,,Noc to bola ťažká , pil a pil , ale aj nabudúce , veď čo sa už stane ? Je sobota a on si užíva život . Už si aj tak všetci zvykli , mama si povzlyká , aký som ja zlý syn , otec začne nadávať a vyhrážať , keď sa vlastne doma zjaví , veď aj tak je mimo , brat sa zaškerí a bude ."
Uvažoval po tichu neskorý teenager .Kráčal pomaly a snažil sa aj rovno .
,,Užívam si život ako môžem , naa za chvíľu sú matury a baf toto bola jedna z posledných sobôt pred maturami , matury niak zvládnem , veď ich spravili aj väčší idioti ako on a potom zas zapiť matury - to bude!" a vydralo sa z neho polohlasne povzdychnutie so smiechom . Takmer sa mu stalo osudným , bo stratil rovnováhu a len tak-tak sa nezrýpal na studený chodník .
Hlava dunela a už to nemá ďaleko : jedna ulička , prejsť okolo nákupného strediska , potom jedna odbočka a už je tu ulička kde býva . Ha , prvú uličku ma za sebou , aký je macher . Lenže to duní , strašne to duní . A zrazu objav - to neduní len jemu v hlave , ale cela betónová zóna pred nákupným strediskom . Niake tanečné vystúpenie 9 ročných štetiek , čo sa natriasajú a myslia si o sebe ,že sú pupkom sveta .
Lenže ta hudba , no nech to vypnú , duní mu to hlave , no des . No okolo prejsť musí tak ide , snaží sa aj rovno . Všade rodinky - bože aká otrava a tam to pódium , pchá , ,,ako som si aj myslel" -zamrmle pod nos . Tancujúce decka a niaky transparent nad nimi . Buc, buc , buc . ,,Bože nech to vypnú , veď je nedeľa , kde je pokoj , cha ?? "- nervy chytajúc rozmýšľa v duchu .
, A čo to vlastne je ta kravina , čo ma chce zabiť?? ten transparent niečo tam je , zaškúli , zamrká , cez ľudí dovidí , veď je vysoký , ale svetlo ho dráždi . Odhodlane číta , písmenko po písmenku , slabika po slabike : D E a N M A T I E K .
Nasrato pridá do kroku , ,,to môžem akú rad tak je.at . Zas ma vytrepú k Babke , ta mi so svojim alzheimerovym mozgom naznačí , že či som dačo materi kúpil a ešte v takom to stave no ďakujem pekne .".
Ale aj tak sa neotočí , kráča domov , a konečne odbočka a vzďaľuje sa , hudbu už nepočuje ale ku.va musí bývať tak ďaleko??? Šliape ešte sedem minút , normálne mu to netrvá ani dve minúty .Cha už vidí bránu a tu perfektne zastrihanú záhradu o ktorú sa mama stará ako besná kope , trhá burinu - vysledok je dokonaly no na hovno , ved aj tak to nikomu nic nepomoze . Sliape a pozoruje budovu , ktoru nazyva svojim domovom a kde vyrastal aj s o 8 rokov starsim bratom .
,,Cha ale neni tu ta jeho karovina, zas nocoval u tej svojej ."- pomysliac si ,že aspoň zaškerenie príde neskôr . Karovina je postaršie maličké auto z bazára , na ktoré brat šetril posledne 4 roky .A nevidí tu ani otcove nablýskané ciene auto .Aaa dobre to mu len vyhovuje ! Aspoň nebude mat prednášku teraz a az potom , takze super aspon si lahne a bude spat . Vyspi sa z toho busenia v hlave.
Otec ich opusil , no stale chodi domov pozerat synov a snazi sa o nich aj starat , hlavne financne , mladsi to vyuziva , starsi peniaze neprijma a chce sam si zarobit na veci . Otec si s peniazmi vynahradza to , ze ich opustil a mamu nespocetne krat podviedol .

Jeho domov bol dom , prizemie prve poshcodie , nic moc vynimocne , biely dom celkom novo rekontruvany . Pred a za domom stala zahradka kde rastli tuje a ine kry . V predu bola zahradka a parkovaci priestor pre jedno auto . Stalo tu male cervene pohodlne rodinne auto , on s nim davno uz nevozil , patrilo jeho mame . Vzdy ked sla nakupovat , chodila do prace , isla so svojim malickym autickom . To tam stalo aj dnesne rano .

n otvoril branicku , stastny ze ju nikto nezamkol . V takomto stave netusil ci ma so sebou kluce a uz vobec sa mu nechcelo preskakovat ju . Otvoril , zakopol o prah . Bola tu mala cesticka k domu , k hlavnym dveram , vybral sa k nej s vidinou postele a maminej opatery o spiteho syna . Sily mu dochadzali , no derikal sa uspesne k dveram , tie tiez neboli zamknute - ,,mam statsie" . Mysliac si ironicky , ironiu uz ani nebadal , stala sa jeho sucastou . Vterigal sa do vnutra . Stal v vstupnej hale nachadzajucej sa na prvom poschodi , prizemie bolo dole schodmi , nenapadne sa nachadzajucich na konci priestranej sirokej chodby .Odkopol jednu tenisku , odkopol druhu . Stal na jednom mieste hojdajuc sa dopredu dozadu . Pozeral vsade pusto , mama nikde . Kur.a !

,,MAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMAAAAAAAAAAA "

-zareval.
Hlas mal mocny , uz davno zmutovany . Slovo mama rezonovalo po celom dome, no bolo ticho .,, Kur.a , kde je ? Ved je nedela , auto ma doma , ci jej uz nacisto je.lo?? "-myslel si . Nazbieral posledne sily ,prestal sa hojdat a rozhodol sa vykrocil k schodom , ze zijde dole a zisti ,kde ta mama tolko trci . "
,,Ku.va schody ! Teraz hlavne pokojne a pomaly "- hovoril si v duchu nad schodiskom . Zdvihol nohu a dal ju na prvy schod . V duchu si gratuloval .Posmeleny pomaly pokracoval :druhy , treti , stvrty , piaty, siesty ...... V stede schodiska sa smykol. No nastastie zdrapil zabradlie a udrzal tak rovnovahu .No v duchu si nadaval :,,Ty ko.ot , davaj si bacha inac sa zje.es dole ako 89kilove vrece zemiakov . "
. Siel dalej , uz si gratuloval ze to zvladol , ked sa mu naskytol pohlad na obyvacku .....

Sokom znehybneni stoji .Uz vytriezvel ,takto vytriezviet nechcel . Stal tam sekudnu , dve .Potom uz celkom triezvo sa rozbehol k nehybnemu telu jeho matky . Lezalo v kaluzi krvi . Nehybne telo ,mrtvolne blede telo . Sklana sa nad nou .Bere ju do naruce :

,,Mama , prosim ta preber sa ,mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! "-reve na nu .

Nedycha ,uz davno nedycha .ONA NEDYCHA !
V objati ju drzi ,place , vytahuje zo zadneho vrecka nohavic mobil, ze zavola sanitku , ze prijde , ze ju ozivia , ze uz bude pri nej , ze ju uz ochrani .Vola,trassucim hlasom vykokta vsetko ,co chce od neho vediet operatorka . Stale mamu objima ,jeho podvedomie vie , ze je uz neskoro , ze je uz mrtva ,ze sa uz nidky kvoli nemu nebude ona trapit, ze uz mu nikdy nevynada , ze sa o nho uz nebude bat ,ze zomrela osoba,ktora mu dala zivot a aj teraz ako jedina mu verila , ze z neho nieco bude. No on to prijat nechcel ,reval na nu nech sa zobudi ,triasol ju v naruci . Sekundy ,minuty .

Pokym neprisla sanitka .Bola tu pomerne rychlo ,vbehli do domu , no ked uz videli nehybne blede telo 49 rocnej zeny v naruci 19 rocneho spratka pachnuceho alkoholom ,vedeli ,ze je neskoro , ze uz nic nenarobia .Traja zahranari ho silou odtiahli od tela jeho mamy . Davaj ho uchopili . On vrestal,hysteriou hulakal.
Pkym treti sanitar sa sklonil a nezne zavrel psoledny krat jej oci , Jej oci ,ktore po nej zdedil , kazdy to vravel .Vtedy stichol. Bol rad ze ho sanitari drzia inac by sa zrutil .Nasatlo ticho .Uz iac nemohol hucat .Po jeho tvari sa zacali potichu kotulat nove a nove slzy . Zachranari ho posadili , zavolali policiu . On nehybne sedel zirajuc na mrtve telo jeho milovanej matky .Prisla policia , pohrebny ustav .Zakryli ju ciernou plachtou a odviezli .On stale ziral nemo na miesto ,kde lezala. Kde travila posledne sekundy zivota jeho mama . ,, Bala sa o neho , ked sa nevratil?? Hnevala sa , ze tresol dverami a zmizol?? .Boze,boze,boze . Keby tu bol , mohol tomu zabranit . Jeho mama by mohla zit , vedel to. " Kazdou sekundou sa obvinoval viac a viac.

Prisiel jeho brat , za nim placho kracala jeho priatelka .Zjavne vedel , co sa stalo . Prisiel az k nemu , bez slova . Z cista –jasna mu vrazil . On spadol na zem .Zostal lezat , vedel ze si to zasluzi , chcel a cakal na dalsie rany ,kopance a osocujuce slova . No jeho brat sa obratil . O bjal svoju priatelku , tvar si zaboril do jej plavych vlasov. Z hboka sa nadychol . Toto jednoduche gesto ho upokojilo.Bez slova sa vystrel , zobral priatelku zaruku a odisiel . On lezal na zemi stale , ziral do stropu .Prisiel jeho otec , zmoreny v dalsom drahom saku .Sadol si k nemu na podlahu . On sa si s povzdychom sadol tiez . Otec ho objal . No on sa stale umaral v depresiach a obvinoval sa . Sekundu ,minuty ,hodiny .....

A ako znela oficialna psrava??V noci nieco po polnoci sa pokusil spominany dom vykradnut zlodej , pri cine bol pristihnuty matkou ,ktora cakala na neho . Zo strachu z odhalenia ju kriminalnik udrel kutacom od krbu po hlave . Smrt nastala okamzite .

A ON??
On sa umaral v depresiach , v sebaobvinovani . Na jej pohrebe si vsak slubil ,ze dokaze to ,co hovorievala jeho mama . Ze dokaze velke veci a byt niekym .Uz len kvoli nej . Dokaze ,ze nebola naivna a oslepena materskou laskou . Stane sa niekym , ze zacne robit velke veci. A uz nidky sa nedotkol alkoholu . Uz nikdy pre nho nebol den matiek oslavou .

Tak trpko sa stal z nezodpovedneho teenegera dospely muz .

 Vymyslený príbeh
Komentuj
 fotka
mato63  18. 5. 2008 20:09
Do prdele,som sa zlakol ze som mame blahozelal v nespravnu nedelu.
 fotka
p3bo  18. 5. 2008 22:00
Velmi pekne to je chvalim : )
 fotka
qase  26. 5. 2008 14:57
Waaaw.. a to si vymyslela? Co bolo motivom?
 fotka
omnia  8. 1. 2011 13:47
uf...silná káva
Napíš svoj komentár