zaujal ma blog nikky2464:

» www.birdz.sk/webka/nikka2464...

48845-blogspot.html

prve tri stvrtiny sa mi lubili moju reakciu mozete najst v komentoch. lenze zamyslel som sa nad tym o com pisala vposlednom odstavci(citujem):

,,...si predstavili svet, kde neexistujú štáty, nie je prečo zabíjať, umierať, nie sú žiadne náboženstvá, nie sú nijaké majetky, nie je chamtivosť, všetci ľudia sú bratia a všetci žijú v mieri.''

torsku som sa pri komentovani tohot odstavca rozpisal preto to kopirujem do blogu a pridavam dalsie myslienky

v hnetakom svete by som teda zit nechcel... pretoze poprve by to bolo divne, po druhe by sa to neudrzalo
staci si prectavit: kazdy by bol kazdeho brat, a seci by zili v mieri... takze by nikto nic nerobil, seci by mozno akurat tak jebali... ale ked by sa nejaky inteligentnejsi ludia uvedomili, zistili by ze potrebuju aj jest atd... takze by zacali obrabat podu... samozrejme chceli by aby sa do toho zapojili secia, ale kedze nemame stat ani autoritu, kedze chceme aby si boli secia rovni, tak to tym lenivcom nema kto prikazat. takze iba ty usilovny by prezili. ak by chceli aj lenivci, tak by museli ziskat jedlo od usilovnych. ale bola by blbost dat im ho len tak preco by jedny mali robit a druhy iba zrat, to by uz nebola rovnost... takze lenivy by museli mat nieco co by usilovny chceli a boli by to ochotny vymenit za jedlo. uvedme ako priklad ze by im zacali vyrabat motyky ryle... takze by sme tu uz mali zaklady vymenneho obchodu... a to nie je daleko od vlastnenia niecoho, majetku, takze by sa urcite nasli bohatsi ludia... a ty by potom mohli najimat inych aby pre nich pracovali, a to uz neni rovnost... proste to ze sme si secia rovny a to ze by neboli ziadne staty institucie, autority, by podla mna nevydrzalo dlho...sak co si myslis na zaciatku to bolo jak... neboli kralovstva rise staty nic take... lenze sa stalo nieco podobne co som tu opisal, alebo nieco na tom zaklade, a hned sa utvorili nejaky panovnici, nejake kralovstva atd... a ine kralovstva si ich podmanili a potom sa rozpadli a tak sa to vyformovalo do takej podoby v akej je to dnes...

ale ok skusim si to prectavit inak: napadli ma smolkovia co je mozno dokonaly priklad utopie(nesmejte sa prosim hned vam to vysvetlim)

maly modry mily cloviecikovia ktory zili v dedine. nazaciatok treba podotknut ze nemali peniaze,ani ine hodnoty(nerasty suroviny, ropa...)
fungovalo to tak ze mali:
kuchara, ktory navari pre vsetkych
krajicra, ktory osati kazdeho
smolka vsemajstra(inzinier?) ktory postavi navrhne a vynaliezne co treba
farmara, ktory vypestuje
a tak dalej.
ak bolo trba drevo na zimu, postavit most, zahasit ohen atd, podielali sa na tom vsetci. nikto za to nic nechcel, a kazdy mal co potreboval.

lenze smolkovia nie su ludia.

a po druhe, neboli si vsetci rovny.

zabudli sme na jednu postavicku: tatka smolka: ak bolo ist treba nieco robit, bol to takto smolko kotry to povedal, a ktoreho posluchali. takze to bol vlasne despota, a ich dedina keby bola krajinou bola by to diktatura. samozrejme, on nikoho nezabijal ked s nim nesuhlasil, mal prirodzeny respekt, a zaroven sa ho nikto nebal... bol to aj on co vzdy vyriesil vsetky problemy. ale preco??

tu sa dostavame k prvemu bodu a to je ze smolkovia niesu ludia. preoze ludia su iny, skuste povedat petstotisic bratislavcanom ze ak si samy zrekonstruuju stary most, tak budu mat mhd zadarmo. u smolkov by to tak slo, ty by ho zrekonstruovali aj bez bezplatnej mhd, lebo ide o vec ktoru pouzivaju vseci a ide o dobro ich samych. lenze ludia taky niesu, ty by zato nieco chceli, a nie to ze budu moct zadarmo cestovat v elektricke autobuse alebo trolejbude. a aj keby dostali viac, tak sa im nebude (vecine) chciet, pretoze ludai proste niesu smolkovia. smolkovia maju malo(ak vobec zle vlasnosti), lenze ludia ich maju secky ktore pozname, a na tomto by stroskotala nasa smolkovska dedina keby v nej zili ludia.

dalej sa skusim inspirovat nezvestnymi:
ty stroskotali na ostrove. ak chceli prezit, nemali inu moznost nez spolupracovat. pri love, pri inom ziskavani potravy, pri budovani pristreskov atd. lenze nikdy nespolu pracovali vseci, ale nikto sa neburil. preco??
nemozete prinutit prilis mladych anu prilis starych na lov(nespominam zney, pretoze rovnako stara zena by si mala byt vlasne v nasom svete, o ktorom hovorim, rovna s rovnako starym muzom) takze ked je niekto nevladny, tak si uz vlasne sam zosvojej podstaty nieje so zdravym rovny... takze sa ho mozeme zbavit, ako nepotrebnysocialny clanok, ale to by nebolo v sulade s rovnostou, pretoze on nemoze za to ze je mlady/stary/chory. ale ked ho nechame zit, on aj tak nic nebude robit, a nebude si rovny s ostatnymi ktory jedia ale si to aj ulovili, kedze on bude jest aj ked nic nerobil... ak by sme aj opomenuli tuto dilemu, pri ktorej obidvoch moznostiach dochadza k nerovnosti, pokracujme dalej. mame ludina ostrove. chcu prezit, musia spolupracovat. tak to skusme ako zo smolkami, alebo skor ako v tom seriali: 4-5 posleme lovit(jedlo pre vsetkych), 10 budu stavat obydlia(pre vsetkych), a dalsi budu robit nieco ine alebo nebudu robit nic a na druhy den sa vystriedaju s tymi co pracovali dneska.
ako to vlasne bolo v tom seriali?? vytvorila sa tam skupinka ''vodcov''
nejaka elita, ktora rozhodovala o vsetkom: c sa bude kde stavat, ako vela, co sa bude lovit, akym sposobom...lenze to nebola demokracia. ak by ju tam chceli, museli by nechat sa vyjadrit kazdeho na ostrove, aj tych co nemaju o love stavbach atd ani najmensie potuchy, a vznikali by komplikacie, preto bolo mudre uz nazaciatku im zobrat pravo hlasovat. ak by to urobili slobodne, tak by kazdy mohol dat svoj hlas niekomu inemu a tak by vlasne vznikli volby, a ty co by boli zvoleny, by mohli rozhodovat o ostatnych ale aspon by legalne ziskali toto pravo. lenze tak ci tak by to nebola rovnost, ked o tebe niekto rozhoduje, a keby to bolo tak ze by bola uplna demokracia a kazdy by hlasoval o vsetkom, na nicom by sa nedohodli a zomreli by...

sorry uzje neskoro este som mal nejake myslienky ale snad ich napisem niekedy inokedy
islo len o to ze som sa zamyslal ako by vlasne vyzeral svet kde by sme si boli vsetci rovny, a dospel som k nazoru ze taky svet by vlasne ani byt nemohol. a ani by som nechcel taky svet kde by neboli staty, ziadne majetky, pretoze clovek je tvor nedokonaly, a vzdy by sa naslo nejake individuum(neberte ako urazku, berte ako oznacenie jedneho cloveka), ktore by chcelo neco viac nieco ine, ktore by chcelo vlastnit, zavidelo by, atd. a takych individui by bolo urcite viac, (kazdy mame nejaku zlu vlastnost, resp. vlastnost na ktorej by utopia spadla), a tym ze sme si vsetci rovny tak by si tu vlastnost, tuzbu mohol presadzovat a keby to spravil, tak by sme si neboli vsetci rovny.

ak by si niekto myslel ze taky svet existuje rad sa s nim o tom porozpravam, staci zanechat koment s prectavou takeho sveta

 Úvaha
Komentuj
 fotka
chiflada  23. 7. 2008 23:59
myslienky utopie?



nie, je to sen, ale utopia neexistuje skor ci neskor by sa zvrhla na horor. v utopii by nas vsetkych niekto riadil, niekto kto by mal moc nad miliadradmi ludi, ten kto by sa zdalo ze nam ublizuje by skoncil zle.



svet nie ej rozpravkou ale ked sa nad tym zamyslime chceli by smetaky svet? kde by neexistoval strach? neboplo by sa coho bat,asi by sem si nevazli to co mame nie?
 fotka
nikka2464  24. 7. 2008 00:09
fajn ze si zareagoval na moj blog....ano v podstate mas skoro vo vsetkom pravdu...vsetko by sa aj tak zvrhlo, nic netrva vecne...ked sa tak nad tym zamyslam vsetkeho vela skodi...takze vsetko je potrebne ale len do urcitej miery, tak je to aj s tolerantnostou a vsetkym ostatnym...
 fotka
aio  24. 7. 2008 00:14
cel som tym len poukazat na to ze si nemozeme byt seci rovny, pretoze tu musi byt vzdy nejaka autorita, niekto kto je viac. ak by sme to odstranili, tak by sa to aj tak casom vytvorilo, a aj by sa potrebovalo vytvorit(ta autorita), a ak ne tak by to spolocenstvo proste zaniklo...
 fotka
bugina  24. 7. 2008 00:24
tak to je fakt.

je to donekonecna.a sice je to mozno trocha hmm,neviem ake,ale take nieco nemoze byt.

proste sa to nedá.tak!:d
 fotka
amrafel  24. 7. 2008 13:39
existuje jeden pomene utopicky system...v izraeli tie dedinky, teraz si nespominam na meno
 fotka
iwulik  7. 11. 2008 17:10
zaujímavá úvaha....
 fotka
501  13. 11. 2008 19:29
...pekný článok ale ...na tom ostrove podla mňa bola demokracia ale nie taká akú poznáme (že hodíš lístok do urny) v podstate tým že ich rešpektovali hlasovali o tom kto ich riadi sak nebol problém sa odtrhnúť a založiť novú komunitu alebo byť sám
Napíš svoj komentár