Teda blog venujem jednej userke predovšetkým, ale aj ostatným strelcom, ktorí začínajú a nevedia, ako na to.

Puškohľad vo všeobecnosti má základnú konštrukciu a konfiguráciu nezávisle od výrobcu a kvality. Tento článok bude pojednávať o základnom nastavení, montáži a užívaní puškohľadov ako takých.

Stať prvá- nastrelenie pušky samotnej.

Základom je mať nastrelenú samotnú zbraň strelivom vhodným a osvedčeným.
Zastrelenie sa vykoná nasledovne.
Terč na nastrelenie (hoc krabica s bodkou o veľkosti eurocentu) sa umiestní do vzdialenosti približne 5 metrov od stanoviska strelca. Strelec zbraň drží dostatočne pevne, aby sa eliminovala jeho odchýlka pri streľbe, najvhodnejšie je zbraň upevniť a vôbec sa jej nedotýkať okrem spúšte. Po zamierení na stred terča (na bodku) je treba 3x vystreliť.
V najlepšom terč zasiahnú všetky tri projektily v oblasti stredu. Pravdepodobnejšie je, že to bude zhluk zásahov mimo. Nastavia sa mieridlá tak, aby sa pri ďalších troch výstreloch zhluk dostal na stred.
V prípade, že každý z troch zásahov je umiestnený úplne niekde inde s rozptylom väčším ako cca 10cm je buď nevhodné držanie zbrane pri streľbe, alebo nevhodné strelivo čo spôsobuje enormný rozptyl-
-zmeniť strelivo, alebo pozíciu strelca, držanie zbrane.
(predpokladám, že zbraň je čistá a hlaven nie je zasratá ako chliev od olova, aleja, prachu a iného svinstva.

Stať druhá- montáž puškohľadu.

Puškohľad sa montuje na zbraň "puškohľadovou montážou" ktorá zapadá do rybiny na tele zbrane. Rybina je najčastejšie široká 11mm, ale vyskytujú sa zbrane s tzv. "weawer" rybinou prebranou od vojenských zbraní.
Teda pri kúpe puškohľadu je dobré dokúpiť (pokiaľ už sada neobsahuje) aj montáže správneho typu.

Montáže sú rôznych konštrukcií. Nízke a vysoké, rozdiel je, či chceme ďalej používať aj klasické pevné mieridlá, alebo nie. Výhody vysokej montáže je, že pri použití puškohľadu so zväčšením 9x a viac sa cieľ vyhľadá pomocou pevných mieridiel a následne sa pri streľbe použije puškohľad, alebo na krátke vzdialenosti, kde daný puľkohľad s veľkým priblížením má skreslenie a je zastrelený na väčšiu vzdialenosť a teda klesá pravdepodobnosť presného zásahu. Nevýhodou vysokej montáže je veľká osová vzdialenosť optiky a hlavne, čo robí problémy s nastavením optiky v zmysle balistiky strely.

Nízka montáž síce zakrýva mieridlá pevné, no umožňuje práve lepšie využitie a rozširuje pásmo prekrytia optiky balistikou strely. Zároveň pri vzduchovkách do 8J výkonu je vysoká montáž zbytočnosťou, lebo je zle použiteľná na streľbu na väčšie vzdialenosti.

Puškohľad sa montuje na zbraň následovne-
-upevniť montáž optiky na zbraň
-optiku letmo položiť do montáže a zatiaľ optiku neuťahovať
-optiku nastaviť tak, aby strelec pri zalícení dobre videl cez optiku, tzn. nemať ju priďaleko, alebo naopak blízko pri oku (tu hrozí aj možný kopanec do oka pri spätnom ráze a bolestivý monokel- znak blbca)
-zarovnať horizontálu a vertikálu kríža *
-optiku v montáži utiahnúť **

* najjednoduchšie je pozrieť sa cez optiku do vzdialenosti cca 30-50m na hranu budovy, alebo na horizont, tu ale treba mať cit a dobré oko.
** pri uťahovaní optiky v montáži dbáme, aby sa nám predom nastavený horizont nepohol a optiku dotiahneme dostatočne na to, aby spätný ráz montáž neuvoľnil a puškohľad neposunul a tým nerozladil, ale pozor aj na prílišné dotiahnutie- nepoškodiť tubus optiky, zníži sa jej presnosť a životnosť.

Stať tretia- zastrelenie puškohľadu

Zastrelenie puškohľadu sa robí rovnako, ako u pevných mieridiel za pomoci nastavovacích skrutiek schovaných pod krytkami v strednej časti puškohľadu.
Výrobca puškohľadu vždy pribalí presný návod s obrázkami ako puškohľad nastaviť.
Zmena je ale pri vzdialenosti nástrelu. Pokiaľ chceme puškohľad používať na streľbu na vzdialenosť 25metrov, tak zastreľujeme na terč v danej vzdialenosti.
Pre upresnenie balistiky a spôsobu zamierenia na iné vzdialenosti si môžeme po zastrelení rozmiestniť terče odstupňované po jednom metri pred a za naše zastrelenie na 25m. (5 terčov pred a 5 za 25m napríklad)

Pre uľahčenie zastreľovania a zistenie balistiky, "killzone" a nástrelu vieme použiť program Hawke Chair Gun Pro, ktorý je voľne stiahnuteľný na nete.
Ďalej pridávam odkaz na návod ako zastreliť optiku

Screenshot

 Návod
Komentuj
 fotka
hovado  17. 1. 2014 14:26
@lenuska175

nechcela by si niekedy zastrieľať športovo?
risopepi.sk je super portál pre nás a sám pán rišopepi je veľmi milý človek a strelec ako sa patrí.
 fotka
soraya  17. 1. 2014 14:34
mne sa páči, že "zastrelenie puškohľadu"
 fotka
lenuska175  17. 1. 2014 14:37
v prvom rade - vykonám a napíšem, či pomohlo, vďaka, vďaka

a super že si mi poslal tú stránku, určite by som chcela.
akosi som sa nevedela pohnúť nejakým smerom, pretože strelecký klub v našom meste je taký svojský a nedokopala som sa k tomu, aby som tam zašla.
budem sledovať!
 fotka
hovado  17. 1. 2014 14:40
@lenuska175 Nie je zač, dúfam, že to pomôže.
Keby niečo, píš sem, alebo do TS. Ale lepšie sem, nech aj iní majú poučenie.

Akú pušku to presne máš a aký puškohľad? Možno ti lepšie poradím; a ešte jedna otázka. Odkiaľ si?
 fotka
lenuska175  17. 1. 2014 14:47
hammerli hunter force 750 combo, ale ten puškohľad neviem presne, papiere od toho som niekam založila, 4x32?

z Handlovej.
ale som taký dosť, amatér, táborom vychovaný
 fotka
hovado  17. 1. 2014 14:54
@lenuska175 je to kvalitnejší čínsky puškohľad, ktorý aj niečo vydrží a nie je to taká bieda. Na také strieľanie úplne postačuje.
Čo sa týka zbrane, predpokladám, že ťa dosť kope, keď má 15J, čo nie je dobré... presnosť je tým nižšia a nelovíš s tou vzduchovkou, teda výkon zbytočne veľký. Na druhej strane zvykneš si, ja keď som prvý krát vystrelil z dedovej pušky, zlomila mi kľúčnu kosť skoro a časom som triafal pokojne na 100m.
Teda chce to cvik a strieľať a strieľať...

Sprav si návyky na pušku bez optiky, pokiaľ ju zvládneš na 20m bez nej na krabičku od zápaliek, potom namontuj puškohľad.
Ak máte v Handlovej poľovnícky zväz, alebo nejakú predajňu, tak urob pekné oči na niekoho a on ti nejak zastrelí optiku.
 fotka
hovado  17. 1. 2014 14:57
ešte ma napadlo, ale to je tažšie realizovateľné. Stretnúť sa a namontujem puškohľad, alebo sa stretnúť na súťaži a spojiť príjemné s užitočným, teda zastrieľať, spoznať strelcov a namontovať srandy okolo
 fotka
tibia  17. 1. 2014 15:24
ty si bud vojak alebo fizel, vsakze?
inak by si nevedel tolko o strielani
 fotka
hovado  17. 1. 2014 15:29
@tibia nie som ani jedno z toho.

Je zaujímavé, ako si bežný človek pomýli vzduchovkára s podvratnými živlami, ako policajt, alebo vojak
10 
 fotka
lenuska175  18. 1. 2014 11:54
jj,je pre mňa ťažké si na ňu zvyknúť, lebo som dovtedy strieľala len zo školských starých alebo táborových už polorozpadnutých vzduchoviek, čiže som bola dosť prekvapená, keď som s ňou bola prvý krát strieľať.

skadiaľ si ty?
ak by sa konalo niečo také,napr.z tej stránky, čo si posielal, rada by som došla. i keď som len raz bola na súťaži,ešte na základnej a jediné čo si stadiaľ pamätám, že sa mi rozsypali diabolky po celej telocvični
11 
 fotka
hovado  18. 1. 2014 12:13
@lenuska175

celá sranda je tá, že vzduchovka, aj tak silná, nemá dosť veľkú úsťovú rýchlosť a hlaveň sa vplyvom otrasu pružiny rozkmitá skôr, ako diabolka vyletí.
Teda treba si zvyknúť na pušku a naučiť sa ju držať čo najpevnejšie, alebo dobre oprieť. Potom je možnosť presunúť ťažisko zbrane viac dopredu, najlepšie na miesto úchopu za predpažbie, alebo pár cm pred. To sa robí závažiami na hlavni, ako pri biatlone. Celkovo ak bude puška o kilo ťažšia, bude sa horšie nosiť a manipulovať s ňou, ale bude citeľne presnejšia, hlavne na väčšie vzdialenosti.

Ja som z Košíc. Teda nejakých 250km? Asi toľko je medzi nami cesty... Inak nejaké súťaže sa budú konať pri Teplom Vrchu niekedy v druhej polovici mája, to už by malo byť fajn počasie. Myslím, že je to trojdňová súťaž, ale ja tam tiež pôjdem iba na sobotu. Nechcem sa kvlifikovať na HFT 2014, len si zastrieľať a stretnúť sa s priateľmi.
AK! Ak by si mala záujem prísť, bude ťa čakať partia starých strelcov a určite aj nejaký nováčik, ako ja napríklad a všetci vždy radi vidia nového strelca,ktorému radi pomôžu a poradia. Ak by si prišla s puškohľadom tam, tak tam by bolo odborníkov zo desať a lepších ako ja.
12 
 fotka
antifunebracka  11. 12. 2016 00:32
@lenuska175 S3eľaš?
Napíš svoj komentár