Prečo sú nevidiaci privilegovaní na priechodoch pre chodcov?
Občas stojím na prechode, stlačím tlačidlo na privolanie semaforu a až potom si všimnem, že je tam napísané, že to tlačidlo je len pre nevidiacich. A potom sa cítim ako netvor.
Ale nedávno mi napadlo - aký má dôvod, aby mali práve nevidiaci takéto
privilégium? Nechápte ma v zlom, nikdy by som svoj zrak nevymenil za toto privilégium, takže im ho nezávidím. Ale v čom sú nevidiaci takí špecifickí, že práve oni potrebujú stlačiť to tlačidlo? Zvukovú signalizáciu semaforov tam majú, to chápem. Ale prečo nevidomý človek potrebuje, aby prešiel cez cestu neskôr? Chápem, že nevidomí majú ťažký život sám o sebe. Ale mnohí iní ľudia ho majú ťažký alebo ťažší. Rovnako dobre by tam teda mohlo byť tlačidlo "pre nepočujúcich" alebo tlačidlo "pre ľudí, ktorí mali ťažké detstvo".
Veľmi mi s tým nepomohla ani chatgpt, napríklad: "Nezávislosť a sebadôvera: Rýchly a efektívny prechod cez cestu podporuje ich nezávislosť a sebadôveru. Ak môžu rýchlo prejsť cez cestu, cítia sa istejšie a môžu sa spoľahnúť na svoju schopnosť bezpečne sa pohybovať v mestskom prostredí."
=> platí aj pre ľudí s ťažkým detstvom
"Sociálna interakcia: Časté a rýchle prechádzanie cez cestu im umožňuje lepšie sa zapojiť do spoločenských aktivít a každodenných činností. To prispieva k ich celkovej kvalite života a sociálnej inklúzii."
@lemmy67@3 ten semafor sa aj tak neprepne na zelenú hneď, keď nevidiaci stlačí to tlačidlo. Len napríklad namiesto minútového čakania bude čakať len pol minúty. V oboch prípadoch sa musí riadiť primárne zvukovou signalizáciou. V čom je pre neho bezpečnejšie, že vykročí o pol minúty namiesto o minútu?
To som si nikdy nikde nevšimla, že by to malo byť len pre nevidiacich. Naviac na Slovensku som snáď ešte ani nenarazila na tlačítko, ktoré by malo aj nejaký reálny efekt. Ďalšia vec je, že ja byť nevidiaca, tak by som to tlačítko ani nevedela nahmatat. Plus určite by som sa bála cez cestu prejsť aj pri zvukovom znamení. Vždy keď je zelená, tak sa aj tak pozriem na cestu a počkám, kým auta reálne zastavia, lebo stať sa môže všetko, môže ísť nejaký nepozorný/opitý vodič... Ciže celkovo podľa mňa prechádzanie cez cestu u nevidiacich je príliš riskantné, stráca to podľa mňa zmysel. Naviac za celý život som si nevšimla nevidiaceho, ktorý by prechádzal cez cestu.
@azizi@5 pokiaľ viem, je to podobné ako s tlačidlami na zavretie dverí vo výťahu - niektoré vôbec nefungujú a niektoré fungujú a tipujem, že na tých priechodoch väčšia časť tých tlačidiel funguje ako vo výťahoch
@ladydoga@6 väčšina tých tlačidiel nemá špeciálne označenie, ale pri niektorých je napísané, že je to len pre nevidiacich. Také tlačidlo je napríklad v BA pri Slovanete/zastávka Líščie Nivy. Môžem to odfotiť ak veľmi chceš
@unascetic V tom, že vodič lepšie zbadá nevidiaceho, nielen podľa semafora, kde mu svieti červená, ale aj tým, že na prechode vidí človeka so slepeckou paličkou.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Veľmi mi s tým nepomohla ani chatgpt, napríklad: "Nezávislosť a sebadôvera: Rýchly a efektívny prechod cez cestu podporuje ich nezávislosť a sebadôveru. Ak môžu rýchlo prejsť cez cestu, cítia sa istejšie a môžu sa spoľahnúť na svoju schopnosť bezpečne sa pohybovať v mestskom prostredí."
=> platí aj pre ľudí s ťažkým detstvom
"Sociálna interakcia: Časté a rýchle prechádzanie cez cestu im umožňuje lepšie sa zapojiť do spoločenských aktivít a každodenných činností. To prispieva k ich celkovej kvalite života a sociálnej inklúzii."
=> toto by sa zišlo aj ľuďom s ťažkým detstvom
atď.