Po dlhšom čase niečo napíšem. Mne téma blízka- diabolky. V tomto článku popíšem všetky základné typy a odporučím vám nejaké.
Myslím, že je zbytočné na úvod písať viac, idem teda priamo na vec.


MATCH-

match, alebo terčové diabolo je strelivo s plochou špicou. Jeho konštrukcia je predurčená práve na streľbu na terč, tvar "vykusne" do papiera krajší kruh, ako iné typy diabolo. Prednosťou je presnosť. Do vzdialenosti 20m je vysoká a na terče dostačujúca, na väčšie vzdialenosti sa terčová streľba nestrieľa. Takisto aj výkonné vzduchovky nad 11J nerozhodia "matchku" z trajektórie. Nevýhodou streliva je daný tvar špičky. Nad 25m je nestabilná a prednosť sa stáva záporom.
Moje obľúbené sú levické diabolky pre pomer cena/výkon, ale na súťaže používam výlučne JSB.


STANDARD (S-phere)-

Je najbežnejšie strelivo a myslím každý výrobca diaboliek ich má v portfóliu. Ich tvar je základný, štandardný, teda polguľová hlavička so sukničkou zväčša vrúbkovanou. Obľúbenosť tohoto streliva u strelcov je opodstatnená. Ich tvar je vhodný ako na terčovú streľbu na stredné a veľké vzdialenosti, tak aj na lov a kontrolu populácie drobných zvierat na menšie a stredné vzdialenosti. jediná nevýhoda tohoto streliva je, že ich nikdy nie je dosť
Odporúčam diabolo od firmy JSB. Je to to najpresnejšie najkvalitnejšie strelivo aké u nás dostať.


POINTED, špicaté-

strelivo lovecké. Zväčša o niečo málo ťažšie ako standard od rovnakého výrovcu, so špičkou tvaru kužeľa. Mnoho ľudí si ho kupuje na HFT súťaže a strieľa s ním na väčšie vzdialenosti, kde nedosahuje takú presnosť. Je to strelivo lovecké a teda na úkor presnosti je vyzdvihnutá prieraznosť a ranivosť. Od levickej firmy sú kvalitné a presnosťou porovnateľné s JSB, ale sú ľahšie, ako spomínané JSB a teda neprenesú toľko energie. Cena je ale polovičná.



Na tentokrát o diabolkách stačilo. Tie základné typy môžem ďalším článkom rozšíriť o ďalších päť druhov- hunter, heavy, hollow pointed, tipped a armor piercing. Prajem veľa zdaru so zbraňou v ruke a teraz možno aj so správnym strelivom.

 Návod
Komentuj
 fotka
hovado  19. 3. 2014 11:47
to tu nieto vzduchovkára?
 fotka
depropex  19. 3. 2014 11:55
s matchkami som strielal na terč ale krivo , lebo bolo rozhasené mierenie
 fotka
mojdedo  19. 3. 2014 12:20
ja používam silnejšie kalibre
 fotka
antifunebracka  6. 4. 2014 00:57
fuu tie armor piercing uz zavanaju sniperstvom
 fotka
hovado  24. 4. 2014 20:43
@antifunebracka

chceš pokračovanie?
 fotka
antifunebracka  25. 4. 2014 20:28
ked to bude stat za to urcite
Napíš svoj komentár