Korenie a sol v jedle alebo láska a priateľstvo v živote, a je v tom vari nejaký rozdiel? Myslím, že nie. Veď vlastne priateľstvo a láska nám okorenia život rovnako ako korenie a soľ jedlo. Ale predsa je tam jedna odlišnosť. Korenie a soľ vieme nájisť všade. V obchode, na trhu, všade, kde sa len pohneme. Nie je ťažké ich kúpiť. ale čo láska a priateľstvo? To síce vidíme a je všade navôkol nás, no bohužiaľ nedá sa vyvážiť peniazmi. Tieto dve veci sú cennejšie ako všedné koreniny. Neobyčajné, zázračne, úžasné.
Myslíte, že mojim zámerom je hovoriť o jedle? Jeho prísadách? To teda nie! Veď vlastne priateľstvo a život je tie varenie a sú to prísady, až nato, že prísady života, ktoré mu dodávajú oveľa lepšiu a pretrvávajúcejšiu chuť ako koreniny jedlu. Vytvoria z neho niečo, čo lahodí nie len nášmu srdcu, ale aj ústam a celému telu. Hreje nás a vytvára na na našich tvárach zvláštny úsmev. Úsmev plný radosti, šťastia ale i odhodlania spraviť krok v pred bez obáv z pádu.
Veď láska a priateľstvo nás prevedú cestami nášho života. Preskáčeme s nimi mnohé úskalia života. Prejdeme cestičky plné dobrodružstiev, radosti a nezvratných osudov, na ktorých sa nám splnia tie najtajnejšie túžby. Túžby dané osudom státisíce rokov dozadu. Celý náš život je akousi osudovou knihou, v ktorej blázon letmo listuje a nevšíma si jeho podstatu. Podstatu listu, ktorý číta.
No myslím, že by sme sa mali pozastaviť a zamyslieť nad našimi životmi. Žijeme stereotypne a láska i priateľstvo sú pre nás už akési všedné, rovnako ako korenie a soľ. Prestávame si vážiť kúzlo týchto prekrásnych vecí.
Prečo si už natoľko neceníme náš život a všetko okolo neho? Obzrite sa o dva storočia naspäť. Ľudia ani len nepomysleli na nezmyselné utrácanie peňazí a mrhanie životom. I keď možno boli chudobní, ale napriek tomu plní radosti a lásky, ktoré mali zo vzťahov a nie z rozkoše majetku. A čo sme z toho sveta vybudovali my? Lepší svet? Ani zďaleka! Len zhon, strach a problémy. Dnešná doba z nás vyháňa čaro lásky a priateľstva. Ale prečo? Prečo sme to dopustili? Prečo sa dávame zaslepovať tými hlúpimi peniazmi, ktoré pri tom pre nás nemajú žiadnu hodnotu. Prečo? Stále sa pýtam prečo?!

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár