Presne taká je na našej škole!

Na prvý pohľad typická rehoľná sestra, zahalená do oblečenia čiernej farby značky BATMAN, ktorým dáva najavo, že svoj život zasvätila Bohu a pomoci ostatným ľuďom. Mierne prešedivelé vlasy jej prekrýva závoj, ktorý je v chladom období čierny a v lete ho väčšinou vymení za biely.

Na našej škole sa s ňou stretol snáď už každý, tí, ktorých učí náboženstvo sa s ňou stretávajú pravidelne 1x do týždňa počas celých 2! neskutočne sa vlečúcich rokov!

Väčšina z nás si pod pojmom rehoľná sestra predstaví človeka, ktorý verí v Boha a z diaľky sa vyhýba všetkým iným teóriám o vzniku sveta, vývoja...ale tiež aj chápavého človeka, ktorému záleží na osude druhých ľudí, má chuť pomáhať ostatným, má potrebu šíriť vieru a viesť ľudí k dobrým skutkom.

Presne to si veľa ľudí myslelo aj o našej rehoľnej sestre(*ďalej už len sestra ...Opak však niekedy býva pravdou. Spočiatku milá a usmievajúca sa sestra sa neskôr zmenila na nemilú čiernu pani zo zachmúreným výrazom v tvári. Tisícky nekonečných hodín, minút a sekúnd, cez ktoré sme doslova trpeli veľkým nezáujmom a odporom na jej hodinách. Tisícky nanútene vypočutých príbehov, ktoré zneli z jej úst ako uspávací prášok, ktorému ak ste nechceli podľahnúť museli ste to riešiť jedine so spolusediacim. Následne nato mnoho kriku a vyhrážok z jej strany na našu adresu.

Po čase nás však zaujal jeden FAKT. Sestra rehoľníčka učila dejepis!.
Ale ako je možné, že človek, ktorý medzi ľuďmi šíri vieru medzi nimi zároveň šíri aj Darwinovú teóriu?
To sa pre nás stalo na toľko zaujímavým, že sme pomaly celú jednu hodinu riešili túto „záhadu“.
Vysvetlenie, ktoré sme dostali od našej sestry po dlhej hádke bolo však tak prosté. „Vyštudovala som okrem náboženstva aj dejepis, tak ho učím. Ja predsa nemusím veriť všetkému čo učím.“ V tom síce mala aj trochu pravdu, ale na druhej strane, tu sa jedná o radikálne tvrdenie proti tvrdeniu, že Boh existuje a na druhej strane, že Boh neexistuje! Keby dejepis učil pedagóg, ktorý by tomu neveril, tak by to bolo predsa iné ako keď ho učí rehoľná sestra, ktorá svoj život zasvätila Bohu!

Inak pomimo tejto otázky mi tu naskakuje hneď ďalšia. Ako môžu ostatné rehoľné sestry dopustiť to, aby vieru medzi mladými ľuďmi šíril človek, ktorý ich každou svojou myšlienkou, o ktorej si myslí, že je tá najdokonalejšia a najsprávnejšia stále čoraz viac a viac od všetkého odrádzal? Je to dosť iracionálne nasilu pchať nejaké zväčša zastaralé a v dnešnej dobe úplne nereálne názory na to, akoby sme mali žiť a správať sa. Ako predsa taká rehoľná sestra môže vedieť aké je to žiť v dnešnej dobe ako normálny človek, keď predsa stále žije len medzi ostatnými rehoľnými sestrami za 4-roma múrmi a najviac času trávi zrejme v kostole!???
A najviac nechápem jej odpovedi, ktorá je úplne zcestná. Touto odpoveďou u mňa maximálne „zabodovala“ a týmto sa mi absolútne zhnusila.
Otázka: „Je veľmi zlé ak síce v Boha verím, ale nechodím do kostola?“
Odpoveď: „Áno, to keď človek verí, ale nechodí do kostola sa za vieru nepovažuje a tento človek je zatratení. Najdôležitejšie je chodiť do kostola.“
Otázka: „A takže tým chcete povedať, že lepšie je ak človek neuznáva Boha, ale do kostola chodí?“
Opoveď: „Áno, presne tak!“

Myslím, že pri takejto odpovedi sa aj veľa z nás prestane čudovať ako môže dokázať učiť rehoľná sestra dejepis, pričom jej to príde normálne...

 Blog
Komentuj
 fotka
yellowlentil  7. 8. 2011 21:48
darwinizmus sa nebije s krestanstvom. Adam a Eva su symboly, nie dogmatické dejny.
Napíš svoj komentár