1) Väčšina ľudí privádza deti na svet zo sebeckých dôvodov (ak budem mať dieťa, budem naplnená/ý, šťastná/y, udrží to náš rozpadajúci sa vzťah a podobne) málokto to robí pre toho doposiaľ neexistujúceho človeka. 2) Narodenie Vždy spôsobuje utrpenie - miera neutrpenia (radosti, šťastia) je Vždy nižšia ako miera utrpenia (bolesť, žiaľ, choroby, nešťastná láska, chudoba). 3) Lepšie je preto ak človek neexistuje (nikdy sa nenarodí) ako keď sa narodí - bolesť je totiž vždy zlá a lepšie sa jej vyhnúť. O to viac, ak to deckom privediem na svet z čisto sebeckých dôvodov a napokon to celé spôsobí bolesť aj mne.
Každý totiž zažije a zažíva utrpenie v podobe strádania, straty blízkych (priatel/ka, manžel/ka, rodičia, súrodenci - tí všetci zomrú skôr alebo neskôr) a každý napokon zomrie a ochorie sám.
To hovorila napokon aj tá fyzička / "bláznivá babka smrť" vo filme Donnie Darko: "Každá bytosť zomiera sama". Takže tým, že niekoho privedieš na svet, automaticky ho odsudzuješ k traume v podobe smrti, často bolestivej, ktorú absolvuje každý z nás sám.
@kobra@3 Ano, to je tiež jeden zo silných argumentov súčasnosti. Sami sa ničíme, smerujeme ku globálnej katastrofe, ničíme si životné prostredie. A ak by sme to aj vyriešili, ľudstvo si nájde zas niečo iné, čo zničí.
@desertdrift@8 Pýtaš sa ma, či sú na to nejaké dôkazy a v @7 píšeš ten najviac sebecký dôvod, pre aký priviesť decko na svet A takto uvažuje väčšina. Sebecky.
Ostatné živočíchy majú deti za účelom zachovania svojho druhu. Odmietanie plodenia potomkov je začiatok konca druhu. A či je to dobré? Bolo by svetu lepšie bez ľudí? Áno bolo. Bolo by tvojej, mojej mame lepšie bez nás? To asi nie. Je to dosť zložitá filozofická otázka nad ktorej odpoveďou sa mi nechce rozmýšľať. Idem si otvoriť pivko radšej
@turgachev@10 Ano, to je inak cieľom - zbaviť ľudstvo utrpenia tak, že humánne vymrie vďaka tomu, že sa prestane množiť Aj zvieratá trpia lebo majú vedomie, oni sa pre také niečo nemôžu rozhodnúť. Ale ľudia áno.
@luc.ka@14 Hej, chápem. Ak to niekto robí preto, že chce mať viac peňazí, nechce sa mu o nikoho starať atď. To je deontológia, teda pozeráš sa na úmysel, s ktorým niekto niečo robí alebo naopak nerobí. Na druhej strane nemôžeš byť sebecká voči niečomu (niekomu) alebo s prihliadnutím na niečo (niekoho) čo / kto neexistuje. Keď neexistuje netrpí - keď bude existovať, bude aj trpieť. Takže to v konečnom dôsledku, keď nepoužiješ deontologický prístup a pozeráš sa naopak na výsledok, sebecké nie je.
Môžeš byť aj antinatalista a potom príde do tvojho života niekto, človek, bez ktorého si nevieš predstaviť existovať a samozrejme sa to rozvíja a chceš mať dieťa, alebo to príde prirodzene a láska sa akoby zdvojnásobí. Vypiplať toho maličkého človeka a priviesť ho do života je naozaj niečo úžasné a je to naplňujúce. Určite by si to cítil, že áno toto, tento môj syn alebo dcéra je to, čo ma ďalej posúva v tom živote., do nejakej ďalšej etapy.
ja sa stretavam napr. s nazormi, ze je to financne velmi tazko zvladnutelne dnes (ked nechces, aby tvoje decko bolo otrokom bank, musis mu zabezpecit veci do buducnosti = napr. byvanie) a vsetky tie veci okolo, co dieta za 20 cca rokov potrebuje su hrozne drahe a este dnesne decka proste odidu v 20 z domu a neozvu sa ani na vianoce casto a je velka pravdepodobnost, ze nebudeme mat dôchodky, takze bezny clovek, co nemal stastie na narodenie do dobrej rodiny musi setrit na dôchodok, mat hypoteku a este k tomu zaobstaravat vsetko pre dieta, tak je to hrozne tazke a neiste :/ takze vela ludi preto nechce + taki, co napr. studuju odbory, kde musia niekolko stotisic investovat do vlastneho odboru po dostudovani... tak nevies, kde financne spratat do toho deti :/
a dalsi argument (taky asi sebeckejsi) je, ze vlastne z toho dieťaťa poriadne nič nemaš, že kedysi ludia potrebovali deti, pretoze sa podielali na pomoci rodine (a taktiez pracovali na poli a o rodinu sa starali ,ked zostarla..) a taktiez boli spolocnoszou nuteni (inak boli vycleneni na okraj spolocnosti, alebo sa verilo, ked bolo silne krestanstvo, ze deti su bohatstvom rodiny, zena je spasena rodenim deti, alebo ze ludia, co sa vzali su povinni mat potomstvo) ale dnes sa nic z toho nedeje a tak vlastne mat decko je cisty alturizmus (a ked k tomu pridas to, co si pisal ty, tak to nedava velky zmysel mnohym) a plus ludia vedia, ako to cele funguje, su viac informovani o tom, ako predist tehotenstvu, aleo ho prerušiť, takže možno aj v minulosti chceli ludia menej deti nez real mali, ale nemali take prostriedky?
a niektori moji rovesnici napr. maju pcoit, ze tym pridu o poslednu stipku slobody, co maju, pretoze zivot je uz tak dost determinovany (vsetky tie hodiny stravene zabezpecovanim zakladnych potrieb, v praci atd.) takze nechcu ho mat este viac determinovany
a estee posledna vec co uz napisem.. ze myslim, ze dnes sa citia ludia aj dost neisto, kedze je 60%ntna rozvodnost (alebo uz aj trochu vyssia?) a vidime, ako rozne rozvratene rodiny su aj tie, co sa nerozvedu a vlastne chlap moze kedykolvek zdupkat a neplatit alimenty, tak je to aj take.. ze clovek musi byt naozaj silno poisteny, aby mat decko nebola loteria lahko veduca ku katastrofe
@annyejnji@18 Ano, to je tiež časť argumentov, prečo nemať deti. Ale zas z hľadiska tých ľudí, ktorí o tom premýšľajú. Akurát z pohľadu antinatalistov je to, čo píšeš presne naopak. Mať decko je Opak altruizmu - nemať decko, nech už z akýchkoľvek dôvodov, Je altruizmus. A to kvôli bodu 2. ktorý spomínam na začiatku.
ano, ved preto hovorim, ze ked si vezmes, ze z dieťaťa vela nemaš, tak by si mal byt trosku altuirsticky, ked ho chceš, ale zaroven nedava zmysel, aby to bol alturizmus, preto osm napisala tuto časť: (a ked k tomu pridas to, co si pisal ty, tak to nedava velky zmysel mnohym)
presne to som sa nou snazila povedat
Ja som dnes čítal, že vedci sú schopní vymyslieť liek, po ktorom by sa človek mal dožiť 200 rokov. Tak asi je to evidentné, že sa rodí málo detí, resp. páry ani nechcú mať deti, dokonca sa ani veľmi viazať. Dnes je v popredí žiť na voľnej nohe, lebo rozchodovosť a rozvodovosť je vysoká, lebo každý sa radšej rozíde pri probléme, ako by ho mal riešiť. A v dnešnej dobe sa len málo ľudí nájde, čo si skutočne rozumejú. Tí čo majú vzťahy od 17 alebo 18 a teraz majú 25, sú jasní a rozumejú si, našli sa. Ale komu sa to nedarí, ani ako mne, tak takí sa asi nenájdu a budú len meniť vzťahy, čo to stále nevychádza..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Každý totiž zažije a zažíva utrpenie v podobe strádania, straty blízkych (priatel/ka, manžel/ka, rodičia, súrodenci - tí všetci zomrú skôr alebo neskôr) a každý napokon zomrie a ochorie sám.
Mas nejake tazsie zivotne obdobie, ze sa nad takymito vecami zamyslas?
a dalsi argument (taky asi sebeckejsi) je, ze vlastne z toho dieťaťa poriadne nič nemaš, že kedysi ludia potrebovali deti, pretoze sa podielali na pomoci rodine (a taktiez pracovali na poli a o rodinu sa starali ,ked zostarla..) a taktiez boli spolocnoszou nuteni (inak boli vycleneni na okraj spolocnosti, alebo sa verilo, ked bolo silne krestanstvo, ze deti su bohatstvom rodiny, zena je spasena rodenim deti, alebo ze ludia, co sa vzali su povinni mat potomstvo) ale dnes sa nic z toho nedeje a tak vlastne mat decko je cisty alturizmus (a ked k tomu pridas to, co si pisal ty, tak to nedava velky zmysel mnohym) a plus ludia vedia, ako to cele funguje, su viac informovani o tom, ako predist tehotenstvu, aleo ho prerušiť, takže možno aj v minulosti chceli ludia menej deti nez real mali, ale nemali take prostriedky?
presne to som sa nou snazila povedat
to uz rovno zalozme forum: co si myslite o ludoch, ktory nechcu mat krb v obyvacke?