 
 fotka
acvd43xa7w  3. 5. 2011 20:07
@alanalda @majo16 no tak takto, ja fakt potom neviem, co si pod pojmom vlastnenec predstavujete.. neviem no ja som nepochopila, berem spat
13 
 fotka
majo16  3. 5. 2011 20:13
@acvd43xa7w toto som skopcil .. ale vystihuje to podstatu : Národovectvo môžeme charakterizovať ako hodnotový systém usilujúci jednak o suverénne postavenie národa medzi inými národmi a jednak o jeho zdokonalenie. Cudzím slovom sa národovectvo nazýva nacionalizmus.



Väzba na národ tu predstavuje altruistickú skupinovú stratégiu silných a slabších členov národa s cieľom dosiahnuť spoločenskú rovnováhu a pomocou rozvoja vôle u jednotlivcov vytvoriť silný celok, ktorý dokáže obstáť v hocakej historickej skúške.



Národovectvo môže mať aj pasívnu podobu vo forme osobného prežívania u jednotlivcov. Národovectvo môže mať nielen pozitívne, ale žiaľ aj negatívne prejavy. Altruizmus a asketizmus praktizovaný s cieľom pomôcť svojmu národu je jeho šľachetná aktívna časť. Ak národovectvo hlása hocakú formu nadradenosti nad inými národmi alebo prejavuje neopodstatnené negatívne emócie voči iným národom, vtedy hovoríme o šovinizme. Proti takejto ideologickej deviácii treba bojovať.



Národovectvo nemá nič spoločné s pouličným výtržníctvom a vandalizmom.



Národovectvo rozvíja u ľudí cit a upevňuje lásku k vlastnému národu a vlasti. Vďaka tomu sú národovci empatickí vo vzťahu k iným národom – k ich potrebám a túžbam. Národovectvo tým buduje úctu a rešpekt voči ostatným národom a dokáže zabezpečiť úprimnú medzinárodnú harmóniu.
14 
 fotka
majo16  3. 5. 2011 20:15
Napíš svoj komentár